Nume
Parola
Vizualizări: 3451
Raportul Regional al Dezvoltării Umane 2011: Banii nu înseamnă totul în Republica Moldova
Chisinau, 20 Octombrie 2011 — Raportul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare constată că o treime din locuitorii regiunii rămân în afara societății. De asemenea, Raportul PNUD oferă și o nouă modalitate de măsurare a excluziunii sociale.

Aproximativ 35 la sută din locuitorii regiunii sunt excluși din societate, iar această cifră variază de la 12 la sută în Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei până la 72 la sută în Tadjikistan.

Raportul Regional al Dezvoltării Umane, elaborat de PNUD și consacrat excluziunii sociale – „Dincolo de tranziție: către societăți incluzive” – privește cercul vicios al sărăciei din perspectiva celor care au cunoscut sărăcia nu din auzite. Se pare că sărăcia nu înseamnă doar lipsa banilor și a veniturilor.

Potrivit datelor colectate în cele șase state incluse în studiu – în toate țările, cu excepția Tadjikistanului, accesul restrâns la servicii sociale și nu excluziunea economică explică în principal de ce oamenii se află în afara societății.

Accesul la venituri, serviciile sociale și rețelele sociale se află într-o legătură directă. De exemplu, atunci când o femeie își poate înscrie copilul la grădiniță, ea își poate găsi mai ușor un loc de muncă. Atunci când ea are un serviciu, rețeaua ei socială are mai multe posibilități de extindere. Însă și afirmația inversă este, de asemenea, adevărată: excluderea dintr-o zonă poate determina începutul spiralei care conduce la sărăcie și izolare.

„Dorim ca factorii de decizie să înțeleagă că ei pot ajuta oamenii să iasă din sărăcie prin extinderea accesului la venituri, servicii sociale și rețele sociale”, a afirmat Alexandru Oprunenco, Specialist în domeniul politicilor, PNUD în Moldova. „Progresele într-un domeniu pot determina, în multe cazuri, beneficii exponențiale în multe alte domenii, datorită utilizării resurselor disponibile”.

„Creșterea economică este importantă, însă nu toată lumea beneficiază în mod egal de pe urma ascensiunii economice, iată de ce trebuie să explorăm mai adânc această problemă”.

Raportul prezintă o nouă modalitate de măsurare a gradului în care persoanele sunt excluse din viața economică, din serviciile sociale, rețelele sociale și participarea civică. Estimarea oferă factorilor de decizie dovezile de care au nevoie pentru a răspunde la nevoile cetățenilor.

Datele raportului pot fi dezintegrate astfel încât factorii de decizie să poată vedea imaginea excluziunii în țara lor, unde este localizată aceasta din punct de vedere geografic și în ce măsură ea este determinată de excluziunea economică sau să urmărească elemente de multe ori neglijate precum accesul la servicii sociale și la rețele sociale.

Nivelul de complexitate solicită ca politicile să fie adaptate contextului de dezvoltare local, iar capacitățile locale să fie consolidate pentru a identifica oportunități, a formula răspunsuri adecvate la nivel de politici și pentru a le implementa în mod eficient.

Raportul Regional PNUD prezintă rezultatele cercetărilor efectuate în șase țări, inclusiv Republica Moldova, și oferă o privire generală asupra excluziunii sociale în regiune și, de asemenea, conține acțiuni recomandate.

Cercetarea care a cuprins țări precum Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Kazahstanul, Republica Moldova, Serbia, Tadjikistanul și Ucraina sugerează că persoanele vârstnice, copiii, tinerii, persoanele care locuiesc în regiunile rurale, șomerii și persoanele fără studii sunt marginalizate.

„Excluderea socială nu vizează faptul dacă sunteți bărbat sau femeie, tânăr sau bătrân ori dacă reprezentați o minoritate etnică”, a afirmat Alexandru Oprunenco. „În cele din urmă, totul se rezumă la factori externi precum politicile ori legislația care asigură sprijin persoanelor care se confruntă cu riscul de a fi excluse din societate. Excluziunea se referă și la faptul dacă diversitatea este valorificată sau nu în comunități ori dacă discriminarea este acceptată”.

„Nu este ușor, însă atunci când nu există un factor extern, aceasta înseamnă că putem oferi soluții”. Acest Raport este lansat pentru a iniția o discuție în regiune și dincolo de ea, a precizat Alexandru Oprunenco.

„Discuția se va axa pe elementele care determină excluziunea și pe modalitățile de includere a persoanelor în societate”, a spus Alexandru Oprunenco. „Scopul nostru este a continua această discuție și de a prezenta atât o gamă largă de idei, cât și instrumente pentru a le testa și monitoriza și de a învăța din rezultatele noastre”.

„Aceasta este, în opinia noastră, o modalitate promițătoare de realizare a scopului nostru final – avansarea dezvoltării umane prin incluziune socială”.

Recomandările formulate de Raportul Regional PNUD includ o mai bună educație vocațională și politici active în domeniul pieței forței de muncă, o îmbunătățire esențială a serviciilor adresate persoanelor în vârstă și o restructurare generală la nivelul întregii regiuni a protecției sociale, pentru că politicile sociale actuale nu asigură incluziunea socială.

Raportul solicită fiecărei țări din regiune să elaboreze o strategie de promovare a incluziunii sociale, bazată pe implicarea persoanelor și categoriilor excluse social.


Câteva cifre-cheie și concluzii privind Republica Moldova:
• Indicele multidimensional al excluziunii sociale – 18
• Rata populației excluse social – 40%
• Rata copiilor excluși social – 47%
• Intensitatea deprivării printre persoanele vârstnice în Moldova este cea mai înaltă în comparație cu celelalte țări incluse în Raportul Regional
• Aproximativ 50% dintre persoanele excluse social sunt „foarte îngrijorate” de perspectiva de a se confrunta cu foamea
• În 2007, remitențele au constituit 38% din Produsul Intern Brut, Republica Moldova fiind depășită doar de Tadjikistan
• Încălzirea inadecvată contribuie în mod crucial la excluderea socială în Moldova
• Indicele de Acces al Băncii Mondiale este de aproximativ 66% (apropiat cu cel din Belarus și Turkmenistan)
• Nivelul participării civice este modest: 25%

Pentru informatii suplimentare, vă rugăm să contactați:

Dumitru Vasilescu
Managerul Proiectului de Analiză a Politicilor, PNUD Moldova

Tel.: +373 22 269 123
e-mail: dumitru.vasilescu@undp.org

PNUD este reţeaua globală a Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, care promovează schimbarea şi conectează ţările la surse de cunoştinţe, experienţa si resurse pentru a ajuta oamenii sa-si construiască o viața mai buna. Prezent in 166 de tari, PNUD conlucrează cu ele in identificarea soluţiilor proprii pentru realizarea sarcinilor de dezvoltare la nivel global si naţional. In timp ce tarile îşi dezvolta capacităţile locale, ele beneficiază de experienţa experţilor PNUD si partenerilor săi. Mai multe despre PNUD la www.undp.org si www.undp.md