Nume
Parola
Vizualizări: 2111
MIGRAȚIA – POTENȚIAL PENTRU DEZVOLTAREA COMUNITĂȚILOR
4 Decembrie 2015 — Pe data de 2 decembrie curent, Congresul Autorităţilor Locale din Moldova (CALM), în parteneriat cu NEXUS Moldova, a desfăşurat în oraşul Ungheni conferinţa regională „Migrație şi dezvoltare”. Astfel, o delegație impresionantă a reprezentanţilor autorităţilor locale din câteva raioane ale țării a avut posibilitatea să abordeze și să discute despre aspectele și caracteristicile migrației, despre oportunităţile investiţionale, dar și alte beneficii ale acestui fenomen.

În debutul conferinței, directorul executiv CALM, Viorel Furdui, a remarcat că fenomenul migrației este tratat, de cele mai multe ori, din perspectivă negativă, ceea ce constituie o abordare neconstructivă. Respectiv, autorităţile locale sunt actorii principali care trebuie să influenţeze şi să motiveze persoanele care au revenit acasă, creându-le condiţii și consiliindu-i suficient de profesionist pentru a investi în Moldova: ”Subiectul, la prima vedere, nu se regăsește printre preocupările de primă linie, dar are multe aspecte pozitive care trebuie utilizate pentru dezvoltarea comunităților. Pe lângă apanajul cu tentă negativă, cum ar fi depopularea, scăderea dramatică a indicilor demografici, impactul dramatic asupra instituției familiei ș.a., migrația are și o altă perspectivă, una pozitivă. Pe fundalul unui buget auster, reprezentanții APL sunt puși în situația să identifice permanent resurse extrabugetare, iar lucrul cu migranții ar putea aduce mai multe soluții în acest sens. Prin urmare, această oportunitate nu trebuie ratată, pentru că este în interesul expres al localităților”.

”Pe lângă apanajul cu tentă negativă, cum ar fi depopularea, scăderea dramatică a indicilor demografici, impactul dramatic asupra instituției familiei ș.a., migrația are și o altă perspectivă, una pozitivă!”

În continuare, primarul de Ungheni, Alexandru Ambros, a menționat că orașul pe care-l gestionează are o experiență considerabilă în acest sens. Edilul a remarcat că intensa colaborare cu NEXUS Moldova și deschiderea unui centru de servicii pentru migranți la Ungheni a impulsionat activitățile pe acest segment. Ambros a mai specificat că misiunea proiectului și sloganul „Migrează pregătit, revino mulţumit” au schimbat deja viziunea cetăţenilor despre rolul migraţiei în societate, iar un oraş care se respectă trebuie să poată oferi un spectru larg de servicii tuturor categoriilor din societate, inclusiv migranţilor, care sunt persoane flexibile şi predispuse să migreze pentru a-şi atinge obiectivele economice şi a reveni mulţumite acasă: ” Conferința de astăzi este una importantă pentru mesajele, ideile pe care ar trebui să le captăm și să le implementăm în localitățile noastre. Atunci când am fost întrebat dacă am nevoie de un centru NEXUS la Ungheni, am zis fără a sta mult pe gânduri da. Asta pentru că trebuie să fim la dispoziția tuturor cetățenilor. V-aș îndemna să faceți o punte de legătură cu cetățenii localităților dvs., care din anumite motive sunt temporar în afara țării. Oamenii reprezintă cea mai mare bogăție. Cei care au plecat în străinătate au învățat limbi, au studiat experiențe, au văzut alte condiții, Reveniți acasă, pot aduce un plus de valoare localităților noastre, iar acest potențial nu trebuie neglijat. Și atunci când se găsesc peste hotarele țării pot fi stabilite diferite forme de colaborare, care vor fi doar în beneficiul comunității de baștină”.

”Cei care au plecat în străinătate au învățat limbi, au studiat experiențe, au văzut alte condiții, Reveniți acasă, pot aduce un plus de valoare localităților noastre, iar acest potențial nu trebuie neglijat!”

