Nume
Parola
Vizualizări: 4206
Lui Ernest Vardanean trebuie să-i fie asigurat un proces echitabil
24 Iunie 2010 — AMNESTY INTERNATIONAL

DECLARAŢIE

AI Index: EUR 59/001/2010

23 iunie 2010

Lui Ernest Vardanean trebuie să-i fie asigurat un proces echitabil

Amnesty International e îngrijorată de soarta jurnalistului Ernest Vardanean deţinut în Transnistria, acuzat de ”trădare în formă de spionaj”. Organizaţia consideră că difuzarea la 12 mai a declaraţiei ministrului transnistrean a Securităţii Naţionale reprezintă încălcarea dreptului lui Vardanean la prezumţia nevinovăţiei, care este un element esenţial al unui proces echitabil.

La 7 aprilie a fost difuzată o informaţie, conform căreia, Ernest Vardanean a fost reţinut de un grup înarmat în apropierea domiciliului acestuia din Tiraspol. Din 9 aprilie, în baza deciziei judecătoriei din Tiraspol, Vardanean se află în arest preventiv. Această decizie a fost confirmată şi de Curtea Supremă de Justiţie a Transnistriei la 16 aprilie. Data procesului în cazul Vardanean încă nu a fost anunţată.

La 11 mai, postul principal al televiziunii transnistrene a difuzat un material, în scurt timp apărut şi pe internet, în care ministrul transnistrean al Securităţii Naţionale, Vladimir Antiufeiev, declara că Ernest Vardanean se face vinovat de ”trădare în formă de spionaj” - infracţiune pedepsită prin închisoare de la 12 la 20 de ani. Ernest Vardanean, apărut în material, a confirmat declaraţiile ministrului apoi şi-a exprimat regretul pentru această ”greşeală teribilă”.

Amnesty International consideră că transmisiunea acestui material video încalcă dreptul lui Ernest Vardanean la prezumţia nevinovăţiei până la recunoaşterea vinovăţiei acestuia în conformitate cu legislaţia şi a dreptului de a nu se face presiuni pentru a depune mărturii împotriva sa sau să-şi recunoască vinovăţia. Acestea sunt elementele esenţiale ale dreptului la un proces echitabil, conform articolului 14 a Convenţiei Internaţionale a Drepturilor Civile şi Politice. Conform cerinţelor prezumţiei nevinovăţiei, organele administraţiei publice nu trebuie să facă declaraţii despre vinovăţia sau nevinovăţia acuzatului până la decizia judecătoriei. Asta înseamnă că autorităţile sunt obligate să nu ofere declaraţii pentru mass-media sau grupuri sociale, care ar putea influienţa decizia curţii.

Amnesty International cheamă autorităţile transnistrene să asigure excluderea declaraţiilor ministrului Securităţii Naţionale precum şi cele ale lui Vardanean în toate etapele procesului. Ele nu trebuiesc prezentate ca probe sau să fie utilizate într-un alt mod care ar facilita condamnarea. De asemenea organizaţia solicită scoaterea materialului video de pe site-urile web oficiale şi din emisia posturilor transnistrene de televiziune. Autorităţile trebuie să se asigure că mass-media e conştientă de publicarea materialelor care ar putea pune în pericol dreptul lui Ernest Vardanean de a se considera nevinovat pâna la demonstrarea vinovăţiei acestuia conform legii.

Amnesty International e îngrijorată de faptul că lui Ernest Vardanean nu i-a fost permisă o întrevedere cu avocatul ales şi că, după 42 de zile de la reţinerea acestuia şi transmisiunea materialului video, acesta nu a avut nici un contact cu lumea înconjurătoare. Organizaţia a fost informată că, imediat după difuzarea materialului, lui Ernest Vardanean i-a fost interzs să-şi vadă membrii familiei. În această ordine de idei, Amnesty International îşi exprimă îngrijorarea că Ernest Vardanean ar putea fi supus presiunii psihologice din partea structurilor de forţă, cum ar fi interogatoriile de durată şi lipsirea de somn sau a altor forme de rele tratamente.

Amnesty International reiterează apelul către Procurorul General pentru a-i asigura lui Ernest Vardanean posibilitatea de a beneficia imediat de serviciile unui avocat ales, de a asigura posibilitatea membrilor familiei acestuia de a-l vizita, şi de a asigura integritatea sa fizică şi psihică — neaplicarea torturii şi a altor forme de rele tratamente pe perioada detenţiei acestuia în conformitate cu legislaţia internaţională şi standardelor din domeniul drepturilor omului.