Nume
Parola
Vizualizări: 3134
Mai multe şanse de angajare pentru viitorii specialişti IT
Chişinău, 7 Noiembrie 2012 — La Chişinău a fost dat startul primei acţiuni din cadrul campaniei de orientare profesională pentru specialiştii din domeniul IT. Evenimentul de lansare a avut loc la Universitatea Tehnică - prima instituţie de învăţământ superior din Moldova, care a deschis specialităţi de pregătire în domeniul programării. Campania de orientare profesională pentru viitorii specialişti IT este organizată de Asociaţia Naţională a Companiilor Private din Domeniul TIC în parteneriat cu Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor şi cu susţinerea proiectului USAID CEED II.

Prin acest eveniment organizatorii îşi propun să ajute studenţii de la facultăţile cu profil IT în alegerea carierei pe care o pot urma, să identifice oportunităţile de dezvoltare pe care le pot accesa şi să formuleze recomandări pentru a spori şansele de angajare a viitorilor absolvenţi.

În mesajul de salut adresat celor prezenţi, viceministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, Dona Şcola, a menţionat că numărul mare de companii private care şi-au delegat reprezentanţii la această acţiune denotă interesul sporit al acestora pentru achiziţionarea unor specialişti de valoare. Astfel că, studenţii trebuie să persevereze pe calea cunoştinţelor, să stabilească relaţii pe care să le dezvolte, iar la absolvire să aibă un loc de muncă asigurat.” Componenta IT este prezentă în toate specialităţile, fie că este vorba de design, arhitectură sau mecanică. Fără tehnologia informaţiei nici o specialitate nu este suficient de eficientă” , a accentuat Dona Şcola.

Reprezentanţii companiilor private din domeniul IT au opinat că sectorul TIC este printre puţinele care, în prezent, înregistrează o dinamică pozitivă. Ponderea acestuia în Produsul Intern Brut este de 10%. Cunoştinţele şi creativitatea sunt lucruri apreciate pe piaţă, care actualmente resimte un deficit de specialişti IT. Din aceste considerente, dar şi dat fiind rolul tot mai important al domeniului TIC pentru economia ţării, Guvernul a majorat în acest an de studii cu 40% numărul de burse pentru specialităţile IT.

În cadrul sesiunilor de orientare în carieră oferite de companii de top din Moldova, studenţii vor putea comunica cu potenţialii angajatori, identifica oportunităţile pentru stagiu şi condiţiile de angajare.

La evenimentul de promovare a carierei în IT, organizat pentru al 3 an consecutiv, participă reprezentanţi ai Guvernului, ai companiilor private din domeniu, experţi, profesori şi studenţi. La ediţia din 2011 au luat parte peste 400 de studenţi.