Nume
Parola
Vizualizări: 4704
Oficiali de rang înalt ai UE şi ONU în Moldova au împărțit pe stradă broşuri cu instrucţiuni de prim ajutor
CHISINAU, 16 Iulie 2013 — Îmbrăcaţi în veste reflectorizante, Nicola Harrington-Buhay, Coordonatorul Rezident ONU în Moldova şi Wicher Slagter, Şeful Secţiei Politică şi Economie al Delegaţiei Uniunii Europene în Moldova, însoţiţi de reprezentanţi ai serviciilor de urgenţă şi Automobil Club din Moldova, au distribuit astăzi şoferilor întâlniți broşuri cu instrucţiuni de prim ajutor. S-a întâmplat la intersecţia bulevardelor Dacia şi Decebal, unul din locurile în care se produc cele mai multe accidente rutiere din Chişinău.

Broşura „Fii informat, fii sigur!” explică pe înțelesul publicului larg procedurile de urmat în caz de accident rutier și a fost realizată în cadrul proiectului „Dezvoltarea parteneriatelor pentru reducerea numărului accidentelor rutiere în Chişinău şi Tiraspol”, realizat de Automobil Club din Moldova şi cel din regiunea transnistreană, cu asistenţa financiară a Programului UE-PNUD „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”.

„Prin acţiunea de astăzi, ne-am propus să atragem atenţia opiniei publice asupra necesităţii cunoaşterii şi aplicării regulilor de acordare a primului ajutor, ceea ce poate salva sute sau chiar mii de vieți omeneşti”, a declarat Wicher Slagter, Şeful Secţiei Politică şi Economie a Delegaţiei Uniunii Europene în Moldova. „În cadrul unui program complex de promovare a încrederii între oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului, Uniunea Europeană a contribuit la stabilirea unor parteneriate durabile între principalii actori responsabili de siguranța rutieră din Chișinău și Tiraspol. Evenimentul de astăzi este o dovadă a acestui fapt”.

Şoferii care au primit broşura din mâna oficialilor au declarat că le-a lipsit informaţia respectivă şi că, având o trusă medicală în maşină, n-ar fi putut acorda primul ajutor medical în caz de necesitate. „Cred că ar fi bine ca în trusa sanitară să se afle o broșură ca aceasta. Este un lucru foarte necesar, la care nu m-am gândit până acum”, a spus Alexandru, unul din șoferii care au primit broșura.

La nivel mondial, cea mai frecventă cauză de deces în rândul persoanelor cu vârsta sub 40 de ani sunt accidentele rutiere. Se estimează, că cel puţin 6 milioane de oameni vor muri şi 60 de milioane vor deveni victime ale accidentelor rutiere, în următorii 10 ani, în ţările în curs de dezvoltare şi în cele în tranziţie, dacă nu se iau măsuri urgente. Cele mai multe decese au loc imediat după accident, iar unul dintre cei 5 piloni ai Planului Global de Acţiuni în domeniul siguranţei rutiere se referă la acţiunile imediate de după accident. Ca măsură de precauţie orice autovehicul trebuie să aibă în dotare o trusă de prim ajutor, iar fiecare şofer să cunoască instrucțiunile elimentare. În acelaşi timp, în raportul privind datele statistice şi atitudinea publică faţă de siguranţa rutieră în Chişinău şi Tiraspol, elaborat în cadrul Programului PNUD-UE „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, se arată că fiecare viaţă pierdută pe drumurile Moldovei „costă” economia naţională aproximativ 511,000 USD (versiunea completă a raportului realizat de către Automobil Club din Moldova şi cel din regiunea transnistreană o găsiţi aici). În oraşul Chişinău, au loc peste 40% din numărul total de accidente rutiere înregistrate în Moldova, în care anual îşi pierd viaţa sute de oameni.

Coordonatorul rezident ONU în Moldova, Nicola Harrington-Buhay, a declarat că acţiunea de sensibilizare cu privire la siguranţa rutieră este și mai relevantă în condițiile în care Adunarea Generală ONU a proclamat perioada 2011-2020 ca fiind Decada Acțiunii pentru Siguranța Rutieră. „Evenimentul de astăzi este un pas înainte în angajamentul Republicii Moldova de a reduce cu 50 % numărul de accidente rutiere până în anul 2020. Parteneriatele create în Chișinău și Tiraspol în vederea îmbunătățirii siguranței rutiere va salva viețile multor oameni de pe ambele maluri ale Nistrului, iar materialele informative pe care le oferim astăzi vor contribui la atingerea acestui obiectiv”.

Broşurile „Fii informat, fii sigur!” sunt tipărite în limbile română şi rusă şi vor fi distribuite gratuit la centrele de testare tehnică a vehiculelor de pe ambele maluri ale Nistrului. Primul lot de broşuri a fost donat astăzi unui astfel de centru specializat din Chişinău.

O acţiune similară de sensibilizare a șoferilor, asemănătoare cu cea din Chișinău, va fi organizată la Tiraspol de Automobil Club din regiunea transnistreană cu asistența Programului PNUD-UE „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”.

Pe parcursul ultimului an, în cadrul proiectului finanțat de UE și PNUD au mai fost realizate cercetări cu privire la situaţia siguranţei la trafic, au fost dezvoltate strategii pentru stabilirea unor parteneriate în vederea îmbunătățirii siguranței rutiere în Chișinău și Tiraspol, au fost organizate activităţi practice şi campanii sociale de informare.

Programul „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii” prevede sporirea gradului de încredere între oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului, pentru ca ei să colaboreze şi împreună şă-şi ridice nivelul de trai. În acest sens, Uniunea Europeană şi PNUD sprijină financiar şi tehnic activităţile comune în cinci domenii-cheie: dezvoltarea afacerilor, a societăţii civile, renovarea infrastructurii sociale, ocrotirea sănătăţii şi protecţia mediului ambiant.

Programul este implementat în perioada 2012-2015, cu un buget total de 10,600,000 Euro, acordați de Uniunea Europeană (9,500,000 Euro) și PNUD (1,100,000 Euro).

Mai mult despre Programul SCBM la: www.md.undp.org

Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm să-i contactaţi pe:

Natalia Costaş, Consultant în comunicare, Programul SCBM, Tel: (+ 373) 692 21141, natalia.costas@undp.org
Victor Drăguțan, Manager de proiect, Dezvoltarea afacerilor și societate civilă, Programul SCBM, Tel.: (+373 22) 839 873, victor.dragutan@undp.org
Tatiana Mihailova, Manager de proiect, Automobil Club din Moldova, Tel: (+ 373 22) 227 085, mihailovat@yahoo.com