Nume
Parola
Vizualizări: 5061
Consiliul Europei susține Republica Moldova în promovarea respectării drepturilor omului în mediul virtual
Chișinău, 25 Septembrie 2015 — Proiectele inițiate în domeniul TIC și importanța respectării drepturilor omului în procesul de implementare a Agendei Digitale au fost discutate, astăzi, în cadrul întrevederii ministrului Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Pavel Filip cu Șeful Oficiului Consiliului Europei în Republica Moldova, Jose-Luis Herrero.

Ministrul TIC a informat înaltul oaspete despre proiectele și măsurile de susținere a companiilor de profil, lansate de MTIC, fapt care va contribui la dezvoltarea și stabilizarea economică a Republicii Moldova. În același timp, s-a constatat că utilizarea resurselor IT poartă și eventuale riscuri în spațiul virtual, care ne influențează în mod direct viața reală.

”Trebuie să găsim hotarul rațional de implicare a instituțiilor de stat în guvernanța electronică, asigurând drepturile și libertățile omului, concomitent, creând un mediu securizat și deschis pentru utilizatori. Mizăm pe suportul experților Consiliului Europei în reglementarea corectă a respectării drepturilor omului în spațiul virtual, în documentele de politici publice de profil,” a subliniat ministrul Pavel Filip.

În acest context, Jose-Luis Herrero a reiterat suportul Consiliului Europei pentru implementarea proiectelor în derulare, menționând că este impresionat de viteza accesului la Internet pe care o are Republica Moldova, precum și de evoluția sectorului TIC în general.

”Oficiul Consiliul Europei este gata să acorde suport în problemele ce țin de respectarea drepturilor omului în Internet, oferind expertiză și recomandări asupra documentelor strategice elaborate, inclusiv proiectul Programului privind asigurarea securității cibernetice, dar și organizând evenimente care să promoveze importanța respectării drepturilor omului în mediul online”, a menționat Jose-Luis Herrero.

Discuțiile purtate au vizat proiectele lansate de Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor în ultima perioadă, inclusiv Strategia „Moldova Digitală 2020”, proiectul de Lege cu privire la parcurile din industria tehnologiei informației, Strategia de creştere a competitivităţii industriei tehnologiei informației, Programul de management al spectrului de frecvență radio, deschiderea centrelor de excelență în IT și asigurarea educației de calitate.

Întrevederea a finalizat cu stabilirea unei agende comune privind promovarea respectării drepturilor și libertăților fundamentale ale omului în mediul virtual și a importanței asigurării dezvoltării guvernanței internetului.