Nume
Parola
Vizualizări: 6165
Primul Târg al Inovațiilor de Bibliotecă în Moldova
Chișinău, 4 Decembrie 2013 — Primul Târg al Inovațiilor de Bibliotecă în Moldova

Marți, 3 decembrie 2013, Programul Novateca în parteneriat cu Ministerul Culturii, Biblioteca Națională, Asociația Bibliotecarilor și întreaga comunitate a bibliotecilor publice din Moldova au desfășurat primul ”Târg al Inovațiilor de Bibliotecă”. Târgul, o premieră la nivel național, a avut scopul de a prezenta cele mai inovatoare servicii și practici de bibliotecă implementate cu ajutorul calculatoarelor, care fac din biblioteca un spațiu modern și vital pentru dezvoltarea comunităților din Moldova.

Mai mult de 1300 de bibliotecari din toate regiunile Moldovei cât și din bibliotecile publice din România, Ucraina, Letonia și Polonia, precum și parteneri ai bibliotecilor publice din sectorul non-guvernamental și privat, reprezentanți ai consiliilor raionale și primari au participat la târg.

54 cele mai promițătoare biblioteci publice din Moldova au prezentat, în cadrul târgului, inovațiile de bibliotecă și serviciile noi implementate în beneficiul comunităților cu ajutorul calculatoarelor. Noile servicii de bibliotecă din domeniile incluziune digitală, sănătate, business, e-guvernare, cultură, recreere și comunicare vin să demonstreze că bibliotecile publice pot oferi mai mult decât carte și că acestea evoluează pentru a răspunde nevoilor moderne ale cetățenilor din Republica Moldova.

”Facilităm accesul cetăţenilor la noi forme de comunicare, pe care nu le au acasă. Dacă înainte oamenii trebuiau să se deplaseze la 25 de km de sat, în raion, ca să facă un xerox sau să trimită un fax, acum vin la bibliotecă. Vin la noi şi ne roagă, arătaţi-ne cum se închide şi se deschide calculatorul, vrem să vorbim cu soţia, cu părinţii” a menționat, în cadrul târgului, bibliotecarul Bordei Raisa, din comuna Ţibirica.

Pe parcursul acestei zilei, bibliotecarii și vizitatorii târgului au avut posibilitatea să participe la mai multe ateliere de lucru susținute de către facilitatori din Statele Unite, Letonia, România și Republic Moldova. La fel, vizitatorii au urmărit un flashmob organizat de Biblioteca Municipală ”B.P. Hasdeu” în susținerea lecturii, demonstrații ale serviciilor noi implementate în bibliotecile publice din Moldova și au participat la o loterie cu premii din partea sponsorilor târgului, companiile DAAC System Integrator, Mobimall, XEROX.

Alături de bibliotecari, 22 de organizații din sectorul privat și non-guvernamental au participat la eveniment în calitate de parteneri. Aceștia au prezentat bibliotecarilor proiecte și servicii care pot fi promovate și distribuite în comunitățile din Moldova prin intermediul bibliotecilor publice. Târgul a servit drept o oportunitate unică pentru bibliotecile din Moldova de a identifica și stabili parteneriate durabile cu diferiți actori sociali din mediul public și privat.

În cadrul târgului, cei mai activi bibliotecari și reprezentați ai autorităților publice locale au fost răsplătiți pentru efortul depus în transformarea bibliotecilor și dezvoltarea comunităților. Astfel, diploma la categoria ”Cel mai activ bibliotecar” a fost oferite bibliotecarilor Vîntu Elena, Burlacu Vlada, Olărescu Angela, Rusu Alexandru, Cudlenco Maria, Dobjanschi Aurelia, Agafița Galina, Gaja Viorica, Osipov Liuba, Țîmbur Elizaveta și Manciu Aliona.

Diploma ”Cel mai eficient parteneriat cu autoritatea publica locală” a fost înmânată domnului Petru Ababei, Șef Secție Cultura a Consiliului Raional Drochia pentru angajamentul în modernizarea bibliotecilor publice din raionul Drochia și efortul depus pentru dezvoltarea profesională a bibliotecarilor din raion.

Pentru mai multe informaţii despre primul Târg al Inovațiilor de Bibliotecă, vă rugăm să o contactaţi pe Tatiana Rusu, Specialist Comunicare al programului Novateca, la mobil: 068 76 26 20, sau e-mail trusu@irex.org.

Despre Novateca:
Novateca este parte a inițiativei Biblioteci Globale a Fundației Bill și Melinda Gates, care se concentrează pe facilitarea accesului la informația online și oferirea de asistența pentru dezvoltare comunitară prin intermediul bibliotecilor publice. În primele 18 luni de activitate, programul a echipat 68 de biblioteci din Soroca, Ungheni, Orhei, Leova, Ceadîr-Lunga, Căușeni, Drochia, Telenești, Călărași, Hîncești, Cahul și Taraclia cu calculatoare și internet, a oferit instruire în domeniul IT la mai mult de 250 de bibliotecari pentru a putea utiliza calculatoarele și crea servicii inovatoare de bibliotecă. La fel, programul s-a concentrat pe inițierea și fortificarea de parteneriate între comunitatea bibliotecilor publice din Moldova și autoritățile centrale, ONG-uri și companii din sectorul privat.

###