Nume
Parola
Vizualizări: 3845
Buletin IDIS: Construcţia unui terminal de gaze lichefiate în portul Giurgiuleşti ar putea face Republica Moldova mai puţin dependentă energetic
7 Iulie 2010 — Republica Moldova şi-a pierdut de-a lungul timpului controlul asupra propriului sector energetic, vulnerabilitatea sa fiind abil exploatată de Federaţia Rusă, care se lasă greu înduplecată să scadă sau cel puţin să păstreze preţurile, şi aşa supuse majorărilor periodice. În condiţiile în care Republica Moldova deţine insuficiente pârghii în timpul negocierilor privind preţul la gazul importat de monopolistul rusesc, autorităţile trebuie să se concentreze în a găsi alternative. Un proiect care merită toată atenţia este cel pentru transportul de gaze naturale lichefiate între România, Georgia şi Azerbaidjan. Astfel, Republica Moldova ar putea contribui la rândul ei la construcţia unui terminal de gaze lichefiate în portul Giurgiuleşti.

Acestea sunt principalele concluzii ale celei de-a şasea ediţii ale Buletinului de politică externă, produs de IDIS „Viitorul”. Tema acestui număr poartă genericul „Oportunităţi de consolidare a securităţii energetice a Republicii Moldova”. Analiza a fost scrisă de expertul IDIS în politici sociale şi dezvoltare Viorica Antonov.

Buletinul de Politică Externă al Moldovei reprezintă o serie de analize succinte, scrise de experţii locali şi internaţionali, dedicate celor mai importante subiecte ce ţin de politica externă a Moldovei, schimbărilor majore din regiunea Mării Negre, cooperării cu organizaţiile internaţionale şi activităţilor de consolidare a păcii din regiune. Buletinul are atât scopul de a crea o platformă comună de discuţii, cât şi de a crea o comunitate de experţi, comentatori, oficiali şi diplomaţi care sunt preocupaţi de perspectivele de integrare europeană a Moldovei. Totodată, acest produs îşi propune să ofere analiştilor şi diplomaţilor moldoveni o tribună veritabilă pentru dezbaterea celor mai interesante şi controversate opinii care ar putea ajuta Moldova să-şi găsească calea spre Uniunea Europeană. Buletinul apare cu sprijinul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova şi al the National Endowment for Democracy (NED).

Pentru abonare, expediaţi un mesaj la laura.bohantov@viitorul.org.

Descărcaţi aici cea de-a şasea ediţie a Buletinului de politică externă.