Nume
Parola
Vizualizări: 3683
Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei a sprijinit participarea a trei funcţionari publici la IFAT Entsorga 2012
11 Mai 2012 — Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ) a sprijinit deplasarea a trei funcţionari publici la Munchen în perioada 6-8 mai 2012, la Expoziţia Internaţională IFAT Entsorga 2012 - specializată în domeniul apei, canalizării şi gestionării deşeurilor solide. Suportul a fost acordat prin intermediului proiectului GIZ „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova”.

Astfel, delegaţia Republicii Moldova la IFAT Entsorga 2012 a fost prezidată de viceministrul Mediului, Rodion Bajureanu. Datorită contribuţiei GIZ, la eveniment au mai participat şi doi reprezentanţi ai Ministerului Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor: şefa Direcţiei Relaţii internaţionale şi atragerea investiţiilor, Svetlana Rogov şi consultantul principal al Direcţiei Politică şi cooperare regională, Dorin Andros.

Programul vizitei la Munchen a mai inclus o întrevedere cu funcţionari ai Ministerului German de Stat pentru Economie, Infrastructură, Transport şi Tehnologie, precum şi o excursie la staţia de purificare Großlappen, dar şi discuţii cu reprezentanţii serviciilor orăşeneşti de evacuare a apelor.

„Acest eveniment a reprezentat un bun prilej de informare privind tehnologiile şi tehnicile performante în domeniul protecţiei mediului, şi în special în cel de aprovizionare cu apă şi canalizare. Suntem siguri că experienţa acumulată în urma vizitei va consolida capacitatea noastră de a soluţiona problemele de mediu.", relatează viceministrul Mediului, Rodion Bajureanu.

LLa rândul său, şefa Direcţiei Relaţii internaţionale şi atragerea investiţiilor a Ministerului Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, Svetlana Rogov, afirmă: „Participarea la expoziţie ne-a oferit posibilitatea cunoaşterii unor tehnologii inovative şi avansate, care ar putea fi utilizate în proiectele de dezvoltare regională din RM. Totodată, întrevederea cu reprezentanţii ministerului german de profil ne va ajuta să stabilim relaţii bilaterale de colaborare şi să învăţăm din experienţa lor de planificare regională”.

Prin organizarea unor astfel de vizite de studiu, proiectul GIZ îşi propune să contribuie la creşterea capacităţilor partenerului său principal - Ministerului Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor - de a coordona şi de a monitoriza procesul de dezvoltare regională. Anume pe domeniile reprezentate la IFAT Entsorga 2012, GIZ susţine trei proiecte-pilot, care sunt desfăşurate în parteneriat cu Agenţiile de Dezvoltare Regională, precum şi cu Ministerul Mediului:

1. Salubrizarea ecologică în zonele rurale din Costeşti-Stânca, raionul Râşcani
2. Aprovizionarea cu apă şi canalizare a satului Roşu, raionul Cahul
3. Extinderea managementului integrat de colectare şi stocare a deşeurilor solide din oraşul Șoldănești în 7 localităţi rurale din raioanele Şoldăneşti şi Rezina

Totodată, urmează a fi actualizate Strategiile de dezvoltare socio-economică a tuturor raioanelor din Republica Moldova, pe componenta apă şi canalizare, precum şi cea a managementului deşeurilor solide.

Pe dimensiunea de eficienţă energetică, GIZ desfăşoară două proiecte-pilot: creşterea eficienţei energetice a spitalului raional Orhei şi iluminarea stradală eficientă în comuna Tătărăuca Veche, raionul Soroca.

Proiectul „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova” este implementat de către Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ) şi este sprijinit financiar de către Ministerul German pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (BMZ), Agenţia Suedeză pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida) şi Ministerul Afacerilor Externe al României.

Autor: GIZ/Modernizarea serviciilor publice locale in RM

Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă