Nume
Parola
Vizualizări: 2792
Declaraţia socialiştilor cu privire la demisia miniştrilor educaţiei şi afacerilor interne.
24 Iulie 2012 — Partidul Socialiştilor din Republica Moldova salută decizia prim-ministrului de a-i demite pe ministrul Educaţiei, Mihai Şleahtiţchi şi pe ministrul Afacerilor Interne, Alexei Roibu.

Sîntem de părere că demiterile în cauză au fost, inclusiv, un rezultat al activităţii de opoziţie a socialiştilor, care au cerut în repetate rînduri, atît de la tribuna Parlamentului, cît şi în cadrul unor acţiuni directe, şi anume în timpul protestelor din faţa Ministerului de Interne, solicitînd demiterea miniştrilor incompetenţi.

Vă amintim că pretinselor «reforme» ale MAI, întreprinse de către ministrul Roibu, nu doar le-a lipsit o realizare cu succes, ci, dimpotrivă, acestea au condus la o degradare a situaţiei criminogene în ţară, dovadă fiind datele statistice îngrijorătoare.

La rîndul său, ministrul Educaţiei Şleahtiţchi şi-a căpătat o «faimă» tristă prin decizia sa arbitrară de a introduce cursul «Istoria românilor» în şcolile moldoveneşti, în pofida bunului simţ şi a opiniei publice. De asemenea, el se face responsabil pentru mai multe scandaluri privind corupţia în cadrul examenelor de bacalaureat, precum şi pentru procedurile umilitoare, la care au fost supuşi elevii în timpul acestor examene.

Partidul Socialiştilor se declară uşor optimist vizavi de schimbările în conducerea ministerelor respective. Totuşi, sîntem conştienţi de faptul că o simplă înlocuire în sine a persoanelor nu va soluţiona problemele din sfera educaţiei şi ordinii publice. Este necesară schimbarea strategiei, bazată pe nişte reforme competente, echilibrate şi bine gîndite. În acest context, noi ne exprimăm încrederea că în primul rînd va fi anulată decizia de introducere în curiculumul şcolar a obiectului „Istoria romanilor”.

Socialiştii, în calitate de partid de opoziţie, vor asigura şi mai departe monitorizarea activităţii Guvernului în general, şi a fiecărui minister, în parte. Vom continua să propunem soluţii constructive, totodată, criticînd dur măsurile neprofesioniste şi populiste ale conducerii şi inerţia defectuoasă în anumite domenii ale economiei şi sferei sociale.