Nume
Parola
Vizualizări: 4805
„Actualizarea documentelor strategice regionale”. Atelier de lucru în cadrul proiectului de Twinning
Ialoveni, 20 Iunie 2012 — La sediul ADR Centru a avut loc primul atelier „Actualizarea documentelor strategice regionale” din cadrul proiectului de Twinning. În cadrul atelierului specialiștii din cadrul ambelor agenții au realizat cîte o prezentare privind procesul de actualizare a documentelor strategice pentru regiunile Centru și Sud.
Expertul Ionuț Trinca, Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului din România, s-a referit la etapele de actualizare a unui document strategic regional iar Alf Vanags, expert independent din Letonia, a expus bune practici din domeniul planificării strategice în Letonia. La atelier au participat: Igor MALAI, lider Twinning, șef Direcția politică și cooperare regională la Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Pierre SCHREIBER, Consilier Rezident de Twinning (CRT), Ecaterina CULEV, omologul CRT, consultant superior Direcția politică și cooperare regională la MDRC, specialiști ADR Centru, ADR Sud, vicepreședintele CRD Centru Vasile BÎTCĂ, experți străini și delegația poloneză, care se află într-o vizită de lucru în RM.
În finalul atelierului participanții au discutat despre sistemul politicii regionale, sistemul administrativ, instituții, documente strategice și operaționale, proiecte de insfrastructură și tendințe de dezvoltare.
Obiectivul principal al proiectului dat este de a susține dezvoltare și implementarea Politicii de Dezvoltare în Republica Moldova și de a consolida capacitatea instituțională a MRC.
Menționăm că proiectul dat, lansat la 8 mai 2012, are trei componente majore: îmbunătățirea structurii instituționale a cadrului legislativ și de reglementare pentru dezvoltarea reginală, integrarea planificării teritoriale și a dezvoltării regionale într-un singur cadru de planificare și consolidarea capacității MDRC. Bugetul proiectului „Dezvoltarea capacităţilor în domeniul dezvoltării regionale în Republica Moldova” este de circa 1.170.000 €, bani alocați de UE pentru preluarea experienței statelor europene în domeniul dezvoltării regionale, prin intermediul unor experți români, francezi și letoni.
Proiectul se va desfășura în perioada mai 2012 - ianuarie 2014, timp în care vor fi organizate seminare de formare; ateliere de lucru, vizite de studiu.