Nume
Parola
Vizualizări: 3435
Cu vot majoritar, membrii CRD Centru, au aprobat Programul Operațional Regional 2022-2024
24 Februarie 2022 — Membrii Consiliul Regional pentru Dezvoltare (CRD) Centru s-au reunit astăzi, 24 februarie, în cadrul primei ședințe din acest an. Evenimentul a fost organizat de Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Centru sub egida Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR) și s-a desfășurat prin intermediul unei platforme pentru videoconferințe.

În debutul ședinței, Directorul ADR Centru, Pavel Trofin, a comunicat participanților despre noutățile din domeniul dezvoltării regionale, amintind aici despre aprobarea pachetului de legi care prevăd instituirea Fondul de Dezvoltare Regională și Locală, care va deveni principala sursă de finanțare a proiectelor de dezvoltare atît pentru idei regionale, cît și necesități locale. În acest context, șeful ADR Centru, a îndemnat reprezentanții APL să fie pregătiți pentru un nou apel de Propuneri de proiecte locale, care va fi lansat în curînd și va avea un buget disponibil de aproximativ 500 mil lei.

Sergiu Tăbăcaru, Șef adjunct politici de dezvoltare regională a MIDR, a salutat audiența în numele ministerului și a informat participanții despre schimbările care au avut loc în această ramură, odată cu instituirea noului govern. Astfel, funcționarul, a ținut să puncteze că domeniul de dezvoltare regională rămîne prioritar pe agenda instituțiilor statului, iar scopul comun este de a orienta eforturile spre sporirea calității vieții locuitorilor din țara noastră prin asigurarea accesului acestora la utilități și servicii de calitate. Totodată, reprezentantul MIDR, a subliniat importanța subiectelor incluse în agenda actualei ședințe a CRD Centru și a încurajat membrii Consiliului să se implice plenar în procesul de realizare a politicii de dezvoltare la nivelul Regiunii Centru.

La întrunire au participat 27 din 40 de membri ai CRD Centru, care au susținut cu majoritatea de voturi propunerea consilierilor de a realege la funcția de Președinte al CRD Centru pe dl Ghenadi Mitriuc, președinte al raionului Ungheni. În calitate de vicepreședinte al CRD Centru a fost ales președintele raionului Ialoveni, Silistraru Mihail. Consilierii au optat pentru continuitate și au solicitat celor cărora le-au încredințat funcțiile de conducere să se ghideze de principiul echității în procesul de realizare a dezvoltării regionale astfel încît fiecare dintre raioanele care sunt parte a Regiunii Centru să beneficieze de asistență și investiții.

Pavel Trofin, directorul ADR Centru, a informat membrii Consiliului cu privire la Raportul de implementare al Strategiei de Dezvoltare Regionale Centru, menționînd astfel principalele activitățe desfășurate de echipa agenției și prezentînd detalii cu privire la implementarea proiectelor investiționale realizate pe parcursul anului trecut.

Totodată, în cadrul aceleiași ședințe, membrii CRD Centru au susținut cu majoritatea de voturi Programul Operațional Regional(POR) 2022-2024, document supus anterior consultărilor pubice și îmbunătățit conform solicitărilor venite din teritoriu. Acesta reprezintă principalul document de planificare a dezvoltării echilibrate și durabile a RDC pe un termen mediu care reflectă necesitățile, obiectivele și direcțiile de dezvoltare. POR Centru conține planul de implementare ce include proiectele selectate în baza Apelurilor de selectare a proiectelor finanțate din FNDR, acțiunile de capacitare implementate de ADR și proiectele fără acoperire financiară.

În același context, a fost aprobat și Planul anual de implementare a Programului Operațional Regional pentru anul curent.

Tot aici, specialiștii agenției au informat participanții la ședinșă despre rezultatele înregistrate în cadrul proiectului Pachet de support pentru membrii CRD Centru, susținut financiar de GIZ. În cadrul acestuia pentru membrii consiliului au fost organizate un șir de ateliere de capacitare, dar și vizite de studiu atît în țară, cît și peste hotare.

Amintim că, CRD este o structură funcțională deliberativă la nivelul fiecărei regiuni de dezvoltare, fără personalitate juridică, avînd drept scop coordonarea și promovarea obiectivelor politicii de dezvoltare regională la nivel local. Consiliul este responsabil de dezvoltarea generală în regiune și de aprobarea a documentelor regionale. CRD Centru întrunește reprezentanți din cele 13 raioane după cum urmează: Anenii Noi, Călăraşi, Criuleni, Dubăsari, Hînceşti, Ialoveni, Nisporeni, Orhei, Rezina, Străşeni, Şoldăneşti, Teleneşti, Ungheni.