Nume
Parola
Vizualizări: 1909
Comunitățile locale din Republica Moldova au fost și sunt parte a spațiului cultural și de valori europene!
9 Ianuarie 2019 — La mulți ani, autonomie locală! La mulți ani, primari! Un an nou plin de speranțe și mult CALM! Este titlul editorialului din noul număr al ziarului „Vocea Autorităților Locale" în cadrul căruia sunt descrise unele dintre realizările CALM, dar și necesitatea de a fi mai insistenți pentru a fi promovate ideile ce ar contribui la creșterea gradului de descentralizare și autonomie locală.

Cetățenii Republicii Moldova sunt europeni cu acte în regulă, iată de ce autoritățile locale din Republica Moldova trebuie să aibă acces la fondurile și programele investiționale/de dezvoltare ale Uniunii Europene în mod direct, dar și prin intermediul parteneriatelor cu colectivitățile locale din România și alte țări ale UE. Este solicitarea vicepreședintelui CALM Constantin Cojocaru făcută în cadrul Conferinței „Investițiile și coeziunea în regiunile și comunitățile locale din Europa. Promovarea inovației și moștenirii culturale". Evenimentul a fost organizat la București de către grupul politic Alianța Europeană din cadrul Comitetului European al Regiunilor de pe lângă Parlamentul European. Discursul integral al primarului municipiului Edineț ținut în fața colegilor din Uniunea Europeană îl găsim în ziar.

Comisarul european pentru politica de extindere și vecinătate Johannes Hahn a vorbit în Parlamentul European despre recalibrarea relației UE cu Republica Moldova și necesitatea de a redirecționa suportul financiar de la autorități către oamenii simpli, către societatea civilă și mass-media liberă. În ce context au fost făcute aceste afirmații aflăm în noul număr al publicației „Vocea Autorităților Locale".

Despre reuniunea de la Kiev a primarilor din țările Parteneriatului Estic ne-a relatat primarul de Drochia Nina Cereteu, dar și expertul CALM Octav Ivanov. Specialiștii în percepere fiscală din cadrul APL, dar și responsabilii de scrierea proiectelor și atragerea de fonduri au avut parte de noi instruiri organizate de către CALM. Tot la inițiativa CALM, secretari ai Consiliilor locale din cadrul APL au avut o întrevedere cu reprezentanți ai Cancelariei de Stat. În cadrul evenimentului au fost abordate deficiențele în procesul de implementare a noilor prevederi legislative privind Registrul de Stat al Actelor Locale. De asemenea, CALM și Inspectoratul General pentru situații de Urgență al MAI au organizat prima ședință a grupului de lucru ce are ca obiectiv dezvoltarea serviciilor de pompieri voluntari în Republica Moldova.

La pagina 5 a ziarului sunt prezentate propunerile CALM de îmbunătățire a proiectului de Lege privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar. Acestea au fost expediate Parlamentului Republicii Moldova.

Comisia Securitate Națională, Apărare și Ordine Publică a desfășurat la 21 noiembrie audieri publice privind fenomenul corupției în administrația locală. CALM consideră că fenomenul corupției se atestă în APL într-o măsură foarte mică, la nivel de republică nici nu sunt precondiții pentru corupția mare, deoarece APL nu prea au resurse financiare. Toate argumentele pro și contra expuse de către participanții la eveniment le aflăm lecturând pagina 9. Majoritatea covârșitoare a dosarelor penale de abuz, exces și neglijență deschise reprezentanților APL sunt neîntemeiate. Este una dintre concluziile raportului „Monitorizarea cauzelor penale și contravențiilor în privința reprezentanților APL referitor la actele conexe corupției, elaborat de CALM și IDIS „Viitorul".

La rubrica: „Ai noștri ca brazii" vă prezentăm interviuri cu Valentin Cebotari, primar de Târnova, Dondușeni; Tatiana Gălățeanu, primarul satului Giurgiulești, Cahul; Pavel Codreanu, primar de Ruseștii Noi, Ialoveni; Nicolae Tudoreanu, primar de Feștelița, Ștefan Vodă; Alexei Burlacu, primarul comunei Rogojeni, Șoldănești; Elena Belescu, primar de Recea Strășeni; Petru Frunză, primar de Puhoi, Ialoveni; Ion Dolganiuc, primar de Colibași, Cahul; Valeriu Mustață, primar de Săiți, Căușeni; Efim Strogoteanu, primar de Ecaterinovca, Cimișlia; Ion Harbuz, primar de Buțeni, Hâncești, Emilia Vieru, primar de Fundurii Vechi, Glodeni; Angela Ursachi, primar de Mateuți, Rezina; Valentina Bejenaru, primarul satului Moara de Piatră, Drochia, Ion Dima, primar de Micleușeni, Strășeni, dar și experții CALM Nadejda Darie și Alexandru Morcov.

Oamenii informați sunt puternici!

Autor: Congresul Autorităţilor Locale din Republica Moldova

Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă