Nume
Parola
Vizualizări: 2997
Dreptul la non-discriminare nu trebuie perceput ca un moft al aproximării legislative la standardele UE
9 Iunie 2011 — Moldova are nu doar obligaţii interne de a proteja persoanele de discriminare, ci şi obligaţii ce reies din angajamentele internaţionale asumate, constată expertul juridic al IDIS „Viitorul”, Marin Gurin, în cea de-a 26-a ediţie a Buletinului de Politică Externă. Acest număr poartă genericul de „Non-discriminare sau armonizare”.

Probabil din calcule politice, într-o ţară cu o populaţie cu mentalitate majoritar patriarhală, proiectul Legii privind prevenirea şi combaterea discriminării a trecut prin peripeţii ca să ajungă pe banca de rezervă, susţine Marin Gurin. Totodată, riscul de anulare a înregistrării Ligii islamice, înregistrare care s-a produs iarăşi cu o dificultate deosebită, demonstrează lipsa de voinţă de a face progrese în domeniul respectării drepturilor omului, afirmă juristul de la IDIS „Viitorul”.

Expertul recomandă organizarea unor audieri publice în Parlament, pentru a amortiza eventualele efecte secundare ale Legii privind prevenirea şi combaterea discriminării şi a evita polarizarea şi radicalizarea tuturor actorilor implicaţi. Or, amânarea adoptării acestei legi va duce la tergiversarea procesului de liberalizare a regimului de vize, care şi aşa după cele mai optimiste prognoze nu va avea loc înainte de 2013.

Pentru abonare la buletin, expediaţi un mesaj la laura.bohantov@viitorul.org.