Nume
Parola
Vizualizări: 1977
Director de Departament în cadrul Oficiului central GIZ: Parteneriatul dintre GIZ, MDRC și ADR-uri este unul de perspectivă
Bălți, 6 Iulie 2016 — Parteneriatul dintre Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC) și Agențiile de Dezvoltare Regională din Republica Moldova este unul de perspectivă, în rezultatul căruia toate părțile implicate în procesele de dezvoltare regională vor avea de câștigat. Declarația a fost făcută miercuri, 6 iulie, de către directorul Departamentului Europa, Caucaz, Asia Centrală în cadrul Oficiului central GlZ, Manfred Horr, în incinta ADR Nord, unde a fost însoțit de reprezentanți ai Oficiului GIZ Chișinău și funcționari din cadrul MDRC.

La ședința care a avut loc în incinta ADR Nord au participat viceministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Anatol Usatâi, președintele Consiliului Regional pentru Dezvoltare Nord (CRD Nord), Ion Leucă, directorul de țară GIZ și managerul proiectului „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova” (MSPL), Philipp Johannsen, și consultanți naționali din cadrul MSPL.

Printre aspectele discutate în cadrul ședinței de informare la care a participat directorul de la GIZ, atât viceministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Anatol Usatâi, cât și președintele CRD Nord, Ion Leucă, au menționat necesitatea realizării reformelor în privința descentralizării la nivel regional, sporirea autorității CRD Nord odată cu modificarea legii privind dezvoltarea regională, precum și abordarea intersectorială a problemelor în procesul de realizare a strategiilor de dezvoltare regională. În acest context, directorul de țară GIZ și managerul proiectului MSPL, Philipp Johannsen, a sprijinit afirmația președintelui CRD Nord, Ion Leucă, potrivit căruia este necesară implicarea partenerilor de dezvoltare în procesul de luare a deciziilor la nivel național, idee sprijinită și de către viceministrul Anatol Usatîi. Totodată, consultantul național superior în domeniul politicilor de dezvoltare regională și locală din cadrul MSPL, Alexandr Muravschi, a admis necesitatea aprobării prin lege de către Parlament a Strategiei Naționale de Dezvoltare Regională.

„Contăm foarte mult și în viitor pe o colaborare bună, care va rezulta cu proiecte ce ne vor face viața mai ușoară. Pentru asta avem nevoie de voință politică la nivel central și foarte-foarte multă muncă", a declarat președintele Consiliului Regional pentru Dezvoltare Nord, Ion Leucă.

În context, președintele CRD Nord Ion Leucă, președinte al raionului Glodeni, a menționat că este important ca toate fondurile naționale din Republica Moldova să se regăsească în unul de dezvoltare regională, ceea ce ar permite ca problemele de dezvoltare să fie rezolvate eficient și mult mai operativ. Ca exemplu, președintele Ion Leucă s-a referit la situația Fabricii de zahăr din orașul Glodeni, care a falimentat din varii motive, iar odată cu asta glodenenii se confruntă cu o serie de provocări: de la lipsa apei potabile, la șomaj și probleme economico-financiare, juridice și de dezvoltare regională. Abordarea intersectorială a acestor probleme și existența unui fond național de dezvoltare unic ar permite soluționarea eficientă a unor astfel de probleme, a argumentat președintele Ion Leucă, făcând trimitere la experiența țărilor mici din Uniunea Europeană.

La rândul său, directorul ADR Nord, Ion Bodrug, a trecut în revistă principalele realizări în cadrul proiectelor-pilot de dezvoltare regională realizate în Regiunea de Dezvoltare Nord și finanțate prin intermediul proiectului MSPL, gestionat de GIZ. Este vorba de proiectele-pilot „Iluminare stradală eficientă în comuna Tătărăuca Veche, raionul Soroca”, „Îmbunătăţirea serviciilor de apă şi canalizare în raionul Râşcani” și „Îmbunătăţirea managementului deşeurilor solide în raionul Florești”, impactul pozitiv al cărora a contribuit și urmează să contribuie la îmbunătățirea nivelului de trai al cetățenilor. „Grație proiectului MSPL, cele trei proiectele-pilot au fost dezvoltate și implementate pentru a servi drept exemplu și pentru alte localități. Experiența de implementare a acestora ne-a fost utilă și în cazul proiectelor finanțate din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională", a menționat directorul ADR Nord.

În perioada 6-7 iulie, directorul Departamentului Europa, Caucaz, Asia Centrală în cadrul Oficiului central GlZ, Manfred Horr, se află în Regiunea de Dezvoltare Nord pentru a monitoriza proiectele de dezvoltare regională de la nordul republicii, finanțate de Guvernul Germaniei prin intermediul GIZ.

www.adrnord.md