Nume
Parola
Vizualizări: 1536
PRIMARII NU RENUNŢĂ: PENTRU A APĂRA LEGEA ȘI INTERESELE VITALE A COMUNITĂȚILOR NOASTRE LOCALE, VOM ADUCE ÎN PMAN ALEGĂTORII NOŞTRI!
14 Octombrie 2013 — ”NU LIPSIȚI SATELE ȘI ORAȘELE DIN MOLDOVA DE VIITOR!”

Dacă Legea Finanţelor Publice Locale, promisă de atâta timp, nu va fi inclusă pe ordinea de zi a şedinţei Legislativului de joia viitoare, primarii vor veni la Chişinău însoţiţi de cetăţenii care i-au delegat în această funcţie şi care aşteaptă de la ei o viaţă mai bună în teritoriu. Este decizia univocă pe care au luat-o cei circa 350 de edili locali, reprezentanți ai tuturor forțelor politice parlamentare și din toate regiunile RM, înscrişi în lista de participanţi la acțiunea preventivă - Marşul paşnic în susţinerea Legii Finanţelor Locale, care a avut loc vineri, în capitală. Primarii spun că-şi doresc să fie cu adevărat stăpâni în localităţile lor şi că nu vor mai tolera să stea cu mâna întinsă, iar banii să fie repartizaţi după culoarea politică şi simpatii subiective. A venit timpul să spunem lucrurilor pe nume: guvernanţii, deşi au declarat drept prioritate descentralizarea locală, au adoptat şi coordonat cu organismele internaţionale un şir de iniţiative legislative în acest sens, stopează intenţionat implementarea noului sistem de finanţare, astfel încât să folosească pârghia financiară pentru a subjuga APL, în perspectiva viitoarelor alegeri parlamentare, mai declară primarii.

