Nume
Parola
Vizualizări: 3273
Funcţionarii publici din Coşniţa învaţă cum să-şi dezvolte localităţile
7 Mai 2012 — Funcţionari publici din raionul Dubăsari au participat la un seminar de instruire privind dezvoltarea locală şi atragerea investiţiilor. Trainingul a fost organizat de IDIS „Viitorul”, cu suportul financiar al fundaţiei „Hanns Seidel”.

Traininguri similare vor fi organizate şi în alte 14 centre raionale, iar agenda de lucru va cuprinde patru sesiuni:
1. Dezvoltarea locală şi atragerea investiţiilor
2. Politici publice locale: probleme şi perspective
3. Descentralizarea finanţelor publice şi procesul bugetar local
4. Dezvoltarea serviciilor publice la nivel local

„Deşi comunităţile din Republica Moldova se află în tranziţie şi au multe probleme similare în efortul lor de consolidare a economiei, soluţionarea lor se face în dependenţă de specificul propriu al comunităţii. Din aceste considerente, fiecare comunitate trebuie să-şi determine propria cale de dezvoltare. Prin aceste seminare de instruire ne propunem să ajutăm autorităţile publice locale să găsească propriile soluţii în rezolvarea diverselor probleme, inclusiv elaborarea bugetului local, atragerea investiţiilor străine sau dezvoltarea serviciilor publice”, a precizat expertul IDIS, Vlad Catlabuga.

„Vom prezenta studii de caz, practici pozitive, ne vom axa pe schimb de experienţă. Participanţii vor putea adresa întrebări şi obţine consultanţă în diverse domenii. Cele mai mari probleme se referă la descentralizarea financiară, descentralizarea patrimonială, dar şi lipsa unei infrastructuri locale care nu permite oferirea unor servicii publice de calitate. O altă problemă ar fi şi lipsa personalului calificat care să asigure soluţii adecvate problemelor existente”, consideră expertul IDIS, Victor Mocanu.

Participanţii au rămas mulţumiţi de trainigul organizat, precizând că au aflat informaţii utile în dezvoltarea localităţilor în care activează. „A fost un seminar foarte util şi binevenit pentru că noi întâmpinăm mari dificultăţi cu patrimoniul cetăţenilor. Se întâmplă aşa că în urma unor mecanisme mai puţin adecvate legislaţiei, anumite persoane îşi însuşesc bunurile cetăţenilor. La seminar am înţeles că această problemă nu este doar la noi în Oxentea, ci şi în alte localităţi. Şi experţii de la IDIS ne-au dat sfaturi şi informaţii utile cum să procedăm. La fel şi cu proiectele de atragere a investiţiilor străine. Noi avem câteva proiecte, dar nu suntem bine specializaţi. Încă mai avem de învăţat. De aceea, consider că trainingul a fost foarte util şi urmează să punem în aplicare ce am aflat la seminar”, a precizat Valeriu Rusu, primarul staului Oxentea.

Pentru mai multe informaţii, contactaţi: Coordonatorul relaţii publice al Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, Diana Lungu, tel: 221844, GSM: 068156661, e-mail: diana.lungu@viitorul.org