Nume
Parola
Vizualizări: 8064
Avocatul Poporului a verificat alegațiile referitoare la aplicarea relelor tratamente asupra unei beneficiare de la I.M.S.P. Spitalul Clinic de Psihiatrie din orașul Codru, pentru a decide asupra modalității de intervenire conform atribuțiilor
Chișinău, 21 Septembrie 2017 — Pe 20 septembrie curent pe una din rețelele de socializare a fost postat un mesaj cu alegații de aplicare a relelor tratamente față de o persoană internată în Secția nr.4 a Spitalului Clinic de Psihiatrie din mun. Chișinău[1].
În mesajul plasat, I.R. susține că fiica ei, C.R., fiind internată la tratament în Secția nr.4 a Spitalului Clinic de Psihiatrie, a fost agresată fizic de către angajații Secției. În suportul afirmațiilor sale, I. R. a postat 4 poze în care sunt vizibile echimoze pe corpul fiicei sale.
Având în vedere că imaginile prezumau alegații de rele tratamente, angajații Oficiului Avocatului Poporului, Ada Șimon și Alexandru Zubco, au efectuat o vizită de documentare a cazului. Scopul vizitei a fost verificarea primară a acțiunilor/inacțiunilor autorităților publice, persoanelor cu funcții de răspundere de toate nivelurile, prin prisma atribuțiilor funcționale, legislației naționale și a standardelor internaționale în domeniul drepturilor omului în contextul asigurării dreptului la integritate fizică și psihică și la asistență medicală necesară față de pacientele custodiate de Spitalul Clinic de Psihiatrie.
Funcționarii instituției au constatat existența unor echimoze și leziuni de diferite dimensiuni cu o localizare proaspătă pe corpul C.R. – pe membrele inferioare, obraz, în regiunea ochiului stîng. S-a mai stabilit că persoana în cauză a fost internată în Spitalul Clinic de Psihiatrie repetat pe 4 septembrie curent, fiind adusă de mama ei. Conform fișei medicale, la examinare în Secția de internare nu au fost înregistrate și menționate leziuni corporale.
Potrivit Registrului de evidență a accidentelor și traumelor și Registrului de însemnări ale asistentelor medicale, beneficiara este violentă, are un comportament neadecvat, își rupe hainele, strigă, consumă alimentația la podea, agresează pacientele din salon, își provoacă leziuni în urma ridicării și lovirii de mobilierul din salon: „a întors masa cu piciorul în sus și s-a lovit de piciorul mesei lăsând în urmă echimoză pe obraz”. Mențiuni cu privire la leziuni și comportamentul pacientei au fost făcute în zilele de 05, 08, 18,19 și 20 septembrie 2017.
Potrivit afirmațiilor angajaților instituției medicale, acțiuni de imobilizare, separare față de pacienta C.R. nu au fost întreprinse. Nu a fost sporit tratamentul medicamentos pentru a nu dăuna stării de sănătate. Informații privind sesizarea organelor de drept cu privire la leziunile corporale lipsesc.
Rezultatele și concluziile asupra vizitei de documentare vor fi cumulate într-un raport pe marginea acesteia. În cazul în care vor fi formulate recomandări, Avocatul Poporului va emite, în temeiul art.24 a Legii nr.52 cu privire la Avocatul Poporului, un aviz obligatoriu pentru instituția vizată în vederea ameliorării comportamentului faţă de persoanele aflate în custodie.
Oficiul Avocatului Poporului va efectua vizite de monitorizare și la alte instituții de acest profil și cheamă organizațiile neguvernamentale care activează în domeniu să se alăture procesului de monitorizare a instituțiilor medicale de sănătate mintală.
Atunci cînd o persoană face afirmații credibile că a fost supus unor tratamente din partea lucrătorilor poliției sau a altor agenți ai statului, se impune efectuarea unei investigații oficiale efective. Iar în cazul în care statul omite să facă acest lucru, poate exista o situaţie care să cadă sub incidenţa art.3 din Convenţie Europeană a drepturilor omului. Această obligaţie derivă şi din prevederile art.10 alin.(31) CPP al Republicii Moldova, conform cărora sarcina probaţiunii neaplicării torturii şi a altor tratamente sau pedepse crude, inumane sau degradante îi revine autorităţii în a cărei custodie se află persoana privată de libertate, plasată la dispoziţia unui organ de stat sau la indicaţia acestuia, sau cu acordul ori consimţămîntul său tacit.


Secția promovarea drepturilor omului,
relații internaționale și comunicare
Tel: 022 23 48 00