Nume
Parola
Vizualizări: 3819
Doar reformele structurale pot reduce din impactul negativ al recesiunii din zona euro
8 Februarie 2012 — Economia moldovenească a înregistrat în 2011 un parcurs surprinzător de bun. Spre deosebire de anii precedenţi, când creşterea se baza aproape exclusiv pe consum, anul trecut am asistat la apariţia primelor semne de îmbunătăţire a calităţii creşterii economice, constată economistul de la IDIS „Viitorul”, Gheorghe Costandachi, în studiul său lansat azi, 8 februarie 2012. Lucrarea este intitulată „Realităţi social-economice în Moldova: relevări, sugestii, tendinţe”.

Îmbunătăţirea calităţii creşterii economice s-a produs datorită ritmului înalt de majorare a exporturilor, dar şi creşterii ponderii unor sectoare cu valoare adăugată mai înaltă, cum ar fi industria prelucrătoare, fabricarea de maşini şi echipamente, explică autorul.

În condiţiile unei deschideri excesive şi a dependenţei economiei naţionale de transferurile cetăţenilor aflaţi la muncă peste hotare, în 2012 vom fi afectaţi de recesiunea din zona euro, care ameninţă să clatine tendinţele pozitive înregistrate în 2011, susţine Gheorghe Costandachi de la IDIS „Viitorul”.

Banca Naţională a Moldovei încearcă, prin reducerea repetată a ratei de bază, adică instrumente monetare, să stimuleze creşterea economică: „Or, asta înseamnă doar tratarea simptomelor. Fără reforme instituţionale autentice, aceste măsuri nu vor avea efectul scontat”, susţine autorul studiului IDIS. O problemă serioasă rămâne a fi calitatea serviciilor prestate de instituţiile publice, dar şi viteza extrem de scăzută a aplicării reformelor orientate spre crearea condiţiilor favorabile pentru mediul de afaceri.

Autorităţile trebuie să insiste în continuare pe măsuri de combatere a practicilor de plată a salariilor în plic şi a angajării informale, reducere a amplorii sectorului economiei tenebre. Până la urmă, doar eliminarea corupţiei va putea pune frâu acestor devieri, de rând cu stabilirea unor amenzi mai dure pentru salariaţi şi angajatori, afirmă expertul IDIS Gheorghe Costandachi.

Studiul IDIS conţine şi o serie de previziuni pentru anul curent. Astfel, în 2012 este aşteptată încetinirea creşterii economice, datorită problemelor din ţările din zona euro şi a diminuării fluxului de remitenţe. Ca urmare a tendinţelor de scădere a preţurilor la combustibili şi mărfurilor de consum pe plan mondial, se va reduce şi ritmul de creştere a inflaţiei. Datorită aceloraşi probleme de temperare a creşterii economice în principalele ţări-partenere, va încetini ritmul de creştere a exporturilor şi importurilor: Şi ritmul de creştere a consumului intern va fi mai moderat.