Nume
Parola
Vizualizări: 4047
DECLARAŢIA Partidului Socialiştilor din RM vizavi de elaborarea proiectului «Conceptul de Federalizare a Republicii Moldova»
25 Noiembrie 2013 — DECLARAŢIA
Partidului Socialiştilor din RM vizavi de elaborarea proiectului
«Conceptul de Federalizare a Republicii Moldova»
25 noiembrie, 2013
Au trecut peste 20 de ani din momentul conflictului între Moldova şi Trasnistria. Tentativele multiple de normalizare a relaţiilor prin intermediul procesului de negocieri, inclusiv în formatul «5+2», n-au asigurat rezultatul scontat – reintegrarea ţării. Mai mult ca atît, ambele părţi au întreprins acţiuni necoordonate, care au îndepărtat şi mai mult cele două maluri.
Totodată, în pofida acţiunilor contradictorii ale administraţiilor de la Chişinău şi Tiraspol, cetăţenii, atît de pe malul stîng, cît şi de pe cel drept au o atitudine extrem de negativă faţă de barierele şi obstacolele impuse pe Nistru. În ciuda neînţelegerilor şi conflictelor ce au avut loc în trecut, majoritatea cetăţenilor îşi doresc întreprinderea tuturor măsurilor posibile în vederea păstrării integrităţii statului. Divizaţi şi repartizaţi pe diferite tabere, vom fi sortiţi dezastrului şi dispariţiei statului şi al poporului. Doar împreună, fiind uniţi şi consolidaţi, vom putea garanta bunăstarea şi o dezvoltare progresivă a Republicii Moldova.
Socialiştii declară că federalizarea Moldovei nu are alternativă, deoarece consideră că problema transnistreană joacă un rol fundamental în identificarea perspectivei ţării noastre. Problema reglementării transnistrene, avînd un caracter regional, atinge în mod direct toate aspectele şi problemele dezvoltării de mai departe a Moldovei: statal, politic, ideologic, precum şi problema privind dezvoltarea naţiunii moldoveneşti precum şi a relaţiilor interetnice în toate regiunile ţării.
Ţările-garante, intermediarii în procesul de negocieri, fac mereu referinţă la necesitatea creării unui stat unitar Republica Moldova în limitele teritoriului RSS Moldoveneşti, existente conform situaţiei la 1 ianuarie, 1990.
Totuşi, tentativele politicienilor şi participanţilor la negocieri de a determina şi realiza măsurile de încredere între părţi, politica «paşilor mici», strategia «conflictului îngheţat» s-au dovedit a fi inconsistente, au intrat în impas, deci sînt lipsite de perspective.
Este necesar un nou impuls în dezvoltarea procesului de negocieri, fie chiar şi unul care ne-ar readuce la varianta veche, uitată, dar modificată – federalizarea ţării, despre care a declarat în repetate rînduri PSRM. Trebuie să ne mişcăm înainte, să ieşim din impas şi să acceptăm spre examinare varianta privind federalizarea ţării.
Federalizarea, fiind ca formă o problemă ce ţine de politica internă, mai este şi o chestiune extrem de importantă din domeniul politicii externe, care urmează a fi soluţionată cu participarea experţilor internaţionali. Principalii noştri parteneri în politică externă (Bruxelles, Berlin, Moscova, Washington) nu o singură dată au dat de înţeles că vor sprijini ideea privind federalizarea Republicii Moldova. Mai mult ca atît, liderii de la Tiraspol sînt mult mai dispuşi pentru un dialog în cazul examinării ideii privind federalizarea ţării. În acest context, există un anumit consens, pe care-l vom putea folosi pentru realizarea obiectivului nostru comun.
Prezentarea de către PSRM a proiectului „Conceptul de Federalizare a Republicii Moldova” creează un fundament benefic pentru negocieri cu potenţialii aliaţi atît pe arena internaţională, cît şi în interiorul Moldovei.
Sperăm că iniţiativa noastră va însemna un impuls, iar însuşi proiectul va deveni o bază pentru discuţii referitor la federalizarea Moldovei la cel mai înalt nivel şi va contribui la lansarea procesului de reintegrare a statului nostru.
Astăzi putem alege între federalizare şi dezmembrarea fatală, între progres şi regres. Socialiştii optează pentru federalizare şi progres.


Adoptat de Consiliul Republican al PSRM,
25 noiembrie 2013.