Ludmila Guzun, preşedintele raionului Ungheni, a accentuat că se vor întreprinde toate măsurile necesare pentru a-i susţine şi a-i ajuta pe migranţii care au revenit acasă de a se integra mai uşor în comunitate:”Cetățenii comunităților noastre trebuie să fie parte a noastră, fie că sunt acasă, fie că sunt plecați peste hotare. Aceștia trebuie implicați plenar în viața comunităților, ceea ce le va ușura readaptarea și își vor putea contura mai bine viitorul. Cei care doresc să revină au nevoie de suport, ca să se reintegreze în societate. Aceasta, inclus prin faptul că sunt sprijiniți în dezvoltarea unei afaceri, prin investirea unui capital pe care l-au câștigat peste hotare”.

”Cei care doresc să revină au nevoie de suport, ca să se reintegreze în societate. Aceasta, inclus prin faptul că sunt sprijiniți în dezvoltarea unei afaceri, prin investirea unui capital pe care l-au câștigat peste hotare!”

Despre ajutorul reciproc între migranţi, precum şi între ei şi comunitatea din ţara în care s-au stabilit cu traiul, a vorbit Valeriu Turea, şeful Biroului pentru Relaţii cu Diaspora. ”Dvs., autoritățile publice locale, sunteți categoria cea mai competentă, pentru că în ochii dvs. se perindă acest fenomen, iar repercusiunile lui se văd cel mai bine la nivel local: sate și orașe depopulate, copii fără părinți, bunici care-și duc traiul în singurătate. Dar este și un alt tip de impact al migrației, care este unul exclusiv pozitiv: transferul de capacitate, de experiență, de mentalitate. Vara curentă am organizat zilele diasporei și am invitat un expert israelian, care ne-a povestit niște lucruri foarte interesante despre migrație și cum au ajutat comunitățile la consolidarea statului. Eram puțin sceptic, nu vedeam punctele de tangență între noi și Israel, pentru că vorbim despre capacități total diferite. Până la urmă, mi-am dat seama că nu lipsa banilor e problema noastră, dar lipsa de idei noi și de oameni cu caracter care să le identifice și să le implementeze. Sunt multe cazuri în care compatrioții noștri, asociațiile din diasporă se implică, dar trebuie stabilite punți cu ei”.

”Nu lipsa banilor e problema noastră, dar lipsa de idei noi și de oameni cu caracter care să le identifice și să le implementeze. Sunt multe cazuri în care compatrioții noștri, asociațiile din diasporă se implică, dar trebuie stabilite punți cu ei!”

Nicolaas de Zwager, coordonatorul NEXUS Moldova a menționat că activitățile organizate nu încurajează și nici nu sunt în stare să oprească migrarea, ci să identifice și să aplice instrumente care ar eficientiza rezultatele ei: ”NEXUS Moldova conlucrează cu grupurile ţintă la nivel local pentru a încuraja contribuţiile diasporei la dezvoltarea comunităţii lor de origine, astfel fiind sporită valoarea reîntoarcerii migranţilor. Totodată, ceea ce încercăm să realizăm împreună este să reducem fenomenele socio-economice negative și să stabilim modalități de conlucrare cu diaspora, în beneficiul comunităților. Scopul nostru este să asigurăm, prin intermediul partenerilor noştri la toate nivelurile, acel suport practic, care să facă întregul ciclu migraţional - de la faza dinaintea plecării până la reîntoarcere – pe cât de eficient posibil”.

”Scopul nostru este să asigurăm, prin intermediul partenerilor noştri la toate nivelurile, acel suport practic, care să facă întregul ciclu migraţional - de la faza dinaintea plecării până la reîntoarcere – pe cât de eficient posibil!”

Participanții la conferința regională au făcut schimb de opinii și idei. Edilii s-au interesat despre practicile în domeniu și de modalitățile de implementare în localitățile lor. La finalul conferenţei, aceștia au vizitat centrul NEXUS, deschis în februarie 2014. Centrul oferă informaţii, consultanţă şi servicii în domenii importante, precum cel social, al angajării în câmpul muncii, construcţiilor, transportului, serviciilor medicale, telecomunicaţiilor etc. În felul acesta a fost asigurat accesul la servicii de calitate pentru migranți și familiile acestora.

Conferința regională pentru autoritățile publice locale “Migrație și dezvoltare” a fost organizată de către Congresul Autorităților Locale din Moldova, în cooperare cu NEXUS Moldova, proiect finanțat de UE, cofinanțat de SDC și implementat de un consorțiu condus de IASCI (Austria).

Autor: Congresul Autorităţilor Locale din Republica Moldova

Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă