Nume
Parola
Vizualizări: 5609
Oportunitățile investiționale în sectorul TIC din Moldova, prezentate la Expo Milano 2015
Chișinău, 16 Octombrie 2015 — Republica Moldova devine o destinație tot mai atractivă pentru investiții în sectorul tehnologiei informației și comunicațiilor. Posibilitățile investiționale în acest domeniu și politicile promovate de Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor în vederea susținerii dezvoltării mediului de afaceri au fost prezentate investitorilor străini în cadrul unui Eveniment organizat în cadrul pavilionului Republicii Moldova la Expoziția universală Expo Milano 2015.

În cadrul evenimentului, viceministrul TIC, Vitalie Tarlev, a făcut o descriere a evoluției sectorului TIC în Republica Moldova, a oportunităților de investiții și a inițiativelor MTIC de sporire a competitivității industriei IT din țară.

”Sectorul TIC reprezintă o posibilitate reală de asigurare a creșterii economice a Republicii Moldova. Pentru dezvoltarea acestui segment al economiei naționale există un șir de premise: infrastructură modernă de comunicații electronice, forță de muncă calificată, conexiune la piețele comune din Uniunea Europeană și CSI, determinare pentru îmbunătățirea continuă a mediului de afaceri și a facilităților pentru industria IT”.

Proiectul de lege privind crearea parcurilor IT virtuale, votat de Parlament în prima lectura, vine să consolideze toate taxele și impozitele într-un impozit unic de 7 % din volumul de vânzări pentru rezidenții parcurilor. Astfel, se stabilesc reguli simple, clare și transparente de administrare a taxelor, care nu lasă loc pentru interpretare a legislației și corupție,” a menționat Vitalie Tarlev.

Ponderea sectorul TIC în PIB-ul al Republicii Moldova este de circa 8 %, iar exportul serviciilor IT a constituit anul trecut 65,5 milioane dolari SUA, fiind în continuă creștere. În același timp, penetrarea serviciilor internet este de 64 %, iar a telefoniei mobile de 123 %. Serviciile 3G acoperă 99 % din teritoriul Moldovei, în timp ce serviciul 4G deja 41 %. Aceste caracteristici poziționează Republica Moldova în rândul statelor cu o infrastructura de comunicații electronice dezvoltată, favorabilă pentru inițierea afacerilor în domeniul tehnologiei informației și comunicațiilor.