Nume
Parola
Vizualizări: 2684
Soluţia pentru depăşirea crizei politice este guvernarea apolitică
25 Noiembrie 2010 — Au mai rămas doar 68 de ore până la deschiderea birourilor de votare, dar sute de mii de cetăţeni ai Republicii Moldova nu ştiu pentru cine să voteze, s-au, şi mai rău, nu intenţionează să meargă la votare.

Va fi bine dacă la urna de vot vor veni măcar o jumătate din cei 2,7 milioane de alegători. Astăzi mai puţin de 30 de procente de alegători au decis pentru cine vor vota. Din zece concetăţeni de-ai noştri cu drept de vot, doar trei au putut găsi, printre cei sub patruzeci de concurenţi electorali, un partid care să le reprezinte interesele şi aşteptările. Aceasta este o expresie a crizei profunde în care se află societatea moldovenească.

Campania electorală a confirmat încă odată veridicitatea declaraţiilor făcute de Partidului Umanist la lansarea în cursa electorală:

Comuniştii, liberalii şi democraţii au dus ţara în impas politic, economic, spiritual.

Suntem în faţa alegerii – va continua criza, dezordinea, fărădelegea, haosul, sau ne vom uni forţele pentru a stabiliza situaţia, a restabili economia, pacea şi funcţionarea legii.

Pentru a depăşi criza este necesar de înlăturat cauza care a provocat-o. Partidul Umanist consideră că principala cauză a haosului în Moldova sunt liderii partidelor politice, care s-au aflat la putere începând cu anul 2001.

Obsedaţi de ambiţii, se comportă ca fiarele în junglă. Voronin îi urăşte pe liderii Alianţei. Liderii Alianţei îl urăsc pe Voronin, dar se mănâncă între ei. Sunt gata să lupte pe viaţă şi pe moarte, pentru a-şi face interesul.

Acum un an, Lupu a promis că va opri războiul politic însă, în final, el nu doar a devenit parte componentă a acestui război, ci şi a transformat Partidul Democrat într-un SRL, condus de Plahotniuc, un oligarh cu reputaţie de mafiot. Lupu vrea să-l facă pe Plahotniuc prim-ministru. Este ca şi cum în Rusia ar deveni prim-ministru Berezovschii.

Aceşti lideri nu au găsit limbă comună până acum şi nu vor găsi limbă comună nici în noul parlament. Iar peste un an din nou vor scoate oamenii la vot.

Pentru depăşirea crizei, Partidul Umanist propune crearea unei coaliţii largi de salvare naţională. O guvernare apolitică.

Toţi liderii trebuie să-şi suspende calitatea de membru de partid. Şeful statului, prim-ministrul, alţi demnitari de stat nu trebuie să fie membri de partid.

Şef al statului trebuie să devină o persoană neutră, care se bucură de respect în societate, care va fi capabil să împace toate spiritele.

Prim - ministrul trebuie să fie un tehnocrat, care va fi preocupat de restabilirea economiei, nu de activităţi de lobbi pentru interesele partidului său sau a unor grupări mafiote.

Partidul Umanist va propune în viitorul parlament anume un astfel de plan de depăşire a crizei – o coaliţie de salvare naţională, pentru a opri haosul şi a restabili stabilitatea.

Guvernarea nepartinică va stabiliza situaţia, va restabili pacea socială.

Apoi, împreună vom determina viitorul Moldovei. Partidul Umanist are o concepţie clară asupra acestui viitor şi un plan concret de acţiuni pentru a construi acest viitor.

Noi propunem, ca Moldova împreună cu alte republici din spaţiul ex-sovietic să formeze Uniunea Est-Europenă, (UE-2) după analogia Uniunii Europene Occidentale.

Punctul cheie în oferta electorală a PUM este reintegrarea în două etape în spaţiul estic.
La prima etapă aderarea la Uniunea Vamală Belarusi-Kazahstan-Rusia, apoi formarea uniunii politice după exemplul şi principiile Uniunii Europene.

În discursul de la şedinţa Consiliului de conducere a Uniunii Vamale, la nivel de prim-miniştri, şeful cabinetului de miniştri al Rusiei, Vladimir Putin a subliniat că această structură a devenit o realitate,
Investitorii au căpătat încredere în perspectivele ei.

Uniunea Vamală şi tariful unic funcţionează deja de la 1 ianuarie 2010, iar în iulie a intrat în vigoare Codul vamal.

„Oamenii de afaceri, Investitorii, inclusiv cei străini, au înţeles că Uniunea Vamală a devenit o realitate, au căpătat încredere în perspectivele acestei structuri şi deja îşi fac planuri de dezvoltare, reieşind din noile posibilităţi de integrare”, a spus Vladimir Putin la această întrunire.

Pentru Partidul Umanist a fost clar din start că este necesară aderarea Moldovei la Uniunea Vamală. Putem doar regreta că alţi politicieni nu au înţeles acest lucru, iar guvernarea nu a făcut nici un pas concret pentru aderarea la această organizaţie. Această greşeală trebuie corectată.

Reintegrarea în spaţiul Estic înseamnă restabilirea economiei, pieţe de desfacere şi investiţii, întreprinderi noi şi locuri de muncă, salarii mari şi revenirea acasă a gastarbaiterilor, micşorarea tarifelor la gaze şi energie electrică, mărirea pensiilor şi bătrâneţe decentă. Şi cel mai important, va putea fi soluţionată problema transnistreană şi reunificată ţara.

Şi, este foarte important ca Moldova să rămână o parte componentă a spaţiului spiritual unic al Bisericii Ortodoxe Ruse

Al doilea punct de bază al ofertei Partidului Umanist este colaborarea Statului cu Biserica ortodoxă.

Partidul nostru este recunoscător Sinodului Bisericii Ortodoxe a Moldovei, pentru susţinerea acordată iniţiativei noastre de predare a „Bazelor Ortodoxiei” în şcoală.

Partidul Umanist va iniţia, după accederea sa în Parlament, semnarea unui Acord Constituţional dintre Stat şi Biserica Ortodoxă din Moldova care va determina spectrul de relaţii dintre părţi.

Partidul nostru consideră că clerul trebuie să fie asigurat de către stat, în bază de lege, cu pensii salarii şi poliţă de asigurare medicală.

Principala problemă a Moldovei astăzi este lipsa încrederii. Oamenii nu cred în nimeni şi în nimic.

La 28 noiembrie, în ziua alegerilor, noi putem restabili încrederea

Încrederea în sine. Încrederea reciprocă. Încrederea în ţară. Cu încredere – vom avea totul.


Serviciul de presă al Partidului Umanist