Nume
Parola
Vizualizări: 8769
Primari și antreprenori de la nordul Moldovei, interesați de experiența Estoniei în domeniul dezvoltării turismului rural. ADR Nord anunță un concurs pentru cel mai bun business plan de dezvoltare a unei agropensiuni
Bălți, 31 Ianuarie 2017 — Autorități locale, antreprenori și reprezentanți ai societății civile din raioanele de nord ale Republicii Moldova participă, în perioada 30 ianuarie - 3 februarie, la seminarul cu genericu „Agroturism - soluție pentru dezvoltarea rurală a Regiunii de Dezvoltare Nord”, organizat în cadrul proiectului „Suport în dezvoltarea turismului rural sustenabil în Regiunea de Dezvoltare Nord, Moldova”, implementat de ADR Nord și finanțat de Guvernul Estonia, prin intermediul Asistenței oficiale pentru dezvoltare și ajutor umanitar a Estoniei.

Participanții la eveniment se întrunesc, pe rând, în orașele Bălți, Edineț, Ocnița și Soroca, pentru a comunica cu cei șase experți din Estonia care au venit să contribuie la dezvoltarea turismul rural în nordul Moldovei, oferind drept exemple practici de succes estoniene în domeniu.

Directorul ADR Nord, Ion Bodrug, i-a încurajat pe toți cei care manifestă interes față de dezvoltarea turismului rural să participe activ la seminare, întrucât „acest proiect este foarte necesar pentru regiunea noastră", mai cu seamă în contextul în care Regiunea de Dezvoltare Nord deja are un Program în domeniul sporirii atractivității turistice. „Acest ajutor pe care ni-l oferă Estonia ne va permite să selectăm câteva business planuri de dezvoltare a turismului rural în regiunea noastră. Este un pas mic care, în perioada următoare, ne va determina să identificăm noi investiții. Proiectele de dezvoltare a turismului sunt dificile și costisitoare, dar este important că noi deja avem o viziune clară în acest domeniu”, a menționat directorul ADR Nord.

În debutul seminarului, șefa Secției cooperare și atragere investiții (SCAI) a ADR Nord, Maria Prisacari, a prezentat proiectul de dezvoltare a turismului rural în nordul Moldovei, menționând că principalul obiectiv al proiectului este îmbunătățirea calității vieții populației din Regiunea de Dezvoltare Nord prin diversificarea activităților economice în zonele rurale și stimularea agroturismului.

Potrivit Mariei Prisacari, proiectul va contribui la impulsionarea parteneriatelor de dezvoltare a turismului rural, va asigura creșterea nivelului de in/formare a populației, asigurând dezvoltarea abilităților și competențelor necesare pentru a iniția și a desfășura o activitate comercială. De asemenea, potrivit șefei SCAI, în cadrul proiectului vor fi consiliați și instruiți antreprenori și familii de întreprinzători pentru a îmbunătăți abilitățile și competențele în gestionarea afacerilor. Totodată, proiectul va promova antreprenoriatul în rândul femeilor și a tinerilor din zonele rurale, oferind programe de formare pentru îmbunătățirea abilităților de afaceri, recunoașterea oportunităților de piață, sporind astfel oportunitățile de angajare. Mai mult, proiectul le va oferi antreprenorilor moldoveni posibilitatea să stabilească parteneriate de cooperare cu autorități locale din Regiunea de Dezvoltare Nord a Moldovei, precum și cu cele din Regiunea Pärnu, Estonia.

În cadrul seminarului, Karie Ilus de la Fundația Turismului din regiunea Pärnu a prezentat informații utile despre dezvoltarea marketingului destinației în cadrul parteneriatului public-privat, iar Mercedes Merimaa, reprezentantă a GAL Pärnu Bay Partnership, s-a referit pe larg la programul european LEADER de dezvoltare rurală, prezentând în acest context bunele practici în domeniul turismului rural al Partaneriatului Pärnu Bay. La rândul său, reprezentanta Casei de oaspeți „Kollamaa” din Estonia, Marika Kose, a vorbit despre antreprenoriatul în mediul rural, precum și despre posibilitățile de participare ale comunității. Aivar Merila de la Centrul de odihnă „Kosmonautika” a prezentat informații actuale despre legendarul centru de relaxare „Vzmorie” din Estonia. În același context, primarul administrației locale Koonga, Mikk Pikkmets, a vorbit despre dezvoltarea regională a Koonga prin prisma mai multor caracteristici, iar operatorul turistic Enn Rand a prezentat, în calitate de exemplu turistic rural, Casa de oaspeți „Maria”, hotelul „Victoria”, din Estonia.

În cadrul seminarului, ale cărui sesiuni se vor încheia vineri, 3 februarie, este anunțat un concurs pentru cel mai bun business plan de dezvoltare a unei agropensiuni. Patru participanți care vor fi desemnați câștigători ai concursului vor efectua o vizită de studiu în Estonia.

Proiectul „Suport în dezvoltarea turismului rural sustenabil în Regiunea de Dezvoltare Nord, Moldova”, în valoare de 15 mii de euro, a fost lansat la sfârșitul anului trecut, în cadrul unei ședințe de consultare publică a Programului regional sectorial (PRS) în domeniul sporirii atractivității turistice. Menționăm că Regiunea de Dezvoltare Nord are un PRS în domeniul sporirii atractivității turistice. Documentul strategic a fost aprobat de membrii Consiliului Regional pentru Dezvoltare Nord în cadrul ședinței din 18 ianuarie curent.

www.adrnord.md