Nume
Parola
Vizualizări: 2496
Buletin IDIS: Nu abordarea „la pachet” sau „separat” va face Republica Moldova membră a UE, ci insistenţa pe reformele interne
20 August 2010 — După eforturi consistente, Republica Moldova se clasează printre liderii din regiune în cursa pentru integrare europeană. La acest moment, atât Moldova, cât şi Ucraina sunt practic la aceeaşi etapă de dezvoltare a relaţiilor cu UE. În aceste condiţii, eventualele afirmaţii ale autorităţilor moldovene despre o abordare separată vizavi de integrarea europeană ar putea supăra administraţia de la Kiev, generând efecte negative şi asupra politicii de deschidere a Ucrainei faţă de subiectul transnistrean. De remarcat că atunci când Ucraina stătea mai bine la capitolul apropierii de UE, nu a emis ideea decuplării sale de Republica Moldova. Totuşi, plasarea celor două state vecine „la pachet” este o strategie oarecum riscantă, deoarece le face dependente de performanţele celeilalte. Or, asta ar putea genera în viitor acuzaţii de ineficienţă sau viteză scăzută la rularea reformelor interne. Cert este că cea mai sigură cale de avansare a Republicii Moldova pe parcursul european este continuitatea reformelor, deopotrivă cu armonizarea cu acquis-ului comunitar.

Acestea sunt principalele concluzii ale celei de-a noua ediţii ale Buletinului de politică externă, produs de IDIS „Viitorul”. Tema acestui număr poartă genericul „Republica Moldova şi Ucraina - abordare la pachet pentru UE sau fiecare cu propriul parcurs?”. Analiza a fost scrisă de expertul politic Veaceslav Berbeca.

Buletinul de Politică Externă al Moldovei reprezintă o serie de analize succinte, scrise de experţii locali şi internaţionali, dedicate celor mai importante subiecte ce ţin de politica externă a Moldovei, schimbărilor majore din regiunea Mării Negre, cooperării cu organizaţiile internaţionale şi activităţilor de consolidare a păcii din regiune. Buletinul are atât scopul de a crea o platformă comună de discuţii, cât şi de a crea o comunitate de experţi, comentatori, oficiali şi diplomaţi care sunt preocupaţi de perspectivele de integrare europeană a Moldovei. Totodată, acest produs îşi propune să ofere analiştilor şi diplomaţilor moldoveni o tribună veritabilă pentru dezbaterea celor mai interesante şi controversate opinii care ar putea ajuta Moldova să-şi găsească calea spre Uniunea Europeană. Buletinul apare cu sprijinul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova şi al the National Endowment for Democracy (NED).

Pentru abonare, expediaţi un mesaj la laura.bohantov@viitorul.org.