Nume
Parola
Vizualizări: 5048
S-au aprins felinarele pentru 6 localităţi din raionul Soroca
25 Ianuarie 2013 — La 24 ianuarie 2013 a fost inaugurat un sistem modern şi econom de iluminare stradală pentru 6 localităţi din raionul Soroca. Proiectul-pilot a fost gestionat de către Agenţia de Dezvoltare Regională Nord, cu sprijinul financiar şi în parteneriat cu proiectul „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova", al Agenţiei de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ).

Astfel, cei 2200 de locuitori ai comunei Tătărăuca Veche, raionul Soroca nu se vor mai teme să iasă din casă la ore târzii. În total, au fost instalate 334 de corpuri de iluminat, bazate pe tehnologiile LED. Acestea sunt dirijate prin intermediul a 11 dispozitive de evidenţă a energiei electrice. Lungimea reţelelor este de peste 20 de kilometri. Utilizarea unei asemenea instalaţii moderne duce la diminuarea de două ori a costurilor de consum a energiei electrice. Anual, economiile se vor cifra la 117 000 lei anual, faţă de utilizarea soluţiilor clasice, neeficiente din punct de vedere energetic. Costul investiţiei este de peste 2,7 milioane lei.

Evenimentul de inaugurare a întrunit peste 50 participanţi, printre care reprezentanți ai autorităților centrale şi raionale:

„Utilizarea surselor eficiente din punct de vedere energetic ne permite să efectuăm economii, în condițiile unei dependențe de 90% de sursele importate. Sperăm că întreprinderea municipală care va gestiona serviciul va fi eficientă și își va extinde spectrul de activitate." (Veaceslav Guţuţui, viceministrul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor)

„Sistemul de iluminare stradală instalat este unul modern, un bec LED consumând de 8 ori mai puțină energie decât un bec obișnuit. Rămâne ca aceste economii să fie susținute și de alte măsuri de eficientizare a consumului de energie, pe care le poate lua fiecare cetățean." (Mihai Lupu, Şeful Serviciului monitorizare a eficienţei energetice şi utilizării surselor de energie regenerabilă, Agenţia pentru Eficienţă Energetică)

„Acest proiect este un exemplu nu doar pentru regiunea Nord, ci și pentru celelalte regiuni. E un proiect implementat în timp record, care va schimba la față comuna. Acum cetățenii se vor simți mai în siguranță." (Ion Bodrug, director, Agenţia de Dezvoltare Regională Nord)

„Vom face tot posibilul să menținem acest serviciu și să contribuim și prin alte acțiuni la optimizarea consumului de energie." (Liviu Raischi, primarul comunei Tătărăuca Veche)

Cu ocazia ceremoniei de inaugurare a sistemului de iluminare stradală, a concertat taraful lui Barbu Lăutarul.

Instalaţiile de iluminare stradală sunt amplasate pe străzile principale şi în perimetrul instituţiilor publice şi a altor locaţii de interes. Pentru a creşte nivelul de informare al populaţiei despre acest serviciu, în perioada octombrie-noiembrie 2012 a fost desfăşurată o campanie de informare, cu genericul „Puterea luminii readuce satul la viaţă". Astfel, în comuna Tătărăuca Veche au fost plasate 16 panouri informative. Totodată, au fost distribuite 500 de pliante.

Abordarea campaniei este „de la uşă la uşă", pentru a favoriza comunicarea cu cetăţenii, care trebuie să cunoască obiectivele, costurile şi beneficiile acestui serviciu public. De asemenea, au fost organizate 6 audieri publice.

Serviciul de iluminare stradală va fi gestionat de către întreprinderea municipală „Tătărăuca Service", creată în 2012. Angajaţii întreprinderii vor fi consultaţi de GIZ pe toată durata derulării proiectului. La 3 decembrie 2012, Consiliul local din Tătărăuca Veche a aprobat tariful lunar pentru iluminatul stradal, în mărime de 10 lei per gospodărie.

Povestea de succes de la Tătărăuca Veche va face obiectul unui film şi a unui ghid despre iluminarea stradală pentru localităţile rurale. Publicaţia va prezenta soluţii tehnice care sunt econome la energie, dar şi întreţinere, şi va fi disponibilă până la sfârşitul anului curent. Campania de promovare a eficienţei energetice în iluminarea stradală este desfăşurată în parteneriat cu Agenţia de Dezvoltare Regională Nord, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor şi Agenţia pentru Eficienţă Energetică.

Pe componenta de eficienţă energetică, GIZ mai susţine un alt proiect-pilot, şi anume optimizarea eficienţei energetice a spitalului din Orhei. De asemenea, administraţiile publice locale sunt susţinute la extinderea şi modernizarea serviciilor publice locale pe alte două domenii de referinţă: aprovizionarea cu apă şi canalizare; gestionarea deşeurilor solide. Suportul proiectului GIZ este acordat prin intermediul Agenţiilor de Dezvoltare Regională. Totodată, proiectul acordă asistenţă la programarea şi planificarea regională.

Proiectul „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova" este implementat de Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ) şi este sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Agenţia Suedeză pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida) şi Ministerul Afacerilor Externe al României.

Autor: GIZ/Modernizarea serviciilor publice locale in RM

Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă