Nume
Parola
Vizualizări: 1950
4 autobuze şcolare pentru elevii din raionul Râşcani
Chişinău, 16 Martie 2012 — Peste 200 de copii din raionul Râşcani vor merge la o şcoală mai bună cu 4 autobuze şcolare noi. Elevii vor învăţa în şcoli de circumscripţie situate la o distanţă de 3-10 km de localitatea de reşedinţă.
3 autobuze şcolare, în valoare de peste 2 milioane 400 mii lei, au fost procurate graţie utilizării eficiente a mijloacelor financiare conform noii metodologii de finanţare bazată pe principiul „banii urmează elevul”. Achiziţia s-a făcut de către Direcţia Raională Învăţământ, Tineret şi Sport, Râşcani, în colaborare cu administraţia publică locală. Un autobuz şcolar este transmis în gestiunea DRÎTS, Râşcani de către Ministerul Educaţiei al Republicii Moldova.
Cumpărarea autobuzelor şcolare a fost posibilă pentru că în raionul Râşcani este aplicată noua metodologie de finanţare ce oferă oportunitatea managerilor instituţiilor să-şi gestioneze propriul buget, oferindu-le posibilitatea să ia decizii privind utilizarea banilor pentru educaţie de calitate. Gestionarea eficientă a mijloacelor financiare presupune şi angajarea personalului didactic, non didactic şi auxiliar: psiholog, logoped, muncitori în funcţie de necesităţile reale ale instituţiei educaţionale.
În anul 2010, raionul Râşcani a primit alte 5 unităţi de transport şcolar, în cadrul proiectului “Educaţie de calitate în mediul rural din Moldova”. Graţie utilizării autobuzelor şcolare peste 600 de elevi din acest raion au acces la o educaţie mai bună. O ŞCOALĂ MAI BUNĂ, este o şcoală de circumscripţie cu profesori la fiecare disciplină de studiu, una dotată cu o clasă de calculatoare, un atelier pentru orele de educaţie tehnologică, laboratoare de fizică, biologie, chimie, o clasă de muzică, o sală de sport şi nu în ultimul rând cu o cantină amenajată.
30 autobuze au fost direcţionate, anterior către raioanele Cantemir, Leova, Nisporeni, Ştefan –Vodă, Criuleni, Călăraşi, Glodeni, Sângerei, Taraclia pentru că în aceste unităţi administrativ-teritoriale este implementată noua metodologie de finanţare ce se bazează pe principiul „banii urmează elevul”. Această formulă va permite îmbunătăţirea considerabilă a calităţii instruirii în instituţiile educaţionale din cele două raioane pilot, prin repartizarea echitabilă a banilor publici şi alocarea lor în funcţie de nevoile fiecărui elev. Raioanele Ungheni, Ialoveni, Hânceşti, Orhei şi Cimişlia de asemenea au primit câte un autobuz.
În ultimii doi ani au fost procurate şi distribuite 60 de autobuze şcolare. În acest an, Ministerul Educaţiei planifică achiziţionarea altor 42 unităţi de transport şcolar. 15 autobuze vor fi donate de către Republica Populară Chineză. Astfel, din necesarul de 154 mijloace de transport şcolar vor fi asigurate 120 autobuze. 34 vor fi închiriate sau procurate de către autorităţile raionale, în urma gestionării eficiente a mijloacelor financiare. Noua metodologie de finanţare a instituţiilor educaţionale va fi aplicată la scară naţională din ianuarie 2013