Nume
Parola
Vizualizări: 1711
Consolidarea Congresului Autorităților locale din Moldova – imperativ pentru realizarea autonomiei Autorităților Publice Locale
8 Februarie 2012 — În perioada 7-10 februarie 2012, la Chișinău își desfășoară activitățile al doilea atelier de lucru cu tema „Spre un Congres al Autorităților Locale în Moldova consolidat – transfer de experiență din partea Republicii Cehe”. Evenimentul este organizat sub egida PNUD Moldova, cu participarea experților cehi, Eva Srnova și Miloslav Cernik.
Scopul atelierului este de a contribui la elaborarea unei platforme, a unei strategii de advocacy a CALM în relația cu Guvernul. Totodată evenimentul va contribui la „dezvoltarea capacităților de apărare a drepturilor APL în raport cu APC”- a subliniat în cuvântul său de salut Dl Viorel Furdui, Director executiv CALM.
Participanții la atelier și-au exprimat convingerea că evenimentul va avea un impact pozitiv asupra dezvoltării capacităților de lobby ale Congresului Autorităților Locale din Moldova și prin intermediul transferului de experiență și cunoștințe din partea CALM - a Autorităților publice locale. Ghenadie Scobioală, expert CALM și-a exprimat încrederea că acest atelier va ajuta CALM în dezvoltarea abilităților sale de acordare a serviciilor și susținere a APL. Alexandru Osadci, la rândul său, a accentuat faptul că „lipsa voinței politice pune pe umerii CALM obligația de a veni cu propuneri și inițiative și totodată de a asigura promovarea și lobby-ul acestora. Tocmai din această cauză CALM are nevoie urgent de un proiect de program, care să conțină un set de principii. „
Referindu-se la importanța CALM în procesul de creștere a nivelului de autonomie a autorităților publice locale, Dl Ion Croitoru, a subliniat că scopul Congresului Autorităților Locale din Moldova este de a consolida vocea autorităților locale și a le ajuta să obțină statutul binemeritat în raport cu autoritățile centrale, mai ales ținând cont de faptul că Barometrul Opiniei Publice arată o atitudine cu mult mai pozitivă a populației față de APL, decât față de autoritățile centrale.
Vice-primarul de Orhei, dl. Gh. Manole, a menționat la rândul său, că “misiunea CALM este de a consolida autoritatea APL și a duce la bun sfârșit procesul de descentralizare și implementare a autonomiei locale”. În acest context, parcursul Cehiei, care e unul impresionat, poate constitui un foarte bun exemplu pentru noi, - a adăugat Gh. Manole.
Lucrările Atelierului vor continua până vineri, 10 februarie inclusiv, finalizându-se cu elaborarea proiectului Strategiei de advocacy a Congresului Autorităților Locale din Moldova.

Autor: Congresul Autorităţilor Locale din Republica Moldova

Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă