Nume
Parola
Vizualizări: 1963
Grigore Robu: „Spitalul raional din Nisporeni este următoarea instituție medicală unde vor fi tratate persoanele infectate cu COVID-19”
1 Aprilie 2020 — Spitalul raional din Nisporeni a fost selectat de către Ministerul Sănătății pentru a primi pacienții care vor avea COVID-19 sau care vor fi suspecți de infectare. Acest lucru se va întâmpla în cazul în care în Republica Moldova va crește numărul persoanelor infectate. Declarația a fost făcută de către primarul orașului Nisporeni Grigore Robu care susține că Centrul de Bătrâni de pe teritoriul spitalului raional din Nisporeni va găzdui medicii care vor fi în prima linie a luptei pentru viața pacienților.

„Bătrânii au fost transferați la alte centre, unii au mers acasă, astfel încât această instituție să poată fi dată în gestiunea temporară a spitalului raional Nisporeni pentru a găzdui medicii și a nu pune în pericol familiile acestora.” Primarul Grigore Robu afirmă că instituția medicală dar și personalul medical sunt pregătiți să-și facă datoria. „Medicii au acceptat ca între ture să rămână în acest Centru de Bătrâni atât timp cât va fi necesar de acordat ajutor bolnavilor de COVID-19. Este un act de eroism din partea lor și pe această cale vreau să le mulțumesc!”

Deocamdată, în orașul Nisporeni nu există niciun caz confirmat de infectare cu COVID-19. În același timp, mai mult de 280 de persoane sunt supravegheate la domiciliu. Grigore Robu presupune că cifra va crește odată cu revenirea de peste hotare a mai multor conaționali.

„Pentru mulți dintre cei veniți din afara țării este greu să conștientizeze că pot prezenta un risc de contaminare. Împreună cu poliția locală întreprindem anumite acțiuni, mergem la domiciliul acestora și verificăm dacă respectă regulile stabilite.” Primarul orașului Nisporeni speră că cetățenii vor da dovadă de responsabilitate și vor sta acasă în această perioadă când în Republica Moldova este instituită starea de urgență.

La fel ca și în majoritatea localităților din Republica Moldova și la Nisporeni au fost stopate investițiile și lucrările capitale. Sursele financiare, de asemenea, sunt limitate în bugetul local al primăriei, așa cum este în cazul tuturor APL-urilor. Grigore Robu a menționat că există procentul destinat situațiilor excepționale și încearcă să se descurce, deocamdată, cu aceste resurse. „Sperăm să nu dureze foarte mult această perioadă și să facem față necesităților actuale cu forțele proprii. Greu, dar am găsit și am achiziționat 10 tone de material pentru dezinfectarea spațiilor publice. Autoritățile centrale ar putea să facă un fond de rezervă sau să ne transfere bani cu destinație specială, pentru situații de urgență, tot așa cum se întâmplă, de exemplu, în cazul reparației drumurilor. Cred că orice sumă livrată ar fi binevenită pentru toate primăriile.”

Ana Moraru, Serviciul de Comunicare al CALM

Autor: Congresul Autorităţilor Locale din Republica Moldova

Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă