Nume
Parola
Vizualizări: 3897
A treia ședință a Platformei femeilor active din raioanele Cahul și Ungheni
Cahul-Chișinău-Ungheni, 28 Iunie 2021 — A treia ședință a Platformei femeilor active din raioanele Cahul și Ungheni a reunit, la 24 iunie 2021, peste 40 de participante și participanți – primare, consiliere locale, lidere de organizații ale societății civile locale – din cele două raioane partenere ale proiectului. Evenimentul face parte din proiectului „Parteneriate locale pentru abilitarea femeilor din raioanele Cahul și Ungheni.

Proiectul „Parteneriate locale pentru abilitarea femeilor din raioanele Cahul și Ungheni” este realizat de către Asociația „Institutum Virtutes Civilis” și IP CRAION CONTACT-Cahul și este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women în parteneriat cu UNICEF Moldova. Iar cele 12 comunități partenere ale proiectului sunt comunele Andrușul de Jos, Larga Nouă, Slobozia Mare, Văleni, Zârnești și orașul Cahul și comunele Măcărești, Mănoilești, Pârlița, Rădenii Vechi, Zagarancea și orașul Ungheni.

În debutul instruirii, reprezentantă proiect EVA, UN Women Moldova, Stela Cudalb, a evidențiat care este scopul implementării acestui proiect pentru societate. „Raioanele Cahul și Ungheni vor avea diverse beneficii pentru comunități fiind parte din acest proiect. Noi lucrăm în cadrul proiectului EVA pe două dimensiuni – egalitatea de gen și combaterea violenței domestice. Noi ne dorim ca dumneavoastră să deveniți campioane în ceea ce ține de egalitatea de gen în localitate. Dumneavoastră cunoașteți mult mai bine care sunt necesitățile oamenilor din comunitățile pe care le reprezentați. Mesajul nostru este să faceți în continuarea ceea ce faceți, deoarece ați parcurs un drum lung pentru a ajunge lideri și puteți inspira în continuare și alte femei din localitate”.

Cu un cuvânt de salut a venit Președinta Asociației „Institutum Virtutes Civilis, Liliana Palihovici: „Mă bucur că ne vedem offline deoarece așa discuțiile sunt mai calitative. La evenimentul de astăzi participă femei care își doresc o schimbare în țara lor, care vor o altă atitudine față de competența pe care o au femeile și mai multe oportunități de valorificare. Dacă parteneriatul acesta dintre competențele femeilor și cele ale bărbaților nu este echilibrat, atunci soluția nu va fi una potrivită. Noi promovăm ideea că în comunități trebuie să existe deschidere pentru valorificarea potențialului femeilor”.

„Scopul rețelei femeilor este să existe mesageri în toate aceste comunități din raioanele Cahul și Ungheni care vor promova egalitatea de gen. Ne dorim ca dumneavoastră să fiți promotoarele egalității de gen. Sperăm că veți reuși să stabiliți conexiune, iar peste un timp să auzim că aveți rezultate bune”, a afirmat Cristina Lupan, Coordonatoare de proiect, IP CRAION CONTACT-Cahul.

Subiectele discutate în cadrul celei de-a treia ședințe a Platformei femeilor active din raioanele Cahul și Ungheni s-au referit la liderismul feminin pentru modernizarea și dezvoltarea comunităților și promovarea dimensiunii de gen prin programare eficientă și bugetare sensibilă la gen – de la teorie la practică.

Participanții și participantele din cadrul instruirii și-au exprimat impresiile pe care le au în urma evenimentului:

„Am o impresie foarte bună despre evenimentul de astăzi și despre tema care a fost examinată. Am primit foarte multă informație pe care noi în calitate de primari o putem implementa în pregătirea bugetului către anul viitor, anume pe compartimentul egalității de gen. Dacă un primar este bine documentat și știe ce vrea să implementeze, poate să le explice oamenilor mai ușor și să colaboreze cu ei”, a menționat Primarul comunei Zărnești, Cahul, Nicolae Beju.

„Astfel de instruiri ne unesc, deoarece suntem toți cu aceleași principii și valori de viață, dar și direcții de dezvoltare – să devenim mai buni și să aducem un plus valoare comunității în care lucrăm. Aceste evenimente contribuie la dezvoltarea noastră și ulterior noi transmitem această informație către grupurile cu care lucrăm”, a spus activista civică Irina Bejan, din Taraclia de Salcie, Cahul.

#EVAProject #ImpreunaMaiPuternici #EU4Ungheni #EU4Cahul #EU4Moldova #StrongherTogether #OrangeTheWorld #GenerationEquality

Această activitate este realizată de către Asociația Obștească „Institutum Virtutes Civilis” și IP CRAION CONTACT-Cahul, în cadrul Proiectului EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women în parteneriat cu UNICEF Moldova, în baza Acordului de Colaborare cu UN Women (Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitate de Gen și Abilitarea Femeilor). Părerile și opiniile exprimate aici aparțin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al UN Women, al UNICEF sau al Uniunii Europene.