Nume
Parola
Vizualizări: 3663
Experiența malului drept al Nistrului folosită în dezvoltarea primului serviciu de asistenţă parentală profesionistă din regiunea transnistreană
Chisinau, 3 Septembrie 2013 — O familie potrivită pentru fiecare copil lipsit de îngrijirea părintească. Asta şi-au propus să realizeze organizaţiile neguvernamentale “Detstvo Detyam” din Tiraspol şi „Partnerships for Every Child” din Chişinău cu sprijinul Programului UE-PNUD “Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii” prin implementarea primului serviciu de asistenţă parentală profesionistă din regiunea transnistreană.

Graţie noului serviciu, trei copii au fost deja plasați în familii, iar alţi 8 urmează să se bucure de căldura părintească în timpul apropiat. Aceste prime rezultate, dar şi mecanismul de funcţionare a serviciului de asistenţă parentală profesionistă au fost discutate astăzi în cadrul unei mese rotunde organizate la Tiraspol pentru profesioniştii de pe ambele maluri ale Nistrului.

În cadrul proiectului finanţat de Programul UE-PNUD „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, 20 de specialişti şi autorităţi publice locale din regiunea transnistreană au urmat mai multe cursuri de instruire şi vizite de studiu pe malul drept al Nistrului în vederea implementării în parteneriat a serviciului de asistenţă parentală profesionistă în regiune. În acest sens, ei au beneficiat şi de experienţa organizaţiei „Partnerships for Every Child” din Chişinău. Totodată, în cadrul proiectului au fost realizate câteva campanii de identificare a potenţialilor părinţi. 58 de familii identificate au fost pregătite pentru a găzdui copii orfani sau lipsiţi de îngrijire părintească. Astfel, trei copii au fost deja plasați in familii alternative, iar alţi 8 urmează să se bucure de căldura părinteasca în timpul apropiat. Odată cu plasarea copiilor, familiile respective beneficiază o perioadă de servicii de asistenţă socio-psihologică şi juridică gratuită. „Rezultatele monitorizării arată că aceşti copii şi-au găsit familia potrivită şi că este o experiență de succes. Datorită parteneriatului stabilit între societatea civilă, autorităţile locale şi specialiştii în domeniul protecţiei sociale, serviciul de asistenţă parentală profesionistă va avea continuitate şi va căpăta o amploare mai mare”, a declarat Natalia Raider, directorul ONG-ului „Detstvo Deteam”.

„Sunt convins că fiecare copil are dreptul la o familie iubitoare şi prin susţinerea financiară a acestui proiect reuşim să le asigurăm acest drept. Astăzi vedem cum cooperarea organizațiilor de pe ambele maluri ale Nistrului a făcut fericiţi copiii şi familiile lor alternative. Acest lucru ne determină să continuăm şi în următorii ani să susţinem iniţiative comune care ar îmbunătăți viața oamenilor”, a menţionat Alexandre Darras, ataşat şi manager de proiect în cadrul Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova.

„Iniţiativa de dezvoltare a serviciului de asistenţă parentală profesionistă în regiunea transnistreană reprezintă unul din cele 21 de proiecte comune implementate în prezent de organizaţiile neguvernamentale de pe ambele maluri ale Nistrului cu sprijinul Programului UE-PNUD „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”. Scopul acestor proiecte, de rând cu alte iniţiative susţinute de noi în domeniul dezvoltării afacerilor, renovării infrastructurii, ocrotirii sănătăţii şi protecţiei mediului ambiant, este de a spori gradul de încredere între oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului. Succesele obţinute până acum demonstrează că oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului se confruntă cu aceleași probleme, iar atunci cănd își unesc forțele, pot găsi soluții mult mai eficiente pentru acestea”, a menţionat Victor Draguţan, manager în cadrul Programului UE-PNUD.

Programul UE-PNUD „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii” (SCBM) îşi propune să sporească gradul de încredere între oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului, pentru ca ei să colaboreze şi împreună şă-şi ridice nivelul de trai. În acest sens, Uniunea Europeană şi PNUD sprijină financiar şi tehnic activităţile lor comune în cinci domenii-cheie: dezvoltarea afacerilor, a societăţii civile, renovarea infrastructurii sociale, ocrotirea sănătăţii şi protecţia mediului ambiant.

Programul este implementat în perioada 2012-2015, cu un buget total de 10,600,000 Euro, acordați de Uniunea Europeană (9,500,000 Euro) și PNUD (1,100,000Euro).

Mai mult despre Programul SCBM: http://www.md.undp.org

Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm să o contactaţi pe Natalia Costaş, consultant în comunicare al Programului SCBM, Tel: (+ 373) 69221141, natalia.costas@undp.org