Nume
Parola
Vizualizări: 2762
Valeriu Pasat: măsurile guvernului de studiu opțional a religiei - „o profanare a ideii nobile propuse”.
2 Noiembrie 2010 — Valeriu Pasat: măsurile guvernului de studiu opțional a religiei - „o profanare a ideii nobile propuse”.

Partidul Umanist din Moldova este al unsprezecilea in buletinul de vot. PUM vine cu lozinca „Incredere neamului de buna credinta”. Invitatul editiei electorale este presedintele formatiunii Valeriu Pasat.

Europa Liberă: Dle Pasat, se zice că aţi decis să vă lansaţi în politica moldovenească pe filiera bisericii ruse. Patriarhia rusă s-a pronunţat deschis în sprijinul proiectului Valeriu Pasat şi a încuviinţat chiar şi implicarea Mitropoliei Moldovei în politică, de partea partidului pe care îl conduceţi. Aşa e?

Valeriu Pasat: Nu e nici pe departe aşa cum se zvoneşte pe la noi prin părţile Moldovei. M-am lansat în politică nu pe filiera Bisericii, dar am venit cu o dorinţă de a face nişte schimbări radicale în viaţa Republicii Moldova. Ceea ce ţine de Biserică este unul din pilonii noştri de bază din programul nostru, nu numai electoral. Este un proiect pe care-l vom duce pînă la capăt, e vorba de introducerea prin referendum a predării în sistemul preuniversitar a bazei ortodoxiei în Republica Moldova.

Europa Liberă: V-aţi declarat hotrărît să continuaţi colectarea de semnături în favoarea organizării referendumului pentru predarea bazelor ortodoxiei şi aţi dat asigurări că veţi atinge acest scop. Dar mai are rost dacă religia deja este predată ca materie facultativă în şcolile din republia Moldova?

Valeriu Pasat: Are rost fiindcă eu am aşa un caracter că dacă mi-am pus ceva în gînd eu pînă la capăt trebuie să finalizez aceste proiecte ale mele. În al doilea rînd, noi pînă la ziua de azi, indiferent de indicaţiile care s-au dat din partea actualei guvernări de a ne submina această idee, vreu să vă informez că am colectat peste 300 de mii de semnături din partea celor care doresc ca acest obiect să fie predat în şcoală. Ceea ce ţine de predarea opţională în sistemul preuniversitar din Republica Moldova este o profanare a ideii noastre nobile pe care am propus-o. Guvernul a încercat să-şi facă un lobby la electoratul nostru din Republica Moldova introducînd acest obiect opţional, neîntrebînd poporul dacă doreşte sau nu doreşte, şi nepregătind, ceea ce este mai straşnic, populaţia, pedagogii, copiii, pentru predarea acestui obiect. Noi am propus ca acest obiect să fie pregătit doi-trei ani de zile, şi după trei ani de zile să se înceapă predarea lui.

Europa Liberă: Pe de altă parte, unii observatori acreditează ideea că premierul Vlad Flat, liderul PLDM, este tot mai des văzut alături de mitropolitul Moldovei. Să înţelegem că mitropolitul s-a distanţat de dvs. şi de Partidul Umanist?

Valeriu Pasat: Mitropolitul Moldovei nu s-a distanţat de ideea pe care au lansat-o Valeriu Pasat şi Partidul Umanist. Mitropolitul Moldovei este mitropolitul întregii populaţii din Republica Moldova. Ceea ce ţine de mulţi lideri de partid pe care dvs. îi vedeţi că aşa de mult îi „iubesc” în ultimul timp, între ghilimele, pe mitropolitul Valdimir şi pe toţi preoţii din Republica Moldova, trebuie să fim conştienţi de faptul că sîntem într-o campanie electorală, deci aceasta este o necesitate pentru a-şi căpăta alegători, dar nu pentru că susţin această idee.

Europa Liberă: În altă ordine de idei, aţi declarat că aţi dori să-l împiedicaţi pe liderul comuniştilor, dl Vladimir Voronin, să vină la putere deoarece ar fi o persoană răzbunătoare şi foarte periculoasă. În ce ar consta pericolul din partea dlui Voronin?

Valeriu Pasat: Să facem o excursie în istorie şi să ne amintim că în 1989 Vladimir Voronin deţinea funcţia de ministru de interne, şi atunci, neputînd găsi limbă comună cu aceia care protestau în stradă şi cereau trecerea la grafie latină şi la denumirea corectă a limbii, acest conducător al Ministerului de interne a dus pînă la aceea că a ars clădirea Ministerului de interne. Fix peste 20 de ani de zile, în 2009, fiind în funcţia de preşedinte al ţării, a permis şi au ars simbolurile ţării, clădirea Parlamentului, a preşedinţiei, documentele cele mai importante ale ţării noastre, declaraţia de independenţă şi constituţie. Eu nu voi permite ca acest om să dea foc la ţară a treia oară, şi vom face tot ce e posibil ca dumnealui să nu vină la guvernare.

Europa Liberă: Dle Pasat, dar a trebuit sau nu fostul preşedinte Voronin să decoreze în secret securişti ruşi cu cea mai înaltă distincţie militară?

Valeriu Pasat: Eu nu pot să spun, am aflat din presă, n-am ştiut despre aceste decorări. Eu sînt decorat cu Ordinul Prieteniei de către fostul preşedinte al Rusiei, Boris Elţîn, am fost decorat în mod deschis, nu în secret, cînd mi-am încheiat funcţia de ambasador în Federaţia Rusă, şi mă mîndresc cu acest ordin. Cît despre aceste decorări în secret, eu nu cunosc motivele.

Europa Liberă: Dar credeţi că ar avea vreo legătură cu soluţionarea conflictului transnistrean?

Valeriu Pasat: Nu ştiu, nu sînt la curent, nu pot comenta. Trebuie întrebat fostul preşedinte Vladimir Voronin pentru ce i-a decorat pe aceşti domni,

Europa Liberă: Marţi PCRM va fi invitatul emisiunii noastre şi vom insista asupra acestei întrebări. Aţi vorbit despre necesitatea reorientării Moldovei de la Vest spre Est din cauză că integrarea europeană a Moldovei ar fi un proiect utopic, cel puţin în următoarele decenii. Rămîneţi la această idee şi cu acea ştampilă de om al Moscovei?

Valeriu Pasat: Eu mă mîndresc cu această ştampilă, dacă cineva doreşte să mi-o atribuie. În ce priveşte schimbarea vectorilor, toţi experţii care pot cît de cît analiza lucrurile recunosc acest lucru: în viitori 25-30 de ani Republica Moldova nu va fi primită în marea familie a Uniunii Europene. Dar pentru noi este foarte important să încercăm să găsim căi de soluţionare a crizei economice în care s-a pomenit Republica Moldova, şi de aceea, repet, noi optăm pentru schimbarea vectorilor pentru ca să nu pierdem o piaţă atît de importantă cum e aceea a Rusiei.

Europa Liberă: O spuneţi din convingere?

Valeriu Pasat: Da, din convingere, ca fost ambasador care cunoaşte toate dedesubturile. Să nu ne pară rău pe urmă că am pierdut şi ce ne-a mai rămas, adică această piaţă.

Europa Liberă: E nevoie de o lege a lustraţiei în Republica Moldova?

Valeriu Pasat: Legea lustraţiei este un lucru foarte periculos, pentru că dacă va fi scos la iveală acest tablou real care a existat eu cred că ne vom pomeni cu un nou conflict nu numai interetntic dar şi între multe familii din Republica Moldova. Cred că nu e bine să răscolim nişte lucruri, este un mare pericol...