Nume
Parola
Vizualizări: 4177
Prima Ședință de lucru a Consiliului Consultativ Novateca
Chisinau, 16 Iulie 2013 — Novateca a organizat prima ședință a Consiliului Consultativ Novateca. Consiliul a fost înființat pentru a ghida activitățile programului Novateca și, în acest sens, a beneficia de experiența și viziunile partenerilor pentru susținerea dezvoltării sistemului de biblioteci publice.

Consiliul este compus din unsprezece reprezentanți ai Ministerului Culturii, Ministerului Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Ministerului Educației, Parlamentului, Biblioteca Națională a Republicii Moldova, Centrul de Governare Electronică, Moldtelecom și mediul academic.

”Suntem foarte bucuroși să lansăm astăzi Consiliul Consultativ al programului Novateca. În cadrul consiliului vom încuraja dialogul deschis între lideri din diverse domenii de expertiză în beneficiul programului și a sistemului de biblioteci publice” a remarcat directorul programului Novateca, Evan Tracz.

Consiliul se va întruni de două ori pe an, atît pentru a oferi feedback eficient cu privire la progresele și realizările programului Novateca cît și pentru a propune îndrumări privind strategia programului și dezvoltarea bibliotecilor. Mai mult, consiliul va contribui la intensificarea eforturilor de sensibilizare a publicul în privința inițiativelor de modernizare a bibliotecilor și de promovare a bibliotecilor ca centre pentru dezvoltare comunitară durabilă și personală.

Gheorghe Postică, vice-ministrul Ministerului Culturii, a afirmat ”acest program este deja de o mare importanță, deoarece a trezit interesul administrației publice locale în biblioteci. Putem vedea că investițiile făcute de către primării sunt proporționale cu investiția făcută de Novateca. Aceasta reprezintă un mare succes, deoarece denotă o schimbare în mentalitatea primarilor și un element-cheie pentru sustenabilitatea procesului de modernizare din viitor”.

Consiliul va servi, de asemenea, și ca o platformă pentru discuții referitoare la consolidarea capacității sectorului bibliotecilor publice și asigurarea sustenabilității sistemului de biblioteci publice din Moldova după finisarea programului Novateca.

Vice-ministrul Ministerului Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Vitalie Tarlev, a reiterat sprijinul ministerului pentru dezvoltarea bibliotecilor și a salutat parteneriatul puternic stabilit între biblioteci și partenerii privați. ”Salutăm implicarea operatorului național de telecomunicații, Moldtelecom, în acest program și sper că acest fapt va impulsiona atît interesul utilizatorilor bibliotecilor cât și cel al altor entități private și de stat. La fel, sperăm că acest fapt să fie un adevărat pas spre dezvoltarea unei societăți informaționale moderne”.

Partenerii au fost încurajați să solicite implicarea rețelei de biblioteci Novateca în promovarea diferitor inițiative, idei și produse în comunitățile din întreaga țară.

Despre Novateca

Programul Novateca este parte a Inițiativei Global Libraries a Fundației Bill & Melinda Gates care se concentrează pe facilitarea accesului populației la informație și calculatoare prin intermediul bibliotecilor publice. Etapa pilot a programului Novateca, implementată de IREX în cooperare cu Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), va evalua oportunităţile de facilitare a accesului populației la informație și mijloacele tehnologiilor informaționale în Republica Moldova prin intermediul sistemului existent de biblioteci publice. Pe parcursul etapei pilot, 304 computere au fost instalate şi conectate la Internet în 68 de biblioteci publice din raioane Soroca, Ungheni, Orhei, Leova, Ceadîr-Lunga, Căușeni, Drochia, Telenești, Călărași, Hîncești, Cahul și Taraclia. Aproximativ 250 de bibliotecari au fost instruiţi în domeniul TIC şi al serviciilor noi de bibliotecă, fapt are le va permite să ofere servicii inovatoare de bibliotecă comunităților.