Nume
Parola
Vizualizări: 3053
Viorica Belciug: „Consiliile raionale ar trebui lichidate iar primarii să fie aleși pentru șapte ani”
9 Martie 2021 — Reprezentanții APL din teritoriu au propriile viziuni despre cum ar trebui să fie o reformă a administrației publice locale astfel încât aceasta să aibă rezultatele scontate. Secretarul Consiliului local din Răuțel Viorica Belciug consideră că economia finanțelor publice poate fi făcută prin lichidarea Consiliilor raionale care ar fi departe de necesitățile și specificul activității primăriilor. „Propunerea CALM privind crearea municipiilor în loc de raioane este mai aproape de realitate și poate, ulterior, de dat libertate primăriilor de nivelul I să decidă dacă se unesc sau nu. Dacă oamenii dintr-un sat vor vedea că primăria vecină dezvoltă mai bine localitatea, singuri vor lua decizia de a face o comună. Cred că corect și democratic ar fi ca oamenii să decidă dacă vor să aibă primăria lor sau vor să meargă împreună cu vecinii lor.”

Viorica Belciug crede că pentru a păstra independența primarilor este necesar de a identifica un mecanism care nu ar permite folosirea controalelor primăriilor în calitate de pârghii de influență asupra aleșilor locali.

„Ca să dezvoltăm o localitate avem nevoie de personal și de capacitate administrativă. APL trebuie să aibă libertatea de a stabili numărul de angajați și mărimea salariilor, această problemă poate fi ușor soluționată printr-un studiu al specialiștilor în domeniul resurselor umane. Să fie analizate atribuțiile, volumul de muncă raportat la veniturile APL și în baza acestor rezultate de stabilit numărul de personal și salariul fiecărui angajat.”

Secretarul Consiliului local din Răuțel, Fălești Viorica Belciug consideră necesar de a identifica un mecanism care ar înceta „plimbarea” banilor publici. „De exemplu, întreprinderile cu capital de stat care au oficii în teritoriu nu achită impozitul pentru bunurile imobile, nici impozitul funciar. Pe de altă parte, când apelăm noi la servicii desconcentrate suntem obligați să achităm toate taxele. Sunt bani publici destinați pentru dezvoltarea țării, în general, și a localității, în particular.”

O altă propunere a secretarului Consiliului local din Răuțel, Fălești este ca un candidat la funcția de primar care nu aparține niciunui partid politic să poată candida împreună cu echipa lui de consilieri. „Altfel, în cazul în care Consiliul are o anumită culoare politică, primarul nu va reuși să realizeze ceea ce își propune. Iar pentru a asigura implementarea reformelor, investițiilor care se fac, poate ar trebui să fie ales Consiliul local pentru o perioadă de 4 sau 5 ani, iar primarul pentru șapte ani, de exemplu, pentru a asigura continuitatea și realizarea obiectivelor trasate.”

Viorica Belciug a vorbit și despre necesitatea descentralizării serviciului de transport public local. „Chiar dacă acesta este un serviciu local, autorizația este eliberată de ANTA care promovează interesele anumitor agenți transportatori. Dacă este vorba despre serviciile publice locale atunci ar fi normal să fie în subordinea APL, de la înființare până la autorizare. Astăzi, dacă nu suntem mulțumiți de transportatorul nostru trebuie să mergem cu demersuri la ANTA ca ei să retragă autorizația, ceea ce nu este corect.”

În afară de aceasta, funcționarul crede că procedura de cooperare intercomunitară în domeniul serviciilor publice locale este foarte puțin reglementată. „Când am vrut să facem comun acest serviciu public de transport local, Cancelaria de Stat ne-a spus să cooperăm în domeniul culturii, nu și al serviciilor deoarece acestea nu sunt reglementate.”

Serviciul de Comunicare al CALM

Autor: Congresul Autorităţilor Locale din Republica Moldova

Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă