Vizualizări: 4026
PACHETE ALIMENTARE PENTRU FAMILIILE AFLATE ÎN DIFICULTATE
Chişinău, 5 Februarie 2009 — Aproximativ 6000 de femei gravide şi care alăptează copii şi peste 8000 de copii cu vîrsta pînă la 2 ani vor primi pachete alimentare în cadrul Proiectului „Servicii de Sănătate şi Asistenţă Socială”, dintr-un grant oferit suplimentar de Banca Mondială, ca răspuns la Criza Alimentară Globală.
Grantul este destinat următoarelor grupuri: femeile gravide, femeile care alăptează copii pînă la 6 luni şi copii cu vîrsta de 6-24 luni. Valoare energetică a unui pachet alimentar este de aproximativ 2500 kkl pe zi pentru o persoană. Partea grantului, destinată activităţii actuale, este în valoare de 2 mln USD.
Femeile şi copiii care vor primi ajutor au fost identificaţi la nivel local de o echipă formată din medic de familie, asistent social şi reprezentant al primăriei din localitate. Criteriile de selecţie au fost de ordin medical şi social.
Prima distribuţie a pachetelor alimentare este planificată pentru sfîrşitul lunii februarie. Pachetele alimentare vor fi distribuite o dată la două luni de către Comisiile raionale pentru ajutoare umanitare, pe parcursul a 6 luni.
Activitatea va fi implementată în cadrul unui parteneriat dintre Ministerul Sănătăţii, Ministerul Protecţiei Sociale, Familiei şi Copilului, Ministerul Administraţiei Publice Locale, Banca Mondială şi UNICEF Moldova.
Sezonul agricol din anul 2007 în Republica Moldova a fost marcat de o reducere a recoltelor, iar deficitul global curent de produse alimentare nu a permis completarea stocurilor prin importuri. Astfel, situaţia creată a sporit vulnerabilitatea ţării, iar creşterea preţurilor la produse alimentare afectează negativ familiile sărace, care sunt nevoite să cheltuiască o proporţie mai mare din venituri pentru alimentaţie.
Creşterea preţurilor la produsele alimentare pune în dificultate părinţii din familiile social-vulnerabile de a asigura copiilor o nutriţie adecvată şi sporeşte riscul de subnutriţie. Pe parcursul anilor precedenţi indicatorii de sănătate s-au ameliorat, totuşi încă mai sunt rezerve la capitolul nutriţia copilului. Opt la sută din copiii cu vîrsta sub cinci ani are un grad moderat de subdezvoltare (malnutriţie cronică), în special cei din gospodăriile cu venituri mici. Subnutriţia afectează nu doar sănătatea copiilor, dar şi dezvoltarea lor fizică, intelectuală şi capacitatea de a asimila informaţia la şcoală.
Serviciul de Presă al Ministerului Sănătăţii
Autor: Administrator
Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă
Toate comunicatele din categoria curentă
Categorii comunicate
- Administraţie Publică 2277
- Afaceri 808
- Angajări & Joburi 166
- Armata & Serviciul Grăniceri & Vama 37
- Artă & Cultură 127
- Bănci & Asigurări 18
- Blogosfera 110
- Concursuri & Licitații 14
- Construcţii & Infrastructură 47
- Dezvoltare Regională 1653
- Diaspora 3
- Drepturile Omului & Justiţie 564
- eBooks / eReviste / eDocumente 7
- Economic & Statistică 329
- Educaţie & Instruire 750
- Export și Investiții 17
- Externe 165
- Fashion 0
- Fiscalitate & Finanţe & Contabilitate 116
- Industrie 10
- IT 30
- Media & Publicitate 365
- Mediu 36
- Mesaje 8
- Oferte & Prețuri 16
- Ong & Societate Civilă 1316
- Persoane Publice 140
- Politic & Electorala 1305
- Procuratura & MAI 120
- Public Relations 32
- Resurse Web 12
- Sănătate & Medicină 125
- Sindicate 4
- Social 580
- Sport 12
- Ştiinţă 80
- Tehnologia Informației și Comunicațiilor 287
- Telefonie & Comunicaţii 29
- Turism 33