Nume
Parola
Vizualizări: 6164
Promo-LEX: CtEDO comunică o nouă cauză privind aplicarea relelor tratamente în ”închisorile” din regiunea transnistreană
19 Februarie 2013 — Andrei Rezanov, locuitor al or.Bender, a fost reținut la 11 aprilie 2009 de colaboratorii „miliţiei” din Bender, fiind acuzat de „realizarea ilegală a substanţelor narcotice” unei persoane și „păstrarea ilegală a cartușelor, armei de foc”. Reclamantul a fost plasat în izolatorul din Bender, pe o perioadă de 42 de zile.

Conform declaraţiilor reclamantului, celula în care a fost deţinut în izolator era o cameră de subsol, fără lumina zilei, fără ventilaţie, sistemul de apă şi canalizare nu erau echipate elementar, lipsea aerul curat, persistau mirosuri înţepătoare. De asemenea, persista un nivel foarte înalt de umezeală, viceul în celulă era unul improvizat, lipsea orice tip de dezinfecţie. Podeaua era din beton, fără nici un aşternut, nu existau nici soluţii de igienă.

La 22 mai 2009, reclamantul a fost etapat în izolatorul de urmărire penală nr.3 de la Tiraspol, iar la 12 mai 2010 în închisoarea nr.1 de la Hlinaia, unde condiţiile de detenție, la fel, erau insuportabile.
La 12 mai 2010, „judecătoria or. Bender” l-a condamnat la 15 ani de închisoare cu confiscarea averii. Recursul declarat de reclamant și de apărătorul său a fost respins la 6 iulie 2010 de către „judecătoria supremă a RMN” de la Tiraspol. Conform „sentinței” emise, Rezanov urmează a fi deținut în asemenea condiții derizorii până în anul 2025.

La 30 mai 2011, mama reclamantului a adresat o plângere către Procuratura Generală a Federaţiei Ruse şi cea a R.Moldova solicitând atragerea la răspundere penală a persoanelor care l-au privat de libertate pe feciorul ei. Procuratura Generală a RM a expediat-o către Procuratura mun.Bender invocînd drept motiv faptul că nu ar fi competentă să examineze plîngerea dată. La 27 iunie 2011, acesta din urmă, a dispus pornirea urmăririi penale, însă la 16 septembrie 2011 s-a decis suspendarea acesteia, în legătură cu faptul că persoana care poate fi pusă sub învinuire nu poate fi identificată.

La 8 decembrie 2011, judecătorul de instrucție a constatat că organul de urmărire penală nu a efectuat toate măsurile operative de investigaţie. Astfel, a dispus admiterea plângerii şi anularea ordonanţei de suspendare din 16 septembrie 2011, obligând organul de urmărire penală să desfăşoare o cercetare suplimentară. Din 8 decembrie 2011, careva acțiuni de urmărire penală nu au avut loc.

În fața CtEDO reclamantul pretinde încălcarea art.3 din Convenția Europeană, aplicarea relelor tratamente din partea poliției, detenția în condiții inumane și degradante, lipsa asistenței medicale în perioada de detenție, dar și incapacitatea de a investiga eficient plângerea lor cu privire la relele tratamente. De asemenea, reclamantul susţine că nu a avut un recurs efectiv în faţa unei autorităţi naţionale pentru a invoca violarea art.3 al Convenţiei şi pretind în continuare violarea art.13 din Convenția Europeană.

În fața Curții Europene a Drepturilor Omului cazul este înaintat împotriva R.Moldova și a Federației Ruse, fiind reprezentat de avocaţi și juriști din cadrul Asociației Promo-LEX.

Pentru mai multe detalii, contactaţi: Alexandru Postica, Director de Program Asociația Promo-LEX, Avocat. tel: (22) 450024, GSM: 069104851, e-mail: alex_postica@yahoo.co.uk