Nume
Parola
Vizualizări: 3419
În cazul de la Varnița, MTIC a conlucrat cu CNA pentru a contracara faptele de corupție
Chişinău, 21 Noiembrie 2013 — Descinderea la Secţia de documentare şi evidenţă a populaţiei Bender, cu sediul la Varniţa, şi la Oficiul Stării Civile din aceeaşi localitate, este rezultatul conlucrării dintre ofiţerii Centrul Naţional Anticorupţie, procurorii de la Procuratura Generală şi reprezentanţii Securităţii Interne a Ministerului Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor.

”Vrem să dăm un semnal clar, am declarat război corupţiei în sistemul de eliberare a actelor de identitate şi a permiselor de conducere şi nu ne vom opri până nu vom elimina acest flagel”, a declarat ministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, Pavel Filip. Ministrul a prezentat evoluția anchetelor cu privire la cazul de la Varnița, până la descinderile de astăzi.

Astfel, inițial au fost recepţionate mai multe plângeri din partea cetăţenilor din stânga Nistrului precum că angajaţii oficiului de documentare de la Varniţa creau artificial impedimente în obţinerea cetăţeniei Republicii Moldova de către cetăţenii din stânga Nistrului. Pe marginea acestor semnale, a fost pornită o anchetă internă a ÎS CRIS ”Registru”. În urma investigaţiei de serviciu au fost concediaţi doi angajaţi cu funcţii de răspundere ai întreprinderii. Dar pentru că schema frauduloasă s-a dovedit a fi extrem de complicată, serviciul Securităţii Interne a Ministerului Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor a apelat la ajutorul organelor de drept.

Din acel punct, a fost pornită o urmărire penală pe faptul abuzului de serviciu comis de către persoane cu funcţii publice din Secţia de documentare şi evidenţă a populaţiei. Potrivit datelor anchetei, angajaţii vizaţi creau intenţionat impedimente persoanelor care locuiesc în raioanele din stânga Nistrului la perfectarea actelor de identitate moldoveneşti. Aceştia sunt suspectaţi că îi obligau pe solicitanţii de buletine de identitate să prezinte documente neprevăzute de legislaţie, determinându-i să apeleze la serviciile unor intermediari, care contra unor recompense soluţionau problema. Ancheta urmează să se pronunţe pe marginea acestui caz.

Lichidarea cozilor la birourile de evidenţă şi documentare a populaţiei, reducerea la minim a numărul de documente necesare pentru prezentare la perfectarea actelor, monitorizarea audio şi video a procesului de susţinere a examenului pentru obţinerea permiselor auto - se înscriu în eforturile MTIC de eradicare a corupţiei din sistemul de perfectare a actelor.