Nume
Parola
Vizualizări: 4386
„Harta serviciilor sociale” va fi elaborată la Bălţi
Bălţi, 4 August 2010 — „Harta serviciilor sociale” va fi elaborată în municipiul Bălţi, aceasta fiind un îndrumar pentru prestatorii de servicii sociale şi beneficiari.

Anunţul a fost făcut, miercuri, de către preşedinta Asociaţiei SOMATO, Jana Chihai, în cadrul unei mese rotunde în cadrul căreia au fost prezentate scopurile şi obiectivele unui proiect ce urmăreşte consolidarea serviciilor sociale integrate la Bălţi, derulat în premieră în R. Moldova.

Potrivit Janei Chihai, în condiţiile în care la Bălţi, în ultimii ani, a fost creată o reţea de centre care prestează servicii sociale, necesitatea elaborării unei „Hărţi a serviciilor sociale” este extrem de necesară. „Viitoarea lucrare va fi o bază de date a instituţiilor sociale, organizaţii neguvernamentale şi autorităţi, fiind o călăuză, în special, pentru beneficiari”, a spus Chihai.

Elaborarea „Hărţii serviciilor sociale” constituie doar una din activităţile proiectului ce-şi propune să consolideze serviciile sociale integrate în oraşul Bălţi. Proiectul, care este finanţat de UNICEF (Agenţia ONU pentru copii), antrenează trei parteneri – Primăria Bălţi, Asociaţia SOMATO şi Institutul de Reforme Penale. Programul îşi propune să asigure identificarea precoce a copiilor vulnerabili şi să faciliteze accesul acestora la servicii sociale.

În cadrul proiectului, Primăria Bălţi urmează să creeze un centru de resurse în domeniul activităţilor cu copii şi familiile vulnerabile şi vor asigura schimbul de experienţă dintre asistenţii sociali locali şi din alte comunităţi.

În acelaşi timp, Asociaţia SOMATO va elabora, în colaborare cu Universitatea „Alecu Russo” din Bălţi, un şir materiale metodologice şi promoţionale. Asociaţia va instrui asistenţii sociali şi majoritatea vicedirectorilor de instituţii preuniversitare din oraşul Bălţi.

La rândul său, Institutul de Reforme Penale va organiza activităţi ce ţin de consolidarea capacităţilor centrelor comunitare pentru copii şi va elabora programe de prevenire a delicvenţei juvenile şi reintegrarea copiilor aflaţi în conflict cu legea.

Reprezentantul-adjunct al UNICEF în Moldova, Sandie Blanchet, a spus că „în unele ţări este aplicată cu succes practica consolidării serviciilor sociale integrate” şi că speră ca aceasta să prindă rădăcini mai întâi la Bălţi, apoi în tot restul ţării”, a spus Blanchet.

Derularea proiectului a început la 15 iulie a.c. şi va fi implementat timp de 15 luni. Bugetul total al programului este de circa 800 mii de lei, fondurile fiind acordate de UNICEF.

În oraşul Bălţi sunt circa 27 mii de copii cu vârsta cuprinsă între 0 şi 18 ani. Dintre aceştia, potrivit datelor oficiale, circa 1800 fac parte din categoriile sociale defavorizate. În localitate sunt peste o mie de familii defavorizate.

În ultimii câţiva ani, la Bălţi au fost create opt centre sociale comunitare cu sprijinul donatorilor străini.