Nume
Parola
Vizualizări: 3343
Avocatul Parlamentar Anatolie Munteanu solicită Direcţiei Generale de Învăţămînt, Tineret şi Sport din municipiul Chişinău, precum şi Procuraturii examinarea cazului privind supunerea la abuz a unui elev din satul Condriţa
Chişinău, 1 Martie 2012 — Urmare a informaţiilor apărute în presă, Avocatul parlamentar Anatolie Munteanu solicită Direcţiei Generale de Învăţămînt, Tineret şi Sport din municipiul Chişinău, precum şi Procuraturii examinarea cazului privind supunerea la abuz a unui elev din satul Condriţa.
Ombudsmanul condamnă vehement orice formă de violenţă, în special împotriva copiilor. Tratamentul la care a fost supus elevul din satul Condriţa contravine în mod flagrant normelor legale naţionale, dar şi celor internaţionale pe care Republica Moldova s-a angajat plenar să le respecte. Avocatul parlamentar Anatolie Munteanu atenţionează, în particular, asupra încălcării articolelor 24, 50 din Constituţie privind integritatea psihică şi fizică şi protecţia copiilor, precum şi a articolului 19 din Convenţia Europeană privind Drepturile Copiilor, potrivit căruia „statul se angajează să protejeze copiii împotriva oricăror forme de violentă , vătămare sau abuz fizic şi mental”. Avocatul parlamentar atrage atenţia asupra faptului că abuzul a fost admis la şcoală, instituţie care, potrivit articolului 29 din acelaşi act internaţional, are menirea să asigure ca „ educaţia copiilor să urmărească dezvoltarea personalităţii copilului, a aptitudinilor şi capacităţilor sale mentale şi fizice la nivelul potenţialului lor maxim”. Or „practicile pedagogice” aplicate la instituţia de învăţămînt din satul Condriţa pot avea consecinţe nefaste pentru dezvoltarea liberă şi armonioasă a elevilor din şcoala dată.
Avocatul a amintit că, recent, Centrul pentru Drepturilor Omului a elaborat un Raport privind funcţionarea mecanismelor de acordare a asistenţei psihologice în instituţiile de învăţămînt, asistenţa metodologică a cadrelor didactice în domeniu. În context, Avocatul parlamentar subliniază necesitatea de implementare la scară naţională, conform recomandărilor Centrului, a serviciilor psihologice, a cabinetelor metodice, a centrelor metodico-psihopedagogice şi inspectoratelor pentru protecţia drepturilor copiilor.