Nume
Parola
Vizualizări: 4200
Rezultate în combaterea corupţiei - urmărirea penală
Chisinau, 9 Decembrie 2009 — În 11 luni 2009, de către Procuratură şi organele de urmărire penală ale MAI şi CCCEC au fost pornite 22.392 de cauze penale, inclusiv 964 de cauze penale privind infracţiunile de corupţie şi conexe acestora.

Din numărul total al cauzelor penale înregistrate privind infracţiunile de corupţie şi conexe acestora, 502 cauze în privinţa a 556 persoane au fost expediate în instanţa de judecată pentru examinare în fond, inclusiv:

•    26 cauze privind comiterea infracţiunii de corupere pasivă,
•    23 - corupere activă,
•    70 - trafic de influenţă,
•    56 - abuz de serviciu
•    66 - exces de putere şi altele.
În această perioadă au fost înregistrate în total 3.400 sesizări privind infracţiunile de corupţie şi conexe acestora, recepţionate de către organele de drept.
Indicele relativ al activităţii organelor procuraturii la examinarea sesizărilor despre infracţiunile de corupţie şi conexe acestora, constituie 66,5% din numărul total al acestora, faţă de 33,5% pentru organele de urmărire penală. Aceasta reflectă faptul că încrederea societăţii în Procuratură la examinarea cazurilor de corupţie este comparativ mai mare cu cea faţă de organele MAI şi CCCEC.

De cele mai dese ori, persoana fizică indică, că mita este extorcată de către funcţionar pentru:
•    urgentarea adoptării unei decizii - 37,9%,
•    drept mulţumire pentru exercitarea atribuţiilor de serviciu - 37,5%,
•    pentru a nu executa corespunzător obligaţiunile de serviciu - 13,2%,
•    pentru îndeplinirea corespunzătoare a obligaţiunilor de serviciu - 11,4%.
Întru eficientizarea activităţii de prevenire şi combatere a corupţiei, la etapa urmăririi penale, pe parcursul anului au fost întreprinse un şir de acţiuni menite de a depista şi eradica factorii de risc şi comportamentul coruptibil.
Astfel, Procuratura a intervenit în acest proces prin înaintarea actelor de reacţionare, realizarea controalelor asupra legalităţii înregistrării şi examinării sesizărilor despre infracţiuni, a efectuării în termeni rezonabili a urmăririi penale, asupra legalităţii aplicării măsurilor preventive de constrângere, cât şi atragerea la răspundere disciplinară a persoanelor care au admis încălcări disciplinare.

Serviciul de presă al Procuraturii Generale