Nume
Parola
Vizualizări: 102
Grupul de lucru sectorial pentru descentralizare în domeniul infrastructurii locale și patrimoniu s-a întrunit în prima ședință din acest an
27 Ianuarie 2025 — Urmare a solicitării Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM) din 23.12.2024 (de convocare), la 24 ianuarie 2025, în sediul Guvernului Republicii Moldova, a avut loc prima ședință din anul 2025 a Grupului de lucru sectorial pentru descentralizare în domeniul infrastructurii locale și patrimoniu (Grup instituit, ca entitate din cadrul Comisiei Paritare, prin Ordinul Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale nr. 216 din 12.12.2022 și modificat prin Ordinul nr. 161 din 05.11.2024).

CALM a fost reprezentat la ședință de către doi vicepreședinți al CALM: dl Vladislav Cociu, primar de Ștefan Vodă și dl Marcel Bobeica, primar de Gangura, Ialoveni, precum și de către expertul juridic CALM Igor Cristal.

Ședința a fost prezidată de către dl Vladimir Bolea, Viceprim-ministru, ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale și coprezidată de către dl Vladislav Cociu, vicepreședinte al CALM (ales prin consens în cadrul ședinței).

Dl Veaceslav Șipitca, secretar de stat în cadrul Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a informat participanții despre conținutul proiectului de lege cu privire la modificarea unor acte normative (inițiativa legislativă nr.15 din 20.01.2025), aflat actualmente în procedură de examinare și adoptare la Guvern, prin care se ajustează inclusiv anumite prevederi ale Codului urbanismului și construcțiilor (CUC) care urmează să intre în vigoare din 30.01.2025.

Proiectul de lege în cauză vizează, în special amânarea intrării în vigoare a prevederilor CUC care stabilește obligativitatea emiterii actelor permisive în exclusivitate prin intermediul SI GEAP (având în vedere că majoritatea APL încă nu au acces la utilizarea plenară a acestui sistem informațional), certificării performanțelor energetice a clădirilor și a unităților de clădiri (la fel, pe motiv că nu există încă finalizată infrastructura tehnică și informațională corespunzătoare), precum și simplificării unor operațiuni de urbanism prin aprobarea planurilor urbanistice zonale, prelungirea valabilității planurilor urbanistice generale ale căror termene au expirat ș.a.

De asemenea, dl secretar de stat a relevat că odată cu intrarea în vigoare a CUC, începând cu 30 ianuarie 2025, va fi asigurată o procedură unică de calculare a plăților pentru actele permisive în domeniul construcțiilor, iar eliberarea actelor de construcție pentru proiectarea și construirea caselor de locuit individuale va deveni mai facilă, iar arhitecții din cadrul APL vor avea obligativitatea trecerii procedurii de atestare pentru asigurarea unui nivel adecvat de calificare profesională, totodată instituția abilitată (IP OATUCL) din subordinea MIDR va începe a emite actele permisive pentru lucrările de utilitate publică de interes național, astfel fiind degajate APL-urile de această responsabilitate.

Dl Vladimir Bolea a propus fiind acceptat de participanți prin consens (ca propunere la proiectul de lege sus-menționat) ca documentația de urbanism de nivel „Plan Urbanistic General” (PUG) să își înceteze efectele doar după intrarea în vigoare a unui nou PUG aprobat prin decizia consiliului local/municipal. Acest aspect fiind important pentru a nu crea goluri de reglementare urbanistică, având în vedere durata, costurile și complexitatea elaborării și aprobării unor noi PUG-uri, dar și experiența altor state în domeniu.

CALM a atras atenția asupra lipsei personalului din cadrul APL, iar odată cu modificarea Codului Urbanismului și Construcțiilor, primăriile vor avea nevoie de personal specializat în acest domeniu. „Din păcate, iarăși primarul poartă răspundere pentru fiecare certificat de urbanism eliberat”, a constatat primarul comunei Gangura, Ialoveni, Marcel Bobeica.

Expertul CALM Igor Cristal, a propus atenției necesitatea clarificării sub aspect legislativ a activității arhitecților din cadrul APL nivelul II, care semnează (contrasemnează) acte permisive emise de APL de nivelul I (care, de regulă, nu dețin funcții de arhitect în statele de personal), astfel încât aceștia să își cunoască cert întinderea drepturilor și obligațiilor în această procedură, precum și să fie remunerați corespunzător, inclusiv prin instituirea unor fonduri în acest sens, care să fie gestionate pentru realizarea acestor sarcini, de exemplu, prin intermediul unui mecanism legal (care actualmente lipsește) de externalizare a serviciilor (actualmente funcționarii publici sunt limitați în a presta alte activități remunerate decât funcția de bază).

De asemenea, expertul CALM a propus avizarea de către părțile interesate (ministere și alte autorități publice centrale sau teritoriale, acestea vor fi notificate de către APL în acest sens) a documentației de urbanism în procedura de consultare publică a proiectului de decizie a consiliului de aprobare a documentației, pentru excluderea tergiversării procedurii de avizare, care actualmente durează cu anii.

Dl Vladislav Cociu a propus atenției participanților necesitatea revizuirii conceptului Programului Național aprobat de dezvoltare a orașelor-poli de creștere în Republica Moldova (2021-2027), prin care orașul Ștefan Vodă este arondat orașului Cahul (în calitate de oraș-pol de creștere), până la care este o distanță mare de peste 200 de kilometri, și cu care există mai puține conexiuni. De asemenea, dl Cociu a accentuat importanța continuării discuțiilor pe platforma Grupului de lucru sectorial, care asigură un prilej bun pentru identificarea și soluționarea problemelor APL, cu participarea nemijlocită a factorilor de decizie din autoritățile publice centrale.

Dl Marcel Bobeica a adus la cunoștința membrilor Grupului de lucru discrepanțele care apar în procedura de avizare a documentației de urbanism (PUG), având exemplu chiar comuna Gangura, Ialoveni, în condițiile în care o entitate a Ministerului Culturii a emis un aviz favorabil, după care o altă entitate a respins documentația, pe motiv că ar exista anumite situri arheologice neidentificate, fiind pusă la îndoială și capacitatea profesională a elaboratorului documentației de urbanism (compania de proiectare).

Participanții au audiat rapoarte ale șefilor de Direcții din cadrul MIDR în domeniul apei și sanitației, inclusiv despre îmbunătățirea cadrului legal care va permite identificarea rapidă a soluțiilor acceptabile pentru construcția grupurilor sanitare și a sistemelor de sanitație în instituțiile educaționale și medicale, precum și în localitățile în care nu este fezabilă construcția sistemelor centralizate de canalizare. De asemenea, au fost audiate rezultatele înregistrate în Programul Național „Satul European”, ediția I, necesitățile de a modifica unele aspecte în documentul unic și prioritățile pentru ediția II a Programului, vizând modernizarea infrastructurii locale.

S-a mai discutat și despre proiectele de dezvoltare regională, dar și domeniile prioritare pe care trebuie de avansat, problemele privind gestionarea și întreținerea drumurilor locale și realizarea prevederilor Legii fondului rutier.

Pe final, dl Vladimir Bolea și dl Vladislav Cociu au mulțumit participanților pentru gradul înalt de implicare în activitatea Grupului sectorial și au propus stabilirea următoarei ședințe pentru luna februarie curent, inclusiv cu necesitatea definitivării soluționării problemelor discutate în actuala ședință.

Autor: Congresul Autorităţilor Locale din Republica Moldova

Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă