Nume
Parola
Vizualizări: 1582
Autorităţile locale din Republica Moldova şi cele din Turcia vor coopera în domeniul dezvoltării economice locale, capacităţii administrative şi consolidării autonomiei locale
1 Februarie 2011 — Dorin Chirtoacă, vicepreşedintele CALM: „Autorităţile publice locale din Republica Moldova pot şi trebuie să coopereze în interesul comunităţilor sale, în scopul oferirii cetăţenilor săi a unor servicii de calitate” (26.01.2011)
Pe data de 26 Ianuarie 2011, la Istanbul (Turcia), Congresul Autorităţilor Locale din Moldova (CALM) şi Uniunea Municipalităţilor din regiunea Marmora (UMM) au semnat Acordul de colaborare pentru dezvoltarea și aprofundarea unei relaţii de cooperare pe termen lung.
Turcia și în special oraşul Istanbul sunt lideri europeni în organizarea APL, în abordari inovative față de serviciile comunale/municipale și în cooperarea internațională dintre guvernele locale. Turcia de asemenea este un exemplu strălucitor al succesului în organizarea guvernării locale obținut într-o perioadă scurtă (5-10 ani).
Ceremonia de semnare a acordului a avut loc în sediul UMM. Din partea CALM, Acordul a fost semnat de către dl. Dorin Chirtoacă, primar general al mun. Chişinău, vicepreşedinte al CALM, care a menţionat importanţa acestui Acord, oportunitatea oferită CALM de a învăţa din experienţa pozitivă şi bogată a Turciei și UMM, oportunitatea stabilirii unor relaţii de cooperare între asociaţiile din Moldova și Turcia în beneficiul comunităţilor şi în interes comun. În acest context, Dl. Chirtoacă a înmânat reprezentantului UMM o diplomă prin care acestei organizaţii i sa conferit titlul de membru de onoare al CALM, pentru sprijinul continuu şi relaţiile de colaborare care s-au stabilit între CALM şi UMM.
La rîndul său, dl. Murat Aydm – preşedintele UMM şi primar al unui district din Istanbul (Zeytinburnu), a menţionat relaţiile de prietenie între Repblica Moldova şi Turcia, relaţiile bune care s-au stabilit între CALM şi UMM şi care au determinat aprofundarea lor prin semnarea acestui Acord. Totodată, UMM şi-a exprimat dorinţa de a aprofunda și dezvolta relatiile cu CALM prin contribuirea la dezvoltarea comunităţilor locale din Republica Moldova, schimbul de experienţă şi oferirea sprijinului pentru dezvoltarea instituţională a CALM.
Congresul Autorităţilor Locale din Moldova (www.calm.md), reprezintă o asociaţie ne-guvernamentală şi ne-afiliată politic, non-profit, care este constituită de către unităţile administrativ-teritoriale. CALM reprezintă cea mai mare şi cea mai activă asociaţie a APL din Moldova a comunităţilor locale, incluzând reprezentanţi de diferite orientări politice, naţionalităţi şi gender. La momentul actual CALM are circa 400 de membri, inclusiv municipiul Chişinău.
UMM reprezintă Regiunea Marmara care este cea mai importantă şi dezvoltată din punct de vedere economic regiune a Turciei, iar Istanbul cu o populaţie de 14 milione de locuitori, este cel mai mare oraș în Europa. UMM are 230 de membri şi activează în 11 provincii în jurul Mării Marmara: Istanbul, Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, Çanakkale, Kocaeli, Yalova, Sakarya, Bilecik, Bursa şi Balıkesir.
CALM şi UMM sunt membri ai Reţelei Asociaţiilor Autorităţilor Locale din Europa de Sud-Est – NALAS (www.nalas.eu) , care numără 13 Asociaţii Naţionale şi care reprezintă peste 4000 de autorităţi locale alese direct de peste 80 milioane de cetăţeni din această regiune.
Menţionăm, că municipiul Chișinău, deja a beneficiat în rezultatul colaborării între CALM şi UMM, prin faptul iniţierii unui proiect comun ce vizează domeniul eficienţei energetice, care în prezent este realizat cu succes de primaria mun. Chişinău în parteriat cu oraşul Sevastopol, UMM (Turcia) şi ICLEA(Germania).
Pentru mai multe informaţii puteţi accesa situl CALM (www.calm.md) sau contactaţi:
Coordonator asistentă juridică si informatională CALM
Daniela Grozavu, tel: 21-36-32; GSM: 069664804; e-mail daniela.grozavu@calm.md

Autor: Congresul Autorităţilor Locale din Republica Moldova

Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă