Nume
Parola
Vizualizări: 4209
Avocatul Poporului – în vizită la Varniţa
Chișinău, 11 Septembrie 2015 — Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai, numit în funcţie pe 3 aprilie curent, va efectua vizite de documentare în raioane şi în mai multe localităţi ale ţării. Scopul acestor vizite este de a se întîlni cu factorii de decizie din cadrul acestora, cu grupuri de persoane din mai multe localităţi pentru a se face mai bine cunoscut în teritoriu şi a se informa din prima sursă despre situaţia privind respectarea drepturilor omului.
Ieri, 9 septembrie ombudsmanul s-a aflat într-o primă vizită de acest fel - în satul Varniţa, Anenii Noi, localitate aflată în zona cu regim sporit de securitate a conflictului transnistrean.
Avocatul Poporului s-a familiarizat la faţa locului cu condiţiile de activitate ale Reprezentanţei Varniţa a Oficiului Avocatului Poporului, ale Centrului de Sănătate Varniţa, ale liceului teoretic din localitate, s-a întîlnit cu secretarul Consiliului local Varniţa, Svetlana Ştefaniuc, cu şeful Serviciului Probaţiune Bender, Ala Soroceanu.
Mihail Cotorobai a discutat cu şeful Reprezentanţei Varniţa a Instituţiei Ombudsmanului, Veaceslav Ursu, chestiuni legate de funcţionarea oficiului teritorial în zona de securitate şi posibilitatea eficientizării activităţii acestuia.
Veaceslav Ursu a precizat că în anul curent la Reprezentanţa Varniţa a Oficiului Avocatului Poporului s-au adresat 110 persoane, preponderent (86%) din localităţile din stînga Nistrului. Cele mai frecvente adresări ale locuitorilor din regiunea transnistreană şi localităţile limitrofe ţin de protecţia drepturilor copilului, a dreptului la cetăţenie, a dreptului la libera circulaţie, de proprietate privată, a dreptului la muncă, la asistenţă şi la protecţie socială, la ocrotirea sănătăţii, a libertăţii individuale şi siguranţei persoanei, integrităţii fizice şi psihice. De asemenea, au fost examinate 13 petiţii, care vizează probleme de sistem legate de respectarea drepturilor omului.
Avocatului Poporului a apreciat unele rezultate evidente ale activităţii reprezentanţei. Astfel, după demersurile acesteia, s-a redus simţitor numărul plîngerilor legate de activitatea Secţiei de Evidenţă şi Documentare a Populaţiei Varniţa. Ombudsmanul a menţionat importanţa asigurării unei activităţii eficiente a Reprezentanţei Varniţa, anunţînd intenţia fortificării acesteia în vederea unei funcţionări mai productive.
Cu secretarul Consiliului local Varniţa, Svetlana Ştefaniuc, Mihail Cotorobai a discutat problemele cu care se confruntă autorităţile locale din această localitate în eforturile de asigurare a respectării drepturilor omului. Ombudsmanul a dat asigurări că va face, în limita atribuţiilor de care dispune, demersurile necesare pentru eliminarea barierelor existente în acest sens de ordin instituţional, legislativ. La întîlnire s-a vorbit şi despre problema inaugurării în satul Varniţa a unui Muzeu al ombudsmanului, aşa cum prevede Hotărîrea de Guvern nr. 748 din 20.06.2008 cu privire la eficientizarea activităţii CpDOM. Mihail Cotorobai a spus că intenţionează să se întîlnească cu ministrul Culturii, Monica Babuc şi că va discuta şi acest subiect.
Cu şeful Serviciului Probaţiune Bender, Ala Soroceanu, ombudsmanul a discutat despre problemele care apar în funcţionarea subdiviziunii menţionate avînd în vedere condiţiile de activitate în zona de securitate.
La Centrul de Sănătate Varniţa, Mihail Cotorobai a apreciat condiţiile foarte bune existente la instituţia în cauză, faptul că aceasta este asigurată cu cadre medicale, utilaj, laboratoarele necesare şi chiar cu o autosanitară, cumpărată din donaţiile consătenilor aflaţi la muncă în străinătate. De la medicii instituţiei Mihail Cotorobai a aflat că beneficiari ai serviciilor medicale prestate de Centrul de Sănătate Varniţa sunt 5000 de locuitori ai localităţii, cît şi peste 6000 de persoane domiciliate în regiunea transnistreană. Ombudsmanul a menţionat în dialog cu personalul medical importanţa atribuită de Oficiul Avocatului Poporului respectării dreptului fundamental la sănătate, exprimîndu-şi speranţa că pe viitor funcţionarii Oficiului nu vor fi nevoiţi să viziteze instituţia medicală pentru examinarea unor plîngeri ale cetăţenilor.
Ombudsmanul şi-a exprimat satisfacţia şi în legătură cu starea de lucruri atestată la Liceul Teoretic din satul Varniţa, la care îşi fac studiile 356 de copii, dintre care 119 din Bender. Mihail Cotorobai a apreciat condiţiile foarte bune existente în cadrul instituţiei, dar şi faptul că aceasta se află pe primul loc în raion după performanţele înregistrate de elevi la examenele de bacalaureat. Directorul liceului, Valentina Gorobîc, l-a informat de asemenea pe ombudsman că instituţia asigură alimentaţia tuturor copiilor, precum şi deplasarea cu un minibus a elevilor din Bender.
Mihail Cotorobai a menţionat că promovarea şi protecţia drepturilor copiilor constituie o direcţie prioritara în activitatea Oficiului Avocatului Poporului, pledînd pentru consolidarea relaţiilor bune existente între Reprezentanţa Instituţiei Ombudsmanului în Varniţa şi liceul teoretic din această localitate.
La Varniţa Mihail Cotorobai a mers şi la locul unde acum peste 300 de ani s-a oprit cu trupele sale regele Suediei Carol al XII şi de unde ar fi decretat instituirea funcţiei de ombudsman. Pe acest teren în prezent se află un obelisc care aminteşte de evenimentele din 1713, iar potrivit Hotăririi de Guvern nr. 748 menţionate mai sus, aici urmează a fi creat un muzeu al ombudsmanului.