Nume
Parola
Vizualizări: 1903
MIGRAȚIA, OPORTUNITĂȚI PENTRU DEZVOLTARE LOCALĂ
10 Decembrie 2015 — Campania de informare privind potențialul migrației, oportunitățile de a transforma această provocare într-un avantaj și modul în care fenomenul ar putea deveni eficient în procesul de dezvoltare a comunităților a ajuns și la Cahul. Conferința regională, organizată de Congresul Autorităţilor Locale din Moldova (CALM), în parteneriat cu NEXUS Moldova, a reunit zeci de reprezentanți ai APL interesați de bunele practici în acest domeniu. Întrunirea s-a desfășurat sub genericul sugestiv: “Migrație și dezvoltare”.

În cadrul evenimentului, participanții au avut posibilitatea să cunoască în detalii tendințele migrației în Moldova, informație bazată pe studiile efectuate de experții de la IASCI, ONG-ul din Austria care implementează inițiativa NEXUS, dar și să afle cum fenomenul migrației poate fi transformat din unul perceput a fi mai mult negativ în unul care contribuie la soluționarea anumitor probleme din localitățile noastre.

Primarul orașului Cahul, Nicolae Dandiș, a menționat: ”Apreciez necesitatea și utilitatea unor astfel de întâlniri. Această conferință pune accentul pe rolul administrației publice locale în abordarea corectă a diferitor aspecte ce țin de migrație, dar și pe problemele conexe ale acestui fenomen. Din acest punct de vedere, activitatea Centrului NEXUS Cahul este foarte importantă și va avea susținere permanentă din partea administrației orașului Cahul. Migrația este o problemă destul de serioasă, sensibilă, de aceea, uneori, este foarte greu să vezi impactul pe termen scurt, dar mai ales să poți distinge prin multiplele fațete negative grăuntele constructiv. Fiecare cetățean care se adresează după servicii la Centrul NEXUS este posibil să-și schimbe atitudinea asupra unei posibile reveniri, văzând deschiderea APL și a experților în oferirea unor soluții pentru readaptarea sa. Vreau să accentuez că activitățile de acest gen vor avea un rezultat mai bun, mai palpabil dacă vor continua să fie implementate în colaborare cu CALM, care reunește APL din toată țara. Primarii sunt persoanele care cunosc cel mai bine situația din teritoriu: ponderea migrației, statutul migranților, familiile acestora. Iată de ce astfel de inițiative pot asigura durabilitate doar prin implicarea APL”.

Migrația este o problemă destul de serioasă, sensibilă, de aceea, uneori, este foarte greu să vezi impactul pe termen scurt, dar mai ales să poți distinge prin multiplele fațete negative grăuntele constructiv!

Vicepreşedintele raionului Cahul, Elena Bacalu, prezentă la eveniment, a mulţumit reprezentanţilor organizaţiilor care au conceput și implementează proiectele care îi vizează pe migranți. Dna Bacalu a mai subliniat efectele benefice pe care le are deja Centrul NEXUS Cahul, mai ales în modelarea unei altfel de perspective asupra migrației: ”Atunci când vorbim despre problema migrației trebuie să conștientizăm că, în Republica Moldova, aceasta a luat proporția unui fenomen. De aceea, orice intervenție în încercarea de a înțelege mai bine acest fenomen și de a-i folosi părțile bune în beneficiul comunităților este binevenită. Sigur, din acest punct de vedere, orice proiect care vine în sprijinul acestei idei va fi susținut cu toată deschiderea. Mă bucur că este vizibilă activitatea Centrului NEXUS aici, la noi, la Cahul”.

Atunci când vorbim despre problema migrației trebuie să conștientizăm că, în Republica Moldova, aceasta a luat proporția unui fenomen. De aceea, orice intervenție în încercarea de a înțelege mai bine acest fenomen și de a-i folosi părțile bune în beneficiul comunităților este binevenită!

Coordonatorul Proiectului NEXUS Moldova, Nicolaas de Zwager, a prezentat participanților rezultatele ultimelor studii în ceea ce privește migrația: „În Federaţia Rusă, la sfârșitul anului precedent, se aflau circa 206 mii de cetăţeni ai Republicii Moldova. Această cifră reprezintă 56 % din numărul total al migranților moldoveni. 81 mii de cetățeni ai Republicii Moldova se află în Italia, iar circa zece mii de persoane muncesc în Franța, Turcia și Portugalia. Acești oameni reprezintă un potențial mare, neexplorat în deplină măsură. Acumularea capitalului financiar și uman pot fi considerate ca o avere a migranților și a diasporei. Important este să identificăm modalitățile de transfer eficient al acestei averi, care are potențialul de a fi o oportunitate de dezvoltare substanțială. NEXUS , prin cooperarea sa cu partenerii privaţi, publici şi cei din societatea civilă, lucrează direct cu migranţii moldoveni pentru a maximiza impactul de dezvoltare a migranţilor”.

”Acumularea capitalului financiar și uman pot fi considerate o avere a migranților și a diasporei. Important este să identificăm modalitățile de transfer eficient al acestei averi, care are potențialul de a fi o oportunitate de dezvoltare substanțială!

În continuarea conferinței regionale, experții și primarii din zona de sud a țării, au dezbătut subiectul migrației, împărtășindu-și experiența privind proiectele care vizează fenomenul migrației și migranții. De asemenea, participanții au vizitat Centrul NEXUS Cahul care oferă servicii gratuite de consultanță referitoare la migrație. Aici, doritorii pot primi consultații privind angajarea în câmpul muncii peste hotare și documentele necesare în acest sens. Totodată, la revenirea în țară, solicitanții sunt ajutați să-și deschidă o afacere în Moldova sau să identifice o activitate profesională conformă pregătirii de care au beneficiat în afara țării.

Autor: Congresul Autorităţilor Locale din Republica Moldova

Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă