Nume
Parola
Vizualizări: 3036
COPIII ŞI ADOLESCENŢII DIN MERENI, ANENII NOI, AU FOST AJUTAŢI ÎN TIMPUL UNOR SPECTACOLE SĂ RĂSPUNDĂ LA RISCURILE REALE ALE MIGRAŢIEI, EXPLOATĂRII ŞI TRAFICULUI
Mereni, Anenii-Noi, 20 Octombrie 2009 — Copii şi tineri pe scenă, rostind replici care nu sunt în nici un scenariu scris; Ziua Europeană Anti-Trafic; actori care sunt viitori jurnalişti, asistenţi sociali sau jurişti; Misiunea OSCE în Moldova; Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului; pericolele migraţiei, exploatării şi traficului de fiinţe umane şi soluţiile potrivite; situaţii dramatice din viaţa cotidiană a cetăţenilor din Moldova – toate aceste fragmente de realitate au fost adunate într-un spectacol de Forum Teatral, prezentat, la 19 octombrie 2009, la Liceul Teoretic din satul Mereni, raionul Anenii-Noi.

Spectacolul de la Mereni, susţinut cu ocazia Zilei Europene Anti-trafic, de la 18 octombrie, este a 19-a dintre cele 30 de reprezentaţii ale unui turneu de Forum Teatral, realizat de Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC), cu sprijinul Misiunii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) în Moldova. Turneul organizat în cadrul proiectului „Tinerii previn traficul de fiinţe umane” a debutat în septembrie curent, şi va cuprinde, timp de patru luni, cinci regiuni ale ţării: Anenii-Noi, Călăraşi, Cimişlia, Criuleni şi Teleneşti.

„În spectacolul de la Mereni tinerii spectatori s-au implicat activ în soluţionarea problemelor, prezentate în scenă, luând decizii potrivite. Au reacţionat exact aşa cum trebuia”, afirmă coordonatorul proiectului, Dumitru Berzan. „În asemenea gen de reprezentaţii, succesul depinde de implicarea spectatorilor”.

Tinerii actori consideră că Forumul Teatral este o metodă bună şi interesantă de a influenţa publicul, care se regăseşte în jocul erorilor de pe scenă şi are posibilitatea de a interveni în timpul prezentării pentru a schimba scenariul. Acest stil de teatru este deosebit prin formă, deoarece fiecare spectator poate participa la scenetă, propunând soluţii pentru rezolvarea problemelor sociale.

Echipa, formată din 15 adolescenţi, voluntari – studenţi şi elevi din diferite instituţii de învăţământ din ţară, de la arte, jurnalism, asistenţă socială, drept şi limbi străine – a fost creată acum un an şi a preluat experienţa primelor Forumuri Teatrale în domeniul prevenirii HIV/SIDA şi prevenirii delincvenţei juvenile, organizate în Moldova de CIDDC. Această echipă de tineri actori a fost instruită în cadrul atelierelor de lucru din august 2009, care i-a ajutat pe actorii abia formaţi să prezinte spectacolele Forumului Teatral, în cadrul acestui turneu.

Un subiect „Europa Liberă”, semnat de Valeria Viţu, despre Forumul Teatral de la Mereni: http://www.europalibera.org/content/article/1855710.html

Un subiect despre spectacolul de anul trecut, consacrat Zilei Europene-Anti-trafic 2008, poate fi citit pe pagina Web OSCE: http://www.osce.org/moldova/item_1_34428.html

În imagine: secvenţe din spectacolele prezentate de tinerii actori ai Forumului Teatral în turneul prin comunităţile din Moldova.

Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC)
Str. E. Coca 15, Chişinău, MD 2008, Moldova
Tel./fax: 72.65.98, 74.78.13
E-mail: ciddc@yahoo.com
Web: http://www.childrights.md

Partener în comunicare: URMA ta
E-mail: urma.ta@gmail.com