Nume
Parola
Vizualizări: 1522
Campania CALM de informare și de discuții în rindul autorităților locale privind Acordul de Asociere la Uniunea Europeană la Leova!
11 August 2014 — La data de 7 august 2014, în raionul Leova, Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM), în colaborare cu Fundația SOROS, au continuat Campania de informare privind Acordul de Asociere a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Conţinutul şi importanţa Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană a fost discutat cu primarii şi conducătorii serviciilor care se află în subordinea Consiliului raional Leova.

Scopul campaniei de informare, este de a explica edililor locali esența și miza integrării europene și cum pot folosi aceștia pârghiile oferite de Acordul de Asociere în beneficiul comunităților care le-au oferit votul de încredere!

Seminarul a fost deschis de către Efrosinia Grețu, Președintele raionului Leova, care a salutat pe cei prezenți. Acesta a declarat: ”Avem o misiune foarte importantă, cea de informare a cetățenilor noștrii. Societatea este divizată după diferite criterii politice, misiunea noastră însă, este de a aduce către fiecare cetățean informația ce ține de Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană într-un mod cît mai clar și corect. Odată cu semnarea Acordului, trebuie ca fiecare din noi să pună umărul pentru a dovedi structurilor europene că noi dorim să fim membri ai Uniunii Europene, prin faptul că sîntem capabili să avem o legislație mai bună, o justiție echitabilă și să luptăm cu fenomenul corupției. Avem nevoie de o transparență în utilizarea fondurilor și granturilor europene. Oamenii vor să-și recapete încrederea în organele de ocrotire a normelor de drept. Este un proces greu și anevoios însă ne bucură faptul că suntem doriți în familia Uniunii Europene”.

În continuare, Viorel Furdui, Director Executiv CALM, a specificat că ideea de organizare a seminarelor de informare pentru APL este anume de a le aduce la cunoștință reprezentanții APL principalele elemente ale Acordului de asociere, astfel încât să-l poate utiliza ca pe un instrument viabil în activitatea cotidiană și să beneficieze de efectele acestuia. Totodată, Viorel Furdui a dat asigurări că Congresul Autorităților Locale din Moldova va continua să-i țină la curent pe primari cu toate etapele implementării Acordului și repercusiunile asupra activității APL, mai ales că multe acțiuni prevăzute în Acord vor sta la baza caietului european de sarcini pentru autoritățile centrale în domeniul reformei administrației publice, descentralizării și consolidării autonomiei locale.

În cadrul seminarului, experții Igor Boțan și Viorel Chivriga, au prezentat informații concrete privind aspectele de ordin politic și economic ale Acordului de Asociere între Republica Moldova și Uniunea Europeană ce a fost semnat la 27 iunie 2014.

Experții CALM dl Viorel Furdui, Director Executiv CALM și Alexandru Osadci, Expert CALM, s-au expus privind aspectul descentralizării, locul și rolul Administrației Publice Locale în contextul Acordului de asociere.

În urma discuțiilor cu experții, participanții au primit răspunsuri la toate subiectele ridicate.

Pe parcursul întrunirii, participanți la aceasta sesiune de informare, au fost asigurați cu un set de materiale informative care ii vor ajuta în cunoașterea mai bună și mai profundă a acordului de asociere.

Seminarele se desfășoară în cadrul proiectului ”Campania de informare a Autorităților Publice Locale privind integrarea europeană și Acordul de Asociere al Republicii Moldova la Uniunea Europeană” și face parte dintr-o campanie amplă de informare ”Moldova, Europa”, susținută de Fundațiile pentru o Societate Deschisă și Fundația Soros-Moldova.

Autor: Congresul Autorităţilor Locale din Republica Moldova

Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă