Nume
Parola
Vizualizări: 2733
VOCEA PERSOANELOR CU DIZABILITĂȚI ESTE AUZITĂ ÎN PROCESUL DE REFORMĂ A SISTEMULUI DE CAPACITATE LEGALĂ ÎN MOLDOVA
CHISINAU, 14 Septembrie 2012 — Gabor Gombos, membru al Comitetului ONU pentru drepturile persoanelor cu dizabilități, și-a încheiat astăzi misiunea de trei zile în Republica Moldova.

Misiunea, organizată în urma vizitei din septembrie 2011, a vizat reforma actuală a sistemului de capacitate legală din Moldova, care are drept scop asigurarea egalității în drepturi a persoanelor cu dizabilități în corespundere cu Articolul 12 al Convenției privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilități (CDPD). Această reformă prevede amendamente la Codul Civil pentru a elimina așa numita “tutelă plenară”, și înlocuirea acesteia cu un sistem de luare a deciziilor “asistate” sau “sprijinite”. Supraviețuitor al asistenței psihiatrice, Gabor Gombos este expert global în domeniul dreptului egal la capacitatea legală.

Dl Gombos s-a întîlnit pe parcursul acestei săptămîni cu parteneri și reprezentanți din cadrul Guvernului, societății civile și Parlamentului pentru a discuta aspecte ce țin de procesul acestei reforme. El și-a prezentat viziunea în cadrul unei întruniri speciale a Grupului de lucru inter-ministerial, creat în noiembrie 2011, în scopul examinării legislației, politicilor și practicilor actuale în Moldova și alinierii acestora la normele de drept internaționale. O atenție deosebită a fost acordată recomandărilor Comitetului ONU pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități privind dreptul egal la capacitatea legală și acțiunile practice necesare pentru a implementa dreptul tuturor oamenilor din Moldova la o capacitate legală deplină.

“Este foarte important ca persoanele cu dizabilități să fie implicate în procesul de reformă, iar opinia celor care vor beneficia de această reformă să fie luată în considerare”, a spus Gabor Gombos în cadrul ședinței Grupului de Lucru. “Sunt foarte impresionat că Guvernul deja întreprinde acțiuni de implementare a Convenției privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, printre care examinarea riguroasă a reformelor naționale la toate nivelurile pentru a asigura dreptul egal la capacitatea legală.

În prezent, conform Codului civil care nu corespunde Articolului 12 al CDPD, persoanele aflate sub tutelă se află în incapacitatea de a întreprinde acțiuni de ordin juridic sau administrativ, precum semnarea unui contract de muncă sau de chirie, deschide un cont bancar, înregistra căsătoria sau chiar de a contesta decizia de a fi puși sub tutelă. Deseori, aceștia sunt amenințați cu sau chiar sunt plasați în instituții psihiatrice pe termen lung. Prin contrast, aranjamentele de luare a unor decizii asistate au drept scop să păstreze autonomia persoanei intactă și să susțină abilitatea sa de a trăi independent în comunitate, prin oferirea de sprijin sau asistență în caz de necesitate.

“Misiunea Dlui Gombos oferă un sprijin oportun eforturilor mai multor reforme, care au drept scop să asigure includerea autentică a persoanelor vulnerabile și marginalizate, precum și să pună capăt tuturor formelor de stigmă și discriminare”, a spus Nicola Harrington-Buhay, Coordonator Rezident ONU în Moldova. Ea a apreciat deschiderea și colaborarea Guvernului cu societatea civilă și a reafirmat angajamentul agențiilor ONU de a sprijini aceste eforturi.”

Misiunea Dlui Gabor Gombos în Moldova face parte din acțiunile ONU de asigurare și promovare a drepturilor persoanelor cu dizabilități, care include asistență pentru deinstituționalizare, Grupul de Lucru pentru sănătate și drepturile omului a Ministerului sănătății, precum și o campanie recentă privind incluziunea și acceptarea copiilor cu dizabilități “Eu știu că pot”.

Mai multe despre activitatea ONU în Moldova at www.un.md


Pentru informații suplimentare vă rugăm să îi contactați pe: Arcadie Astrahan, expert în domeniul sănătății și drepturilor omului pe lîngă Ministerul sănătății, tel. 79 53 35, arcadie.astrahan@undp.org sau Claude Cahn, Consilier ONU în drepturile omului, tel: (373) 685 75 15, claude.cahn@one.un.org