Nume
Parola
Vizualizări: 5610
A demarat ciclul de instruiri „Introducere în limbajul mimico-gestual”
Chişinău, 22 Martie 2016 — Alianța Centrelor Comunitare de Acces la Informație și Instruire din Republica Moldova (Alianța INFONET), în parteneriat cu Asociația Surzilor din Republica Moldova, în cadrul proiectului Edificarea unui „pod de comunicare” proactivă – demers pentru incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități de auz a demarat ciclul de instruiri „Introducere în limbajul mimico-gestual”. Primul seminar de instruire a avut loc pe data de 21 martie 2016 la Şcoala de meserii nr. 11 din municipiul Chişinău. Instruirea a fost livrată de către 2 experţi din cadrul Asociaţiei Surzilor din Republica Moldova. Experţii sunt translatori în limbajul semnelor certificați de Ministerul Justiţiei.

Această intervenție vine să contribuie la consolidarea capacităților comunităţii persoanelor cu dizabilităţi de auz. În Republica Moldova există 6 instituții de învățământ special pentru persoane cu deficiențe auditive. Celelalte 5 instituţii în care se vor desfăşura instruiri similare sunt:
• Şcoala specială pentru copiii hipoacuzici şi surditate tardivă nr.12 din municipiul Chişinău,
• Şcoala-internat specială pentru copii hipoacuzici din s.Hîrbovăţ, r-nul Călăraşi,
• Grădinița nr. 167 pentru copii cu dizabilităţi multiple din municipiul Chișinău,
• Şcoala-internat specială pentru copii surzi şi hipoacuzici din Cahul,
• Casa pentru copii cu deficiențe de auz din municipiul Bălți.

Fiecare atelier de instruire va dura două zile, iar numărul total planificat de beneficiari este de 72 de pedagogi din instituțiile specializate pentru copiii hipoacuzici. În aceste instituții de învățământ activează peste 120 cadre didactice și își fac studiile 334 copii. Instruirea copiilor este realizată de către profesori în baza materialelor didactice ilustrative sau prin metoda scrierii pe tablă – metode utilizate încă de pedagogia sovietică. Limbajul mimico-gestual este încă slab folosit în predare deoarece… el este insuficient de cunoscut de către pedagogi. Pentru a remedia această situație, ciclul de instruire vine ca o mobilizare pe interior, pentru a spori gradul de accesibilitate și implicarea în viața comunitară a persoanelor cu dizabilități auditive, dar şi ca o deschidere spre exterior pentru a promova în societate conceptul limbajului mimico-gestual.

Pe termen lung acest efort va fi susţinut de cursul de e-learning „Introducere în limbajul mimico-gestual”, aflat acum în plină elaborare pe o platformă digitală. Cadrele didactice din instituțiile de învățământ special pentru persoane cu deficiențe auditive, precum şi orice doritor vor putea, pe parcursul a 3 luni, să-şi aprofundeze cunoştinţele în domeniul limbajului mimico-gestual.

Comunitatea persoanelor cu dizabilităţi de auz numără circa 5000 de persoane. În Republica Moldova avem doar 8 persoane autorizate în limbajul mimico-gestual, ceea ce înseamnă un interpet la 625 de persoane cu dizabilități de auz. Spre comparație, acest indicator în România e de un interpret la 500 de surzi, în timp ce media europeană este de un interpret la 70 de persoane! Demersul general al acestui proiect presupune mai multe intervenţii pe domeniul aprofundării drepturilor omului cu scopul de a edifica un „pod de comunicare” între comunitatea respectivă și autorități şi a contribui la incluziunea socială a persoanelor cu dizabilităţi de auz.

Pentru informații suplimentare:
Victor Koroli, Director Proiect, +373 69252453, vkoroli@gmail.com
Natalia Babici, Prim Vice-Preşedinte, Asociația Surzilor din Republica Moldova, + 373 69371371, deaf.moldova@gmail.com


Această activitate este realizată de Alianța Centrelor Comunitare de Acces la Informație și Instruire din Republica Moldova (Alianța INFONET), în parteneriat cu Asociația Surzilor din Republica Moldova, în cadrul proiectului Edificarea unui „pod de comunicare” proactivă – demers pentru incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități de auz, implementat cu suportul Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Guvernul Suediei
și de Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei/DANIDA.