Nume
Parola
Vizualizări: 4066
Casa de ambalare a fructelor construită la Costești este rezultatul unui proiect regional de succes
19 Mai 2017 — Astăzi, 19 mai, echipa de evaluare a proiectelor regionale a organizat evaluarea impactului proiectului „Grup de producători şi Casă de ambalare pentru servicii moderne de marketing la export" aplicat la ADR Centru de către primăria satului Costești, Ialoveni.
În cadrul acestui proiect regional, la Costești, în primăvara anului 2014, au demarat lucrările de construcție a primei case de ambalare a fructelor din Republica Moldova. Astfel, a fost construită o Casă de ambalare cu suprafaţa de 2880 m2 cu capacitatea de păstrare simultană de 1500 tone (10 camere frigorifice de 110 tone și 4 camere de prerăcire de 70 tone) şi capacitatea de procesare (pre-răcire, sortare, calibrare, ambalare şi etichetare) de 5000 tone anual. Tot aici, prin sinergie de fonduri, au fost instalate toate utilajele de sortare și păstrare a strugurilor prevăzute în proiectul inițial. Lucrările de construcție au fost finalizate în octombrie 2015.
Învestiția totală pentru construcția casei de ambalare a fost de 26 975,89 mii lei, suma oferită din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională fiind de 14 970,4 mii lei, iar 12 005,49 mii lei au constituit contribuția asociației de producători de struguri din regiune. Construcția casei de ambalare urmărește creşterea veniturilor şi a competitivităţii producătorilor de struguri de masă și fructe din Regiunea de Dezvoltare Centru.
La moment casa de ambalare oferă spații pentru păstrarea fructelor și legumelor producătorilor din regiune. Fructele și legumele păstrate și ambalate aici se ridică la standardele europene și sunt exportate penste hotarele țării astfel fiind asigurată durabilitatea acestui proiect regional.
Localnicii din comuna Costești sunt încrezători că acest obiectiv va aduce sprijin economic satului prin creșterea locurilor de muncă și oferirea posibilității de a dezvolta afaceri în satul natal.
Echipa de evaluare a întrunit reprezentanți ai Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, ADR Centru, aplicantului, precum și responsabilul tehnic și antreprenorii care a executat lucrările în teren.
În urma acestei evaluări, responsabilii din cadrul MDRC și ADR Centru, urmează să elaboreze un raport de monitorizare și evaluare a impactului proiectului. Acesta va conține o analiză detaliată pe diferite criterii de evaluare precum: relevanța, eficiența, eficacitatea, impactul și durabilitatea proiectului. Tot aici vor fi stipulate observațiile și recomandările necesare pentru evitarea ulterioară a acestora în procesul de implementare a altor proiecte de dezvoltare regională.