Nume
Parola
Vizualizări: 5151
Declaraţia Partidului Democrat din Moldova privind constituirea Consiliului Național pentru participare de pe lîngă Guvernul Republicii Moldova
Chisinau, 3 Februarie 2010 — Partidul Democrat din Moldova salută înfiinţarea Consiliului Naţional pentru Participare pe lîngă Guvernul Republicii Moldova.
Dialogul dintre Guvern și Societatea Civilă, implicarea activă a ONG-lor în procesul de luare a deciziilor referitoare la cele mai stringente probleme ale RM, urmtază să ia forme instituționale concrete, să se transforme într-un mecanism funcțional de interacțiune.
În acest sens, activitatea de mai departe a Consiliului, stabilirea obiectivelor prioritare, concentrarea resurselor și eforturilor pe direcțiile principale, sunt factorii ce vor determina succesul și obținerea rezultatelor concrete.
Pentru Partidul Democrat din Moldova, subiectul consolidării Societății Civile, implicării acesteia în procesul decizional și de guvernare, are o importanță deosebită. Marian Lupu, în calitatea anterioară de speaker al Parlamentului, a stabilit una din prioritățile legislativului anume comunicarea și cooperarea cu societatea civilă, inclusiv cu ONG-le din stînga Nistrului.
Adoptarea în unanimitate a Concepției pentru cooperare dintre Parlament și Societatea Civilă, în anul 2005, crearea mecanismului de consultări sistematice cu reprezentanții ONG-lor din RM, a fost o realizare practică a cooperării dintre putere și societatea civilă. Acesta devenind și primul proiect de success din cadrul Concepției de cooperare.
În 2008, Parlamentul a aprobat Strategia Naţională de Dezvoltare a Societăţii Civile din Republica Moldova pentru perioada 2008-2012. Crearea Consiliului pentru participare pe lîngă Guvernul RM este prima realizare practică pe calea implementării Strategiei aprobate în cadrul Parlamentului acum doi ani.
Succesul depinde de mai mulți factori. Considerăm că este necesar de atras atenția anume asupra celor care sunt de principiu şi cu o semnificație fudamentală.
- În Consiliu ar trebui să fie implicați nu numai elita chisinăuiană a societăţii civile, dar și reprezentanții ei din teritoriu, inclusiv din regiunea transnistreană;
- Consiliu trebuie să-și păstreze independența și imparțialitatea, să nu devină o autoritate de buzunar, pentru a putea să-şi îndeplinească misiunea, pentru a fi și în continuare o expresie reală a opiniilor şi intereselor societăţii civile din Moldova.
Partidul Democrat din Moldova va depune efort maxim întru crearea condițiilor favorabile pentru participarea reprezentanților societății civile în procesul de luare de decizii, în actul guvernării. În acest context, crearea Consiliului de participare este o primă realizare în direcția corectă.