Vizualizări: 3171
Declaraţia fracţiunii parlamentare a PLDM în şedinţa în plen a Legislativului din data de 13 mai 2009
Chişinău, 13 Mai 2009 — La prima şedinţă a Legislativului, preşedintele Parlamentului Republicii Moldova a declarat că „atîta timp cît întreaga clasă politică din Moldova va percepe integrarea europeană drept opţiune geopolitică, noi vom continua să batem pasul pe loc, pierzînd prietenii din Est şi dezorientînd propriii cetăţeni. Integrarea europeană nu este o cale spre Occident”.
În legătură cu aceste afirmaţii, fracţiunea parlamentară a PLDM declară că o asemenea interpretare a fenomenului integrării europene denaturează însăşi esenţa a ceea ce înseamnă Uniunea Europeană şi nu au nimic în comun cu interesele naţionale ale Republicii Moldova.
Cînd la finele anului 1997 integrarea europeană a fost formulată pentru prima dată drept obiectiv fundamental al politicii externe, dar si interne a ţării, s-a pornit nu doar de la necesitatea plasării Republicii Moldova într-un sistem de valori democratice, de standarde economice şi sociale, dar şi de la imperativul ancorării ţării noastre într-o structură de stabilitate şi securitate. Astfel, dupa cum ne arată şi experienţa statelor din Europa Centrala, ţări-membre ale UE, integrarea şi aderarea Republicii Moldova la această structură ar contribui într-o manieră definitorie la consolidarea securităţii politice, economice şi energetice a ţării noastre.
Pe de altă parte, o astfel de interpretare ignoră în totalitate istoria constituirii Uniunii Europene, dar, în mod special - prezentul şi viitorul acestei instituţii. Uniunea Europeană este în plin proces de consolidare a identităţii sale de securitate şi politică externă, după cum o demonstrează însăşi titulatura lui Javier Solana. Deci, integrarea în UE este un proiect eminamente geopolitic şi geoeconomic.
Integrarea europeană nicidecum nu înseamnă să pierdem prietenii din Est, mal ales că vecinul nostru, Ucraina, este cu mult mai avansată pe calea integrării europene, dar şi a celei euroatlantice, negociind deja Acordul de Asociere cu UE. Iar noi, în mod special după evenimentele din aprilie 2009, evaluate cu maximă precizie în recenta Rezoluţie a Parlamentului European, vom avea de recuperat încă mult timp pentru a demara astfel de negocieri.
Declaraţia preşedintelui Legislativului vine să confirme o tendinţă periculoasă ce se proliferează tot mai puternic, cea de schimbare a vectorului de politică externă a Republicii Moldova. E suficient să amintim critica nefondată adusă Parteneriatului Estic, nivelul de reprezentare la Reuniunea din 7 mai de la Praga, vizita cu o zi înainte la Moscova a ministrului de Externe în exerciţiu, refuzul de a participa la manevrele desfăşurate în Georgia în cadrul Parteneriatului pentru Pace al NATO.
În acest context, amintim că opţiunea integrării europene nu aparţine doar partidelor politice sau societăţii civile, ci este alegerea majorităţii covîrşitoare a cetăţenilor Republicii Moldova. Este imperios necesar să nu lansăm concepte noi despre ceea ce înseamnă integrarea europeană, să nu mimăm şi, prin declaraţii triumfaliste, să profanăm acest obiectiv fundamental al nostru, aşa cum s-a întîmplat pe parcursul ultimilor ani. Trebuie să ne asumăm şi să promovăm acţiuni susţinute şi coerente pe plan intern şi extern, orientate spre o veritabilă integrare europeană. Doar astfel vom reuşi să contribuim la edificarea unei Moldove stabile, prospere şi cu adevarat europene.
Autor: Partidul Liberal Democrat din Moldova
Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă
Toate comunicatele din categoria curentă
Categorii comunicate
- Administraţie Publică 2275
- Afaceri 808
- Angajări & Joburi 166
- Armata & Serviciul Grăniceri & Vama 37
- Artă & Cultură 127
- Bănci & Asigurări 18
- Blogosfera 110
- Concursuri & Licitații 14
- Construcţii & Infrastructură 47
- Dezvoltare Regională 1653
- Diaspora 3
- Drepturile Omului & Justiţie 564
- eBooks / eReviste / eDocumente 7
- Economic & Statistică 329
- Educaţie & Instruire 750
- Export și Investiții 17
- Externe 165
- Fashion 0
- Fiscalitate & Finanţe & Contabilitate 116
- Industrie 10
- IT 30
- Media & Publicitate 365
- Mediu 36
- Mesaje 8
- Oferte & Prețuri 16
- Ong & Societate Civilă 1313
- Persoane Publice 140
- Politic & Electorala 1305
- Procuratura & MAI 120
- Public Relations 32
- Resurse Web 12
- Sănătate & Medicină 125
- Sindicate 4
- Social 580
- Sport 12
- Ştiinţă 80
- Tehnologia Informației și Comunicațiilor 287
- Telefonie & Comunicaţii 29
- Turism 33