Pe 11 octombrie, în pofida unor amenințări și presiuni nemaivăzute sute de primari din diferite regiuni ale ţării, reprezentaţi ai tuturor partidelor parlamentare şi independenţi, s-au reunit în Piaţa Marii Adunări Naţionale pentru a-şi prezenta argumentele în favoarea Legii Finanţelor Locale şi a determina autorităţile să promoveze în regim de urgenţă noile prevederi, începând cu 1 ianuarie 2014. Edilii au purtat pancarte, pe care şi-au trecut revendicările şi preocupările: „Vrem lege, nu fărădelege!”; „Fără descentralizare nu poate fi dezvoltare şi europenizare reală!”; „Fapte, nu promisiuni! Progres, nu regres!”; „Ne-am săturat de vorbe deşarte! Vrem acţiuni şi fapte!”; „Legea Finanţelor locale: un angajament asumat, dar uitat!”; „Nu duceţi satele la sapă de lemn!”.
În deschiderea mitingului, preşedintele Congresului Autorităţilor Locale (CALM), primarul de Selemet, Tatiana Badan, a menţionat că mulţi aleşi locali au fost supuşi pressing-ului şi au primit indicaţii de la partidele pe lista cărora au candidat să nu participe la acțiunea stradală. In acest sesns, fiind folosite cele mai perfide metode Totuşi, în pofida ameninţărilor şi intimidărilor, mulţi primari au ales să fie solidari şi consecvenţi în năzuinţele lor, deoarece nu mai pot suporta situaţia deplorabilă în care sunt nevoiţi să activeze: „Prin această acțiune paşnică, dorim să fim ascultaţi şi auziți atât de alegătorii noștri, cât şi de autorităţi. Noul sistem de finanţare este piatra de temelie pentru procesul de descentralizare cu care se laudă în faţa europenilor guvernarea, dar nu se grăbeşte să-i dea curs. În condiţiile actuale, primarii au mâinile legate, nu poate construi un drum sau un apeduct. Permanent trebuie să fim în căutarea resurselor la diverse instituţii, donatori, să batem pragurile consiliilor raionale. Este ştiut faptul că aceste resurse de multe ori sunt distribuite pe criterii politice, pe când în acest sistemul nou dispare acest handicap.”
În discursul său, Tatiana Badan a mai menţionat că noul sistem de finanţare urmează să ofere mai multă independenţă primăriilor, şi asta deoarce prevede transferuri de la bugetul de stat şi nu prin intermediul consiliilor raionale. Astfel, bugetul localităţilor va depinde de numărul de locuitori, dar şi de capacitatea primarilor de a atrage investiţiile.
Primarii s-au declarat indignaţi de faptul că deputaţii tergiversează intenţionat adoptarea legii finanţelor locale, pentru ca aceasta să nu intre în vigoare la începutul anului viitor, an în care urmează să aibă loc alegerile parlamentare. Astfel, unele formaţiuni politice vor să-şi păstreze la îndemână un mecanism de presiune și influenţă electorală asupra primarilor: „La ora actuală, noi, primarii, ne izbim de consiliile raionale, care împart banii după culori politice. În baza noului sistem, banii urmează să vină direct de la Ministerul Finanțelor, iar acum ei încearcă să blocheze lucrul acesta, pentru că astfel pierd pâghiile politice. Au făcut simulări şi, brusc, s-a oprit procesul. Am ajuns în situaţia când capul plecat începe a… paşte. Eu nu-s mioară. Colegi! Nu aplecaţi capul că vor începe a vă călări. Realitatea e de acest gen - unul ţine capra şi altul o mulge. Aşa că, eu prefer să mulg capra mea, pe care o am la Capaclia.”, a declarat în faţa colegilor prezenţi la miting Alexei Busuioc, primar de Capaclia.
În context, şi primarul capitalei, Dorin Chirtoacă, a subliniat că: „Suntem aici, în PMAN, ca să nu mai existe presiune politică, să nu mai fie situația despre care a menţionat primarul din Capaclia, atunci când ”capul plecat începe a paște.” Din păcate, cam asta se întâmplă. S-a ajuns la intriga politica, la o situaţie cinică. Băieţii s-au înţeles să împartă fondurile între localităţi după principiul politic, crezând că pot obţine mai multe voturi. Vor avea numai de pierdut. Cum ziceam, la noi se încearcă să fie aplecat capul primarilor, ca ei să înceapă a paște iarbă verde și prin asta să vorbeacsă despre principii și valori. Dar, de facto, carul stă pe loc. Prioritatea cu care se laudă autorităţile, cea de descentralizare a guvernării locale, s-a împotmolit la mal. Aşa că, primarii se văd nevoiţi să reacţioneze, să ia atitudine. Altfel nu se mai poate!” În aceeaşi ordine de idei, un alt edil, şi anume Vladislav Cociu, primar de Carahasani, a descris foarte plastic situaţia în care sunt impuşi să-şi onoreze misiunea primarii: „Ne pun în genunchi şi ne fac să stăm, ca cerşetorii, cu mâna întinsă, să cerem bani de la conducăorii de partide şi de la consiliile locale”.
Majoritatea edililor, care au ţinut discursuri de la tribuna improvizată în faţa Guvernului, au opinat că anume din raţiuni politice se tergiversează adoptarea legii în lectură finală, pentru ca aceasta să nu intre în vigoare de la 1 ianuarie 2014, aşa cum era prevăzut iniţial. Totodată, primarii au accentuat că au nevoie de această reformă pentru a gestiona cât mai bine necesităţile localităţilor pe care le conduc: „Această lege dă posibilitate la toţi să-şi gestioneze treburile interne, să fie gospodari la ei acasă, să aibă grijă să-şi sporească veniturile locale. Şi acum primarii lucrează mult ca să acumuleze resurse suplimentare. Dar cu cât muncesc mai mult, cu atât sunt pedepsiţi mai tare. Ai acumulat mai mult anul curent sau anul trecut, se consideră că tu ţi-ai sporit baza şi atunci îşi dau nişte cifre de control care te duc la aceleaşi venituri modeste de acum 2 ani. Această lege va stimula pregătirea şi selecţia mai bună a aleşilor locali. Oamenii vor începe a alege oameni cumsecade.”, a argumentat Gheorghe Răileanu, primar de Cimişlia.
Cu discursuri în fața manifestanțelor au ieșit primarii din Ocnița, Soroca, Hîncești, Cahul, Strășeni, Ștefan Vodă, Cantemir, Criuleni, astfel fiind adusă în relevanță opinia comunităților locale parctic din toată țara.
Timp de mai bine de o oră, cât a durat acţiunea din faţa Executivului, niciun reprezentant al puterii nu a ieşit să discute cu primarii, care reprezinta sute de mii de cetățeni! Ulterior, aleşii locali au mers în marş organizat spre sediul Parlamentului, ca să se asigure că sunt auziţi şi înţeleşi de către deputaţi, de care depinde adoptarea în ultima lectură a Legii Finanţelor Locale. Însă ajungând în fața Palatului Republicii au onstata că aleșii popurului în grabă au încheiat ședința Parlamentului, chiar dacă pe ordinea de zi mai figurau și alte subiecte. Edilii au putut discuta doar cu câţiva aleşi ai poporului în Legislativ, care le-au promis că vor aborda subiectul în cadrul următoarei şedinţe. Astfel, primarii au decis că vor continua să protesteze paşnic până când proiectul de lege va fi inclus pe ordinea de zi, astfel încât, în cadrul votului, lumea să înţeleagă cine este împotriva autonomiei locale. Totodată, aceştia au hotărât că, dacă la şedinţa de joi, 17 octombrie, proiectul de lege nu va fi aprobat pe ordinea de zi, vor fi nevoiți să aducă în faţa Parlamentului cetăţenii din localităţile pe care le gestionează. Deoarce, noul sistem de finanțe locale, este în interesul direct al al comunităților locale, oferindu-le o șansă și perspectivă uncală pentru dezvoltare.
Amintim că, proiectul de modificare a Legii finanţelor publice locale a fost votat în Parlament, în a doua lectură, pe 13 iulie curent. Anterior, autorităţile anunţasera că legea va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2014. Promisiunile însă nu au fost respectate, Legea nu a fost pusă pe agenda Legislativului şi este stopată de către forţele politice.

CALM este cea mai reprezentativă și neafiliată politic organizație a comunităților locale din Republica Moldova, care întrunește majoritatea orașelor (municipii), satelor (comune) și raioanelor, în organele de conducere a căreia, conform unor criterii obiective, se regăsesc reprezentanții tuturor formațiunilor politice parlamentare și extraparlamentare. Obiectivul principal al CALM este de a promova drepturile și interesele generale ale comunităților locale și APL, precum și o administrație publică locală modernă și eficientă, bazată pe principiile autonomiei locale și descentralizării.

Autor: Congresul Autorităţilor Locale din Republica Moldova

Